Vesti
Politika

Petković razgovarao sa Srbima iz Kosova Polja

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas u porti manastira Gračanica sa Srbima iz Kosova Polja. Ovaj susret usledio je pet dana nakon je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pred poslanicima u parlamentu kazao da u Kosovu Polju nema nijednog Srbina.
Petković razgovarao sa Srbima iz Kosova Polja
Petar Petković sa Srbima iz Kosova Polja (Foto Fejsbuk/Dr Petar Petković)

Petković je na Fejsbuku napisao da su Srbi iz Kosova Polja došli da mu prenesu svoje probleme, od kojih se najveći broj tiče bezbednosti ali i ekonomskih i zdravstvenih nedaća.

"Čvrsto su mi preneli da veruju svojoj državi i da znaju da predsednik Srbije Aleksandar Vučić radi u njihovom interesu. Mi ćemo viti tu uvek da im pomognemo, a već danas smo napravili konkretan plan rešavanja gorućih problema i na tome nećemo stati", naveo je on.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je predstavljajući izveštaj o Kosovu pred poslanicima u srpskom parlamentu kazao da u Kosovu Polju nema nijednog Srbina. Ekipa RTV Kim posetila je potom Srbe u ovom gradu, a oni su tom prilikom predsednika Vučića pozvali da ih poseti.Ostale vesti

Gradonačelnici sa severa odbili ponudu Kfor-a da zameni specijalne jedinice
Gradonačelnici četiri srpske opštine sa severa Kosova odbili su predlog komandanta Kfor-a da se specijalne jedinice kosovske policije zamene vojnicima Kfor-a, jer bi time, kako navode, "sever postao srpski geto".
  • 28.09.2021
Stefanović: Vojska spremna da brani svoj narod

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je vojska po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića podigla stepen borbene gotovosti u celoj kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije sa Kosovom "ali da nije ušla nigde gde ne treba da uđe".

  • 28.09.2021
Oko 100 posmatrača EU biće raspoređeno na lokalnim izborima
Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) na Kosovu započela je svoje dugoročne posmatračke aktivnosti mesec dana pre izbora i fokusirana je na čitav izborni proces, rekao je na konferenciji za medije u Prištini šef misije Lukas Mandl. On je dodao da misija ima za cilj da doprinese razvoju demokratije.
  • 28.09.2021
Ursula fon der Lajen sutra na Kosovu
U sklopu regionalne posete zemljama Zapadnog Balkana sutra će na Kosovu boraviti Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.
  • 28.09.2021
Portparol EU Peter Stano potvrdio je da će se u sredu, 29. septembra, u Briselu sastati Petar Petković i Besnik Bisljimi. Kako je glasnogovornik najavio, glavna tema njihovog razgovora će biti deeskalacija situacije na severu Kosova. I dok zvanični Beograd stidljivo najavljuje da do susreta možda neće ni doći jer on "zavisi od situacije", na terenu nema mnogo optimizma pred novo viđenje zvaničnika Prištine i Beograda u sedištu evropske administracije.
  • 28.09.2021
Dijalog zavisi od situacije na severu
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da nastavak dijalog Beograda i Prištine u Briselu zavisi od razvoja situacije na severu Kosova.
  • 28.09.2021