Vesti
Politika

Petković: Samo dogovorom do kompromisa i pomirenja

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je prilikom  današnje posete Kosovskom Pomoravlju izjavio  da je Beograd posvećen dijalogu sa Prištinom i da se samo razgovorom i dogovorom može doći do kompromisnog rešenja, koje je ključ za istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, što je neophodno za mir i stabilnost na celom zapadnom Balkanu. Naglasio je da je jedini put ka ekonomskom razvoju mir, do koga se može doći samo dogovorom.
Petković: Samo dogovorom do kompromisa i pomirenja
Petar Petković (Foto Kosovo online)

Podsetio je da je Briselski sporazum, potpisan pre osam godina veoma važan, jer je omogućio državi Srbiji da nastavi da se razvija.

„Pitisak po pitanju Kosova bio je prebačen za briselskim stolom, tamo je bio fokus svih pitanja koja su rešavana i 48 sporazuma je do sada ispregovarano. Kada nešto razgovarate možete i da dogovorite. Bez dogovora imate eskalaciju različitih incidenata, kad nemate razgovore imate probleme na terenu“, rekao je Petković i dodao da je Beograd spreman za nastavak dijaloga kada god usledi poziv specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Naglasio je da koliko god da su problemi teški bolje je da su za stolom nego prisutni u narodu i na terenu.

"Zato je i ova moja poseta prilika da još jednom ponovim, da smo ovde da gradimo mir, da se borimo za stabilnost, za sve naše ljude i da učinimo sve što možemo da živimo bolje da ekonomski snažimo i da se posvetimo dijalogu", rekao je Petković.Ostale vesti

Incidenti
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija da je "za šaku glasova na predstojećim izborima", spreman da "izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije".
  • 25.09.2021
Pasjane: Prekrečen grafit
Nedavno ispisani grafit posvećen Zajednici srpskih opština u Pasjanu kraj Gnjilana je prekrečen.
  • 25.09.2021
Kurti: Napadi u Zubinom Potoku i Zvečanu podstaknuti od Srbije
Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da preliminarni rezultati istrage ukazuju da je požar u zgradi u kojoj se nalazi Centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku podmetnut. 
  • 25.09.2021
Brnabić: Nasilje nad Srbima na Kosovu kulminiralo, napadi u porastu
Premijerka Srbije Ana Brnabić je u Njujorku, u okviru 76. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ukazala da su fizička bezbednost i poštovanje ljudskih prava prema nealbanskom stanovništvu na Kosovu daleko od zadovoljavajućih.
  • 25.09.2021
Navodi da Kosovske bezbednosne snage (KBS) pripremaju vojne trupe za intervenciju na severu Kosova su potpuno neistiniti i imaju za cilj da dezinformišu javnost, objavilo je kosovsko ministarstvo odbrane.
  • 25.09.2021
Eskobar: Bez militarizacije, pitanja rešavati u Briselu
"Beograd i Priština treba da se uzdrže od štetne retorike, razgovaraju o pitanju registarskih tablica u Briselu i ne militarizuju trenutnu situaciju na granici", smatra novi izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.
  • 25.09.2021