Vesti
Politika

Petković sa ambasadorom Mađarske o položaju Srba i SPC na Kosovu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Mađarske u Srbiji Atilom Pinterom o položaju srpskog naroda na Кosovu, toku dijaloga Beograda i Prištine i "Otvorenom Balkanu".
Petković sa ambasadorom Mađarske o položaju Srba i SPC na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković i ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter (Foto Koncelarija za KiM)

Petković je na početku susreta mađarskog ambasadora upoznao sa tokom poslednja dva kruga razgovora Beograda i Prištine u Briselu, naglasivši da je Priština pokazala neodgovornost, koja može biti zabrinjavajuća, jer se odnosi na dve ključne tačke nacrta EU, na intenziviranje napora za pronalaženje preostalih nestalih lica, kao i uzdržavanje od jednostranih radnji koje bi vodile ka destabilizaciji situacije na terenu, a koje Priština odbija da prihvati.

„To povećava našu zabrinutost za bezbednost srpskog naroda“, rekao je Petković i ukazao na povećan broj incidenata od početka godine usmerenih ka srpskom stanovništvu na Kosovu, imovini i hramovima Srpske pravoslavne crkve.

Podsetio je i na nedavni napad na trinaestogodišnjeg dečaka N.P. iz Gojbulje i na nevolje sa kojima se svakodnevno suočava Dragica Gašić, jedina Srpkinja koja se vratila u Đakovicu.

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju je istakao važnost odluke UNESKO-a da na listi svetske baštine u opasnosti zadrži četiri manastira Srpske pravoslavne crkve na Кosovu.

„Srpski manastiri Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodica Ljeviška i dalje se nalaze u rizičnoj situaciji i potrebna im je međunarodna zaštita“, kazao je Petković.

Razgovarali su, takođe i o značaju inicijative "Otvoreni Balkan", te su se složili da je reč o istorijskom koraku za ceo region.

„Puna primena Briselskog sporazuma, formiranje Zajednice srpskih opština, nastavak dijaloga i očuvanje mira i stabilnosti u regionu, trenutno su od našeg najvećeg interesa“, zaključio je direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković.Ostale vesti

Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021
Vučić: Niko nije terao ljude na Kosovu da glasaju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko nije terao ljude u srpskim sredinama na Kosovu da izađu na lokalne izbore koji su održani u nedelju i dodao da je zadovoljan izlaznošću.
  • 19.10.2021
Kosovski MUP: Izdato preko 58.000 nalepnica
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada je izdalo 58.027 kompleta nalepnica za vozila sa srpskim registarskim oznakama, koja se kreću po Kosovu, a prema sporazumu iz Brisela postignutom 30. septembra.
  • 19.10.2021
Posmatračka misija EU: Srpska lista vršila pritisak na birače
Lokalni izbori na Kosovu bili su dobro organizovani, veliki broj kandidata ponudio je biračima stvarni izbor, osim u opštinama u kojima žive kosovski Srbi gde su zabeleženi direktni pritisci aktivista Srpske liste na birače, navodi se preliminarnom izveštaju posmatračke misije Evropske unije.
  • 19.10.2021