Vesti
Politika

Petković: Sada je sve u našim rukama

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kazao je za RTS da usvajanje smernica za primenu dogovora o energetici znači da na KiM imamo srpsku kompaniju Elektrosever koja pruža usluge distribucije i koja ima mogućnost uvoza i izvoza električne energije, što znači da ćemo moći ponovo da isporučujemo električnu energiju iz centralne Srbije ka severu Kosova i Metohije.
Petković: Sada je sve u našim rukama
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

U Briselu su dogovorene smernice za snabdevanje strujom severa Kosova i Metohije. Energetski sporazum pozdravila je Evropska unija.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je istakao da je nakon skoro 10 godina usvojena mapa puta kojom kreće implementacija sporazuma iz 2013. i 2015. godine o energetici.

"To je veoma važan i značajan korak. Rekao bih da smo uspeli dosta dobar dogovor da postignemo iako nikada ne likujemo i ne govorimo sa euforijom zbog toga što je potrebno još mnogo koraka da se uradi kako bismo u potpunosti zaokružili implementaciju", kazao je Petković.

On je dodao da je nakon poslednje runde razgovora u kancelariji Miroslava Lajčaka Bisljimi naveo da je Priština spremna da počne da razgovara o Zajednici srpskih opština onda kada bude postignut dogovor o energetici.

"Mi smo mapom puta uspeli da se dogovorimo oko energetike i otvoren je put za razgovore o formiranju Zajednice srpskih opština. Čekali smo 10 godina na implementaciju sporazuma o energetici, čekamo 10 godina i na implementaciju Briselskog sporazuma i prvih šest tačaka koje se odnose na forimiranje Zajednice srpskih opština", naglasio je Petković.

On je rekao i da Priština ne naplaćuje ništa Srbima na severu Kosova i Metohije i da su mapom puta tačno utvrđeni koraci, rokovi i odgovornosti jedne i druge strane.

"Rokovi počinju da teku onog trenutka kada Priština izda licencu Elektroseveru. To je ono što smo čekali godinama i što je Priština odbijala. To je ono o čemu Priština nije želela ni da razgovara", kazao je Petković.

"Niko ne može da upada i zauzima Valač"

Petar Petković je istakao da su sada uspeli da dogovore sve ono što je napisano 2013. i 2015. godine.

"To znači da imamo našu srpsku kompaniju Elektrosever koja pruža usluge distribucije, koja ima snabdevanje i koja ima mogućnost uvoza i izvoza električne energije. To znači da ćemo moći ponovo da isporučujemo električnu energiju iz centralne Srbije ka severu Kosova i Metohije", rekao je Petković.

On je dodao da pored mape puta postoje i dva vrlo značajna dokumenta, od kojih je jedan pismo Miroslava Lajčaka u kojem piše da će Elektrosever trajno biti prisutan u trafostanici Valač.

"Sada je ovim garancijama priznat status operatora Elektroseveru i njegovi radnici će biti trajno prisutni u Valaču, što znači da niko ne može da upada u Valač, niko ne može da zauzima Valač", kazao je Petković.

Sav posao će raditi Elektrosever, koji će biti trajno prisutan u Valaču i samo uz njegovu dozvolu i zajedno sa njim KOST i KEDS kao operatori moći će da mu pristupe.

"Elektrosever će imati ugovorno svoje odnose sa KOST-om i sa turskom kompanijom KEDS. Veoma su značajni i razgovori koje smo nedavno imali u Istanbulu, gde smo sa turskom kompanijom KEDS uspeli da dogovorimo sve važne distributivne usluge koje će obavljati Elektrosever, a to znači izdavanje i naplata računa, održavanje mreže i fizičko povezivanje potrošača", naveo je Petković.

On je istakao da je sada "sve u našim rukama" i da postoji zaokružen sistem, što znači da će Elektrosever samostalno snabdevati potrošače električnom energijom.

Petković je zaključio da pravna odgovornost potrošača počinje da važi od trenutka ugovora sa Elektroseverom, zbog čega, kako kaže, niko ništa ne može da naplaćuje Srbima na severu Kosova i Metohije jer je struja koja je dolazila ona koju je Beograd godinama plaćao.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022