Vesti
Politika

Petković: Sa Srbijom niko ne razgovara jezikom ucena

Sa Srbijom niko ne razgovara jezikom ucena i vara se svako ko misli da takvim stavom može doprineti rešavanju pitanja Kosova i Metohije, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković povodom izjava v.d. premijera Kosova Avdulaha Hotija.
Petković: Sa Srbijom niko ne razgovara jezikom ucena
Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

Pred svake izbore, političari u Prištini pokušavaju da svoj politički rejting podignu napadima na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i zvanični Beograd, a kada građanima nemaju šta da ponude, onda su im Srbija i Srbi dežurni krivci za sve, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Međutim, biću potpuno jasan. Sa nama niko ne razgovara jezikom ucena i vara se svako ko misli da takvim stavom može doprineti rešavanju pitanja Kosova i Metohije", istakao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Prema njegovim rečima, Beograd je spreman da razgovara o normalizaciji odnosa.

"Priština mora da shvati da je Srbija međunarodno priznata država, članica međunarodnih institucija i da Beogradu nikakvo priznanje od strane Prištine nije potrebno. Ono što nam je svima potrebno jeste kompromis i da shvatimo da u tom procesu ne može jedna strana da dobije sve, a druga da izgubi sve, jer to jednostavno nije kompromis", ocenio je Petković.

On je potvrdio da Beograd ispunjava svoje međunarodno priznate obaveze, ali da očekuje odgovoran i fer odnos svih strana uključenih u ovaj proces.

"Mi smo opredeljeni pronalaženju kompromisa kojim bismo na ovim prostorima obezbedili trajni mir i održivu budućnost svim narodima. Ali nikada nećemo dozvoliti da Srbiju neko ponižava, niti ćemo biti meta bilo čijih dnevno političkih prepucavanja i političkih igara", izričit je direktor Kancelarije za KiM.

On očekuje da se međunarodna zajednica jasno i nedvosmisleno odredi prema takvim istupima Prištine i aktuelnog premijera privremenih pokrajinskih institucija.

Hoti zapretio Srbiji

V.d. premijer Kosova Premijer Avdulah Hoti zapretio je da će Priština ponovo uvesti recipročne mere prema Beogradu.

On je istakao da će se to desiti ako se proces dijaloga ne okonča sporazumom o međusobnom priznavanju.

Hoti je, posle sastanka sa političkim predstavnicima Albanaca sa juga centralne Srbije, rekao da Priština ima pravo da Beogradu uzvrati na svaku meru koju, kako tvrdi, Beograd primenjuje, prenosi Glas Amerike.

"Ali verujem da uz pomoć međunarodnih partnera, sa kojima smo uključeni u ovaj proces, neće biti potrebe da idemo tim ekstremnijim putem. Svakoga dana imamo napredak ka finalnom sporazumu”, rekao je Hoti.

On je sa predstavnicima Albanaca sa juga centralne Srbije tokom susreta u Prištini predstavio program rada nedavno osnovane Kancelarije Vlade Kosova za  Preševsku dolinu.Ostale vesti

Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
  • 16.01.2021
rDžava Srbija će se boriti na svaki način da pronađe one koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 16.01.2021
Ističe rok za predaju izbornih lista
Danas je poslednji dan da politički subjekti predaju svoje liste sa imenima kandidata za poslanike, koji će nakon overe moći da se nadmeću za mesta u Skupštini Kosova.
  • 16.01.2021
“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021