Vesti
Politika

Petković sa ambasadorom Mađarske o položaju Srba i SPC na Kosovu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Mađarske u Srbiji Atilom Pinterom o položaju srpskog naroda na Кosovu, toku dijaloga Beograda i Prištine i "Otvorenom Balkanu".
Petković sa ambasadorom Mađarske o položaju Srba i SPC na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković i ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter (Foto Koncelarija za KiM)

Petković je na početku susreta mađarskog ambasadora upoznao sa tokom poslednja dva kruga razgovora Beograda i Prištine u Briselu, naglasivši da je Priština pokazala neodgovornost, koja može biti zabrinjavajuća, jer se odnosi na dve ključne tačke nacrta EU, na intenziviranje napora za pronalaženje preostalih nestalih lica, kao i uzdržavanje od jednostranih radnji koje bi vodile ka destabilizaciji situacije na terenu, a koje Priština odbija da prihvati.

„To povećava našu zabrinutost za bezbednost srpskog naroda“, rekao je Petković i ukazao na povećan broj incidenata od početka godine usmerenih ka srpskom stanovništvu na Kosovu, imovini i hramovima Srpske pravoslavne crkve.

Podsetio je i na nedavni napad na trinaestogodišnjeg dečaka N.P. iz Gojbulje i na nevolje sa kojima se svakodnevno suočava Dragica Gašić, jedina Srpkinja koja se vratila u Đakovicu.

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju je istakao važnost odluke UNESKO-a da na listi svetske baštine u opasnosti zadrži četiri manastira Srpske pravoslavne crkve na Кosovu.

„Srpski manastiri Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodica Ljeviška i dalje se nalaze u rizičnoj situaciji i potrebna im je međunarodna zaštita“, kazao je Petković.

Razgovarali su, takođe i o značaju inicijative "Otvoreni Balkan", te su se složili da je reč o istorijskom koraku za ceo region.

„Puna primena Briselskog sporazuma, formiranje Zajednice srpskih opština, nastavak dijaloga i očuvanje mira i stabilnosti u regionu, trenutno su od našeg najvećeg interesa“, zaključio je direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković.Ostale vesti

Rode: Kosovu mesto u SE, ali prvo da reše pitanje Visokih Dečana
Ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode izjavio je  da Kosovo ima mesto u Savetu Evrope i da za to ima podršku Nemačke, ali je istakao da bi pre toga trebalo da se pozabavi pitanjima kao što je vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani.
  • 28.05.2022
Kurti: Beograd da promeni stav po pitanju dijaloga

Premijer Kosova Aljbin Kurti po povratku iz Sjedinjenih Američkih Država izjavio je da je u SAD razgovarao o dijalogu Kosova i Srbije i da je on istakao da stav Beograda treba da se promeni i da dijalog treba da se završi zajedničkim dogovorom koji će u centru imati međusobno priznanje.

  • 27.05.2022
’’Abazović je hrabar i želi izazove’’

Premijer Crne Gore Dritan Abazović najavio je da će prisustvovati samitu "Otvoreni Balkan" u Ohridu koji je najavljen za 7. i 8. juni. Sagovornici RTV Kim smatraju da odlazak Abazovića na samit ne znači da će se u skorije vreme Crna Gora pridružiti ovoj inicijativi, kao i da je to nemoguće bez Bosne i Hercegovine i Kosova.

  • 27.05.2022
Abazović i ’’Otvoreni Balkan’’: Idem u Ohrid na samit
Crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je da će prisustvovati samitu "Otvoreni Balkan" u Ohridu i dodao da još nije čuo validan argument zašto ta regionalna inicijativa nije dobra za Crnu Goru.
  • 26.05.2022
Albanija ponudila NATO-u bivšu sovjetsku bazu
Albanija je ponudila NATO-u na korišćenje nekadašnju sovjetsku pomorsku bazu Pašaliman, saopšteno je iz kabineta albanskog premijera.
  • 26.05.2022
Viola fon Kramon u ponedeljak u Beogradu
Kako saznaje portal European Western Balkans, poslanica u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon posetiće Beograd u ponedeljak, 30. maja, i tom prilikom će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
  • 26.05.2022