Vesti
Politika

Petković sa ambasadorom Pinterom o političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Mađarske u Republici Srbiji Atilom Pinterom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu kao i o nastojanjima Beograda da se u dijalogu sa Prištinom dođe do kompromisnog rešenja, navodi se u saopštenju.
Petković sa ambasadorom Pinterom o političkoj situaciji na Kosovu
Atil Pinter i Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković je tokom sastanka rekao da je "od suštinske važnosti za normalizaciju odnosa i položaj Srba na Кosovu pobeda Srpske liste na pokrajinskim izborima i osvajanje svih deset zagarantovanih mesta u prištinskom parlamentu Privremenih institucija samouprave", ističe se u saopštenju Kancelarije dostavljenom medijima.

Teme sastanka sagovornika bile su i o sprovođenju vakcinacije protiv koronavirusa. Složili su se da je Srbija u samom vrhu zemalja po broju ljudi koji su se vakcinisali.

„Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i našim prijateljima u mogućnosti smo da obezbedimo veliki broj i više vrsta vakcina, kako bi imunizacija bila na što većem nivou. To omogućava vakcinaciju i našeg naroda sa prostora Кosova i Metohije", zaključio je Petković.

 Ostale vesti

Kurti putuje u Brisel naredne nedelje, ne sastaje se sa Vučićem
Kosovski premijer Aljbin Kurti boraviće sledeće nedelje u Briselu, gde će se sastati sa predstavnicima EU, ali neće biti susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio je portparol kosovske vlade Perparim Kruezeiu.
  • 21.04.2021
Nakon formiranja novih kosovskih vlasti i odluke da će premijer Aljbin Kurti predvoditi kosovsku delegaciju u razgovorima sa Beogradom, postavlja se  pitanje kakva su očekivanja Međunarodne zajednice, a pre svega EU i SAD, od nastavka dijaloga u Briselu.
  • 21.04.2021
Demokracija: Kurti i Vučić sledeće nedelje u Briselu, a potom u Parizu
Pozivajući se na međunarodne izvore prištinski portal "Demokracia.com" objavio je da se sledeće nedelje očekuje da kosovski premijer Aljbin Kurti otputuje u Brisel kako bi se sastao sa visokim evropskim zvaničnicima.
  • 21.04.2021
Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021