Vesti
Politika

Petković sa ambasadorom Australije o problemima na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa zamenikom saveznog ministra i generalnim sekretarom Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Austrije ambasadorom Peterom Launski-Tifentalom, sa kojim je razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i o problemima sa kojima se srpski narod suočava na terenu.
Petković sa ambasadorom Australije o problemima na Kosovu
Detalj sa sastanka (Foto Kancelarija za KiM)

U saopštenju Kancelarije za KiM dostavljenom medijima ističe se da je Petković posebno ukazao na učestalu agresivnu retoriku prištinskih političara, koja je intenzivirana jučerašnjom izjavom Aljbina Kurtija da dijalog Beograda i Prištine mora biti zasnovan na četiri ultimatuma Beogradu, koja predstavlja realnu pretnju za nastavak dijaloga i vodi poništavanju svega što je do sada u Briselu dogovoreno.

Petković je poručio da razgovori u Briselu moraju imati za osnovu principe međusobnog poverenja, čega se Beograd dosledno pridržava, ispunjavajući sve svoje preuzete obaveze iz dijaloga, što očekuje i od strane Prištine.

"Međutim, dovođenjem u pitanje formiranje Zajednice srpskih opština, što je najvažnija obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma, pokazuje se da prištinsku stranu ne zanima pronalaženje kompromisa i normalizacija odnosa u pokrajini", rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM skrenuo je pažnju na niz incidenata koji se svakodnevno dešavaju na Kosovu i sve učestalije skrnavljenje pravoslavnih crkava i stalne napade na Srbe i njihovu imovinu.

"Beograd će i pored svega, i dalje biti opredeljen za dijalog kao jedino sredstvo za normalizaciju prilika u regionu i mirno, političko rešavanje svih otvorenih pitanja, ali će isto tako nastaviti odlučno da insistira na ispunjavanju svih obaveza, koje je druga strana preuzela u briselskim dogovorima", naglasio je Petković.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti, dodaje se u saopštenju.Ostale vesti

Petković čestitao Srpskoj listi
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu na kosovskim lokalnim izborima.
  • 18.10.2021
Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021
Milović: Glasajte po svojoj savesti

Kandidat za gradonačelnika Zvečana ispred Srpske liste, Dragiša Milović, pozvao je građane da glasaju „po svojoj savesti“, a da se nakon toga radi „pored rešavanja infrastrukturnih problema koje opština Zvečan ima, pre svega na stabilizaciji prilika, odnosno na bezbednosti“.

  • 17.10.2021
Rakić: Očekujem ubedljivu pobedu
Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je jutros nakon glasanja da je zadovoljan načinom na koji je izborni dan počeo.
  • 17.10.2021