Vesti
Politika

Petković: Samo dogovorom do kompromisa i pomirenja

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je prilikom  današnje posete Kosovskom Pomoravlju izjavio  da je Beograd posvećen dijalogu sa Prištinom i da se samo razgovorom i dogovorom može doći do kompromisnog rešenja, koje je ključ za istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, što je neophodno za mir i stabilnost na celom zapadnom Balkanu. Naglasio je da je jedini put ka ekonomskom razvoju mir, do koga se može doći samo dogovorom.
Petković: Samo dogovorom do kompromisa i pomirenja
Petar Petković (Foto Kosovo online)

Podsetio je da je Briselski sporazum, potpisan pre osam godina veoma važan, jer je omogućio državi Srbiji da nastavi da se razvija.

„Pitisak po pitanju Kosova bio je prebačen za briselskim stolom, tamo je bio fokus svih pitanja koja su rešavana i 48 sporazuma je do sada ispregovarano. Kada nešto razgovarate možete i da dogovorite. Bez dogovora imate eskalaciju različitih incidenata, kad nemate razgovore imate probleme na terenu“, rekao je Petković i dodao da je Beograd spreman za nastavak dijaloga kada god usledi poziv specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Naglasio je da koliko god da su problemi teški bolje je da su za stolom nego prisutni u narodu i na terenu.

"Zato je i ova moja poseta prilika da još jednom ponovim, da smo ovde da gradimo mir, da se borimo za stabilnost, za sve naše ljude i da učinimo sve što možemo da živimo bolje da ekonomski snažimo i da se posvetimo dijalogu", rekao je Petković.Ostale vesti

EU zahteva formiranje ZSO
Evropska unija čeka kosovske predloge za uspostavljanje Zajednice srpskih opština navodeći da je to obaveza Kosova iz sporazuma koji je potpisan 2013. godine. Nasuprot tome, vlada Aljbina Kurtija kaže da će rešenje za formiranje ZSO biti u skladu sa Ustavom i presudom Ustavnog suda, kao i da neće biti jednoetničko udruživanje opština, prenosi Reporteri.
  • 15.05.2021
Vučić: Srbija neće dozvoliti da joj neko otme Kosovo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je u prošle godine u Vašingtonu bilo ponuđeno obostrano priznanje Beograda i Prištine, ali je naveo da on na to nije pristao, kao i da Srbija podržava isključivo princip nepromenljivosti granica u skladu sa odlukom UN.
  • 15.05.2021
Nemačke poruke Prištini
Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode naglasio je da je za njegovu zemlju pitanje promena granica na Balkanu zatvoreno, a da bi podnošenje tužbe protiv Srbije za genocid bio veoma dug proces koji bi zaustavio mnoge stvari na Kosovu.
  • 14.05.2021
Dendias i Lajčak o nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias razgovarao je sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

  • 14.05.2021
Pahor: Protiv sam promena granica na Balkanu

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je u Prištini da je protiv promene granica na Balkanu, kao i da snažno podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na zajedničkoj konferenciji izjavila da Kosovo neće odustati od tužbe za genocid protiv Srbije.

  • 13.05.2021
Brnabić: Bez kompromisnog rešenja za Kosovo nema stabilnosti ni investicija
Samo dijalogom i kompromisom može biti postignuto trajno rešenje za Kosovo i bez toga nema stabilnosti, ni investicija, ocenila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na Delfi ekonomskom forumu i istakla da je Prespanski sporazum primer za Beograd i Prištinu.
  • 13.05.2021