Vesti
Politika

Petković u opštini Štrpce: Moramo da pregovaramo i rešavamo ključna pitanja

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković započeo je dvodnevnu posetu Kosovu obilaskom Štrpca. U Berivojcu je uručio Odluku o realizaciji projekta kojim će biti rešeno vodosnabdevanje ovog kraja.
Petković u opštini Štrpce: Moramo da pregovaramo i rešavamo ključna pitanja
Petković u Štrpcu (Foto Kancelarija za KiM)

Petkovića su u Sportskoj hali u selu Berevce, dočekali mladi sportisti i najmlađi članovi Кulturno umetničkog društva ovog kraja koji su izveli kraći sportski i kulturno-umetnički program. U prisustvu Petkovića bili su Dalibor Jevtić, predsednik Opštine Štrpce i predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Petković je poručio da će Srbija nastaviti da se bori za Sirinićku župu i opštinu Štrpce, te da će pomoći građanima i u ekonomskom smislu.

Direktor Petković je u selu Berevce rukovodstvu opštine uručio Odluku za početak radova i realizacije projekta vodosnabdevanja zdravom pijaćom vodom za opštinu Štrpce.

Za realizaciju kapitalnog projekta - Izgradnja vodozahvata i postrojenja za preradu vode „Bolovanka“ Štrpce, sredstva u iznosu od 44,4 miliona dinara je obezbedila Кancelarija za Кosovo i Metohiju.

Petković je istakao da se na ovaj način rešava višedecenijski problem Štrpčana i podsetio da je rešenje obećao prilikom svoje prethodne posete ovoj opštini, što se danas i realizuje.

"Krećemo sa važnim projektom koji će podrazumevati da svi građani opštine Štrpce više neće morati da kupuju flaširanu vodu, već će imati zdravu pijaću vodu i zato krećemo sa izgradnjom projekta vodozahvata i postrojenja. Samo kada smo zajedno, ujedinjeni, okrenuti ka budućnosti možemo da postignemo sve što želimo", poručio je Petković.

On je dodao da država Srbija vodi računa o svakom našem zaposlenom, o svakom našem poljoprivredniku, o svakom našem detetetu, o našim najstarijim sugrađanima.

Poručio je da je Srbija pod pritiskom, te da je očekuju još veći pritisci.

"Vi koji živite ovde u opštini Štrpce dobro znate šta znače veliki pritisci, ali naše je da se borimo da sačuvamo mir i da ne nasedamo na provokacije, već da mudro, odgovorno i strpljivo gradimo našu budućnost, ovde na КiM. Vi ovde na jugu КiM, u Sirinićkoj župi ste okruženi vašim komšijama Albancima i moja poruka i danas jeste da moramo da pregovaramo, da u dijalogu, u Briselu rešavamo sva teška i ključna pitanja za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, jer je to način da vi ovde imate noramalan život. Mi smo u Beogradu opredeljeni za dijalog, opredeljeni smo za budućnost. Кoliko god da su teški problemi koje iznosimo u Briselu i o njima razgovaramo, bolje je da imamo teške probleme u dijalogu, u Briselu, nego da imamo incidente na terenu", zaključio je Petković.

U nastavku posete Štrpcu, on je u selu Vrbeštica obišao Osnovnu školu „Šarski odred“ koja je izgrađena sredstvima Кancelarije za КiM i naveo da će Кancelarija pomoći sa obnavljanjem inventara.

Petković je potom posetio devetočlanu porodicu Mladenović i uručio im građevinski materijal za dogradnju kuće kao i motokultivator koji će im značiti za obradu zemlje.

 Ostale vesti

Lajčak: Normalizacija je odgovornost lidera
"To što je dogovoreno, to mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije", kazao je specijalni predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje da li očekuje implementaciju sporazuma o Zajednici srpskih opština.
  • 29.06.2022
Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022