Vesti
Politika

Petković se sastao sa Lajčakom u Briselu

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u okviru nove runde dijaloga na nivou glavnih pregovarača.
Petković se sastao sa Lajčakom u Briselu
Petković i Lajčak (Foto Tanjug, S.Aćimović)

Za sada razgovori idu prema planu, što znači da su se oko 9.30 sastali najpre direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji predvodi delegaciju Beograda i Miroslav Lajčak kao evropski posrednik, navodi izveštač RTS-a.

Zatim su usledili sastanci delegacije Beograda i evropskih posrednika, a posle toga sve je otvoreno u smislu da bi trebalo da, nakon istog takvog sastanka evropskih posrednika sa prištinskom delegacijom, dođe i do zajedničkog sastanka što se više puta to nije ni desilo.

Prema najavama koje dolaze od evropskih posrednika, nakon neuspešnog pokušaja krajem aprila da dođe do trajnog rešenja o registarskim tablicama, rečeno je da bi na sledećem sastanku taj dogovor mogao da bude postignut.

Takođe, blizu su sporazumi u oblasti energetike i zajednička deklaracija o pitanju nestalih ali ostaje da se vidi tokom dana da li je u bilo kojoj oblasti moguć napredak.

O registarskim tablicama pregovara se više od šest meseci a sasvim sigurno u ovoj situaciji kada dolazi do novog pokušaja da se stavovi približe, zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope neće popraviti pregovaračku atmosferu i neće doprineti tome da se popravi međusobno poverenje koje je dugo na niskom nivou.Ostale vesti

Beta: EU i SAD veoma nezadovoljni odbijanjem Kurtija da obnovi dijalog
Zvaničnici u institucijama EU i zemlje članice Unije snažno zahtevaju od vlasti Kosova da suštinski obnove dijalog s Beogradom i stavljaju vrlo jasno do znanja da ni Srbija, a svakako ni Kosovo ne mogu napredovati ka ugrađivanju u EU bez opipljivog napretka ka normalizaciji odnosa u vidu celovitog međunarodno priznatog sporazuma.
  • 22.05.2022
’’Bondstil da postane stalna vojna baza’’

Kosovski premijer Aljbin Kurti je tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama zatražio da vojni kamp američkih pripadnika KFOR-a Bondstil postane stalna vojna baza SAD na Kosovu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

  • 21.05.2022
Ambasador Kube: Kosovo je deo Srbije
Ambasador Kube u Beogradu Gustavo Trista del Todo, izjavio je da je za tu zemlju Kosovo deo Srbije i da Kuba podržava Srbiju po pitanju integriteta i suvereniteta na celoj teritoriji.
  • 21.05.2022
Istraživanje NSPM: Većina protiv priznanja Kosova
Većina ispitanika istraživanja Nove srpske političke misli ne bi priznalo Kosovo u zamenu za prijem Srbije u Evropsku uniju, protivi se ulasku u NATO i nije za uvođenje sankcija Rusiji - podaci su objavljenog istraživanja.
  • 21.05.2022
Vjosa Osmani na sastanku sa predstavnicima Venecijanske komisije
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa predstavnicima Venecijanske komisije koju su činili izvestilac Graini Mekmorov, zamenik sekretara Šnuc Dur, kao i šef Kancelarije Saveta Evrope na Kosovu Frenk Pauer.
  • 20.05.2022
’’Ne smemo dozvoliti da nam prošlost bude barijera za budućnost’’

Predstavnici civilnog sektora iz Novog Sada i Prištine i umetnici iz ovih gradova koji učestvuju u zajedničkom projektu „Mnoge perspektive, mnoga iskustva: usmena istorija“ govorili su o svojim iskustvima tokom dosadašnjeg rada ali o ličnim viđenjima rata, te doživljaju nacionalnih simbola, ali i jugonostalgiji. Da ratne rane još nisu potpuno zaceljene videlo se na današnjoj konfrenciji u Medija centru.

  • 20.05.2022