Vesti
Politika

Petković se sastao sa Lajčakom u Briselu

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u okviru nove runde dijaloga na nivou glavnih pregovarača.
Petković se sastao sa Lajčakom u Briselu
Petković i Lajčak (Foto Tanjug, S.Aćimović)

Za sada razgovori idu prema planu, što znači da su se oko 9.30 sastali najpre direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji predvodi delegaciju Beograda i Miroslav Lajčak kao evropski posrednik, navodi izveštač RTS-a.

Zatim su usledili sastanci delegacije Beograda i evropskih posrednika, a posle toga sve je otvoreno u smislu da bi trebalo da, nakon istog takvog sastanka evropskih posrednika sa prištinskom delegacijom, dođe i do zajedničkog sastanka što se više puta to nije ni desilo.

Prema najavama koje dolaze od evropskih posrednika, nakon neuspešnog pokušaja krajem aprila da dođe do trajnog rešenja o registarskim tablicama, rečeno je da bi na sledećem sastanku taj dogovor mogao da bude postignut.

Takođe, blizu su sporazumi u oblasti energetike i zajednička deklaracija o pitanju nestalih ali ostaje da se vidi tokom dana da li je u bilo kojoj oblasti moguć napredak.

O registarskim tablicama pregovara se više od šest meseci a sasvim sigurno u ovoj situaciji kada dolazi do novog pokušaja da se stavovi približe, zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope neće popraviti pregovaračku atmosferu i neće doprineti tome da se popravi međusobno poverenje koje je dugo na niskom nivou.Ostale vesti

Meki: Normalizacija odnosa najbolji put ka evropskim integracijama
“Normalizacija odnosa Kosova i Srbije sa uzajamnim priznanjem je najbolji put za Kosovo kako bi poboljšalo odnose sa zemljama u regionu i na taj način da zauzelo svoje mesto u okviru evropskih i evroatlatskih integracija”, izjavila je u Prištini pomoćnica administratora za Evropu i Evroaziju u USAID-u ambasadorka Erin Meki nakon sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani. 
  • 05.12.2022
Smenjen član PO Glogovac zbog prodaje kuće?
Nebojša Galić, doskorašnji član Privremenog organa (PO) Opštine Glogovac ispred SNS-a, smenjen je odlukom Vlade Srbije sa te dužnosti. Kaže da nije dobio obrazloženje za smenu, ali pretpostavlja da je razlog to što je prodao svoju kuću u Ugljaru. Ističe da iza svega stoji Milan Radoičić koji, kako tvrdi, „određuje našu sudbinu“.
  • 05.12.2022
Vučić saopštio da ide u Tiranu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da će ipak putovati u Tiranu na sutrašnji samit EU-Zapadni Balkan jer bi, u suprotnom, usledile "velike štete" za državu.
  • 05.12.2022
Stojanović formira politički pokret: Izlazak iz institucija bio bi kukavički potez

Izjavu Dalibora Jevtića o mogućem izlasku iz institucija Srba južno od Ibra, Branimir Stojanović vidi kao dodatni pritisak na međunarodnu zajednicu i kosovske organe vlasti da ožive dijalog i formiraju ZSO. "Ne mislim da će do toga da dođe, jer bi takva odluka bila vrlo neodgovorna i opasna po nas", kaže za Kim bivši zamenik kosovskog premijera.

  • 05.12.2022
Intervju sa Nenadom Rašićem: Postadoh Aljbinov Srbin za samo jedan dan
Izlazak Srba južno od Ibra iz kosovskih institucija značio bi salto mortale (smrtonosni skok, vratolomija...) jer smo od tih institucija zavisni, kazao je za Kim novoimenovani ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić. Na uvrede predsednika Srbije Aleksandra Vučića gleda kao na farsu, te ističe da je za samo jedan dan od imenovanja postao "Aljbinov Srbin".
  • 05.12.2022
Vučić: Za konstruktivan dijalog
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom izjavio da je Srbija opredeljena za nastavak konstruktivnog dijaloga, u cilju održanja mira i stabilnosti i postizanja boljih uslova za život svih građana.
  • 05.12.2022