Vesti
Politika

Petković: Sa Srbijom niko ne razgovara jezikom ucena

Sa Srbijom niko ne razgovara jezikom ucena i vara se svako ko misli da takvim stavom može doprineti rešavanju pitanja Kosova i Metohije, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković povodom izjava v.d. premijera Kosova Avdulaha Hotija.
Petković: Sa Srbijom niko ne razgovara jezikom ucena
Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

Pred svake izbore, političari u Prištini pokušavaju da svoj politički rejting podignu napadima na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i zvanični Beograd, a kada građanima nemaju šta da ponude, onda su im Srbija i Srbi dežurni krivci za sve, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Međutim, biću potpuno jasan. Sa nama niko ne razgovara jezikom ucena i vara se svako ko misli da takvim stavom može doprineti rešavanju pitanja Kosova i Metohije", istakao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Prema njegovim rečima, Beograd je spreman da razgovara o normalizaciji odnosa.

"Priština mora da shvati da je Srbija međunarodno priznata država, članica međunarodnih institucija i da Beogradu nikakvo priznanje od strane Prištine nije potrebno. Ono što nam je svima potrebno jeste kompromis i da shvatimo da u tom procesu ne može jedna strana da dobije sve, a druga da izgubi sve, jer to jednostavno nije kompromis", ocenio je Petković.

On je potvrdio da Beograd ispunjava svoje međunarodno priznate obaveze, ali da očekuje odgovoran i fer odnos svih strana uključenih u ovaj proces.

"Mi smo opredeljeni pronalaženju kompromisa kojim bismo na ovim prostorima obezbedili trajni mir i održivu budućnost svim narodima. Ali nikada nećemo dozvoliti da Srbiju neko ponižava, niti ćemo biti meta bilo čijih dnevno političkih prepucavanja i političkih igara", izričit je direktor Kancelarije za KiM.

On očekuje da se međunarodna zajednica jasno i nedvosmisleno odredi prema takvim istupima Prištine i aktuelnog premijera privremenih pokrajinskih institucija.

Hoti zapretio Srbiji

V.d. premijer Kosova Premijer Avdulah Hoti zapretio je da će Priština ponovo uvesti recipročne mere prema Beogradu.

On je istakao da će se to desiti ako se proces dijaloga ne okonča sporazumom o međusobnom priznavanju.

Hoti je, posle sastanka sa političkim predstavnicima Albanaca sa juga centralne Srbije, rekao da Priština ima pravo da Beogradu uzvrati na svaku meru koju, kako tvrdi, Beograd primenjuje, prenosi Glas Amerike.

"Ali verujem da uz pomoć međunarodnih partnera, sa kojima smo uključeni u ovaj proces, neće biti potrebe da idemo tim ekstremnijim putem. Svakoga dana imamo napredak ka finalnom sporazumu”, rekao je Hoti.

On je sa predstavnicima Albanaca sa juga centralne Srbije tokom susreta u Prištini predstavio program rada nedavno osnovane Kancelarije Vlade Kosova za  Preševsku dolinu.Ostale vesti

„Razmena teritorija Srbije i Kosova bi bila veoma opasna“
Razmena teritorija Srbije i Kosova "bi bila veoma opasna", izjavio je izaslanik EU Miroslav Lajčak francuskom listu Mond, navodeći da je dijalog zastao zbog izbora na Kosovu, ali da je Evropska unija zadovoljna što je vraćeno ključno jedinstvo sa SAD u politici prema Zapadnom Balkanu.
  • 27.01.2021
Tri predloga za Srbiju i Kosovo
Međunarodna krizna grupa (ICG) u novom izveštaju navodi da bi dve strane u dijalogu Beograda i Prištine trebalo da javno priznaju potrebu za kompromisom.
  • 27.01.2021
Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi rekao je da je do sada pristiglo oko 120.000 prijava iz dijaspore, onih koji žele da se registruju za glasanje na izborima, a da je odobreno je oko 44.000 zahteva, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 27.01.2021
Stefanović sa Federićijem: Održati saradnju na profesionalnom nivou
Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Stefanović sastao se sa komandantom Kfora general-majorem Frankom Federićijem. "Od Kfora se očekuje da obezbedi sigurno okruženje za sve etničke grupe u južnoj srpskoj pokrajini", rekao je Stefanović.
  • 26.01.2021
Aljbinu Kurtiju po drugi put zabranjeno da se kandiduje za poslanika
Izborni panel za žalbe u Prištini (IPŽ) zabranio je učešće na izborima 14. februara svim poslaničkim kandidatima koji su u protekle tri godine pravosnažno osuđivani na Kosovu, među kojima je i nosilac liste i kandidat za premijera pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.
  • 26.01.2021
Kampanja pre zvanične kampanje?: Mirićima nova kuća, stanarima u
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i njegove kolege iz Srpske liste danas su uručili ključeve novoizgrađene kuće porodici Mirić iz Gračanice i obišli radove na renoviranju naselja "Bergen" u Ugljaru. Iako kampanja za izbore još nije počela, ipak su poručili da je Srpska lista jedinstvena i da to jedinstvo ne mogu da naruše ni "vetrovi koji će povremeno duvati".
  • 26.01.2021