Vesti
Politika

Petković: Priština želi sukobe

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković naveo je u saopštenju za javnost da Priština izgradnjom policijskih baza na severu "demontira Briselski sporazum i nezakonito preuzima nadležnost KFOR-a, što jasno pokazuje da "ne želi dogovore, već sukobe i tenzije".
Petković: Priština želi sukobe
Petar Petković (Foto FoNet Božana Pavlica)

Povodom izjave ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svečlje da Kosovska policija ima tri baze na severu i da je još jedna u izgradnji, kao i da je kosovska vlada odlučna da na severu "očuva red i mir", Petković je u pisanoj izjavi naveo da "Svečlja pokušava sebe da ubedi kako ima nekakva prava na severu i da njegove poruke služe samo za unutrašnju političku upotrebu".

"Priština izgradnjom nelegalnih baza ROSU na severu, demontira Briselski sporazum i nezakonito preuzima nadležnost KFOR-a koji jedini ima pravo da bude prisutan u zelenoj zoni. Time je jasno da Priština zapravo ne želi dogovore, već sukobe i tenzije. Ali jedno je sigurno - sever Kosova i Metohije pripada srpskom narodu, a ne Kurtiju i Svečlji", naveo je Petković.

Podsetimo, za RTV Kim je pre desetak dana iz vojne misije NATO na Kosovu saopšteno da "kosovska policija može da obavlja svoje dužnosti na celoj teritoriji Kosova, bez geografskih ograničenja, dok je Kosovskim bezbednosnim snagama za kretanje na severu potrebna saglasnost komandanta KFOR-a".Ostale vesti

Brnabić u Bukureštu: Srbija ceni principijelan stav Rumunije o Kosovu
Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je u Bukureštu s premijerom Rumunije Nikolaeom Ćukom o jačanju bilateralne saradnje na ekonomskom i političkom planu.
  • 28.11.2022
CIK danas verifikuje kandidate za gradonačelnike na severu

Centralna izborna komisija trebalo bi danas da verifikuje kandidate za gradonačelnike četiri opštine za vanredne izbore koji će se održati 18. decembra u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

  • 28.11.2022
Održana zajednička sednica albanske i kosovske skupštine u Tirani

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Tirani da su međusobni odnosi Albanaca sa strancima danas bolji nego ikada.

  • 27.11.2022
Dačić: Nema principa, već licemerja i dvostrukih standarda
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas kao licemerno to što je Svetska fudbalska organizacija (FIFA) pokrenula disciplinski postupak protiv reprezentacije Srbije, nakon što je u njenoj svlačionici na Mundijalu u Kataru navodno okačena zastava na kojoj je prikazana teritorija Kosova i Metohije, uz poruku "Nema predaje".
  • 27.11.2022
Vučić: Zahvalan sam našem narodu na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu video u kojem su rezimirani događaji i susreti koje je imao tokom prethodne sedmice. "Posebno sam zahvalan našem narodu sa Kosova i Metohije što je pokazao da se, posle decenija terora, i dalje bori za svoje ognjište, za decu, za našu budućnost", napisao je Vučić.

  • 27.11.2022
Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022