Vesti
Politika

Petković razgovarao sa Lajčakom

Delegacija Beograda završila je nešto posle 12 časova bilateralne razgovore sa specijalnim predstavnikom EU, Miroslavom Lajčkom u zgradi Evropske službe za spoljne poslove u Briselu.
Petković razgovarao sa Lajčakom
Petar Petković i Miroslav Lajčak (Foto arhiva Tviter@Miroslav Lajčak)

Razgovori će se nastaviti i popodne, ali se očekuje informacija u kom formatu će oni biti vođeni, odnosno da li će se predstavnici Beograda i Prištine naći za istim stolom, saznaje Tanjug u Briselu.

Sastanak delegacije Beograda na čelu sa dirtektororm Kancelarije za KiM, Petrom Petkovićem, sa Lajčkom trajao je sat vrema duže od predviđenog.

Tanjugu je potvrđeno da su koraci za forimaranje ZSO bilo prvo pitanje, kao "pitanje svih pitanja", koje je delegacija Beograda predočila na sastanku s Lajčakom.

Istovremeno, razgovarano je i o drugim urgentnim temamama, energetici, pravosuđu, pitanju nestalih, slobodi kretanja.

"Mi smo došli da razgovaramo i apsolutno smo spremni da razgovaramo sa Prištinom. Zato smo ovde. Sada je njihova konstruktivnost na ispitu i da li će do direltnih razgovora doći, sada zavisi isključivo od Prištine. Mi smo došli u Brisel vodeći se pozivom EU da danas razgovaramo o formiranju ZSO, kako je to najavljeno i u saopštenju EU od 30. septembra", navode u delegaciji Beograda.

Delegacija Prištine nalazi se na sastanku sa EU posrednicima, a od ishoda tog razgovora zavisi da li će biti trilateralnog sastanka popodne ili će se razgovori nastaviti bilateralno.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022