Vesti
Politika

Petković: Priština pokušala da stavi flaster na usta srpskom narodu

"Juče je crnim slovima zapisana takozvana vladavina prava na prostoru Kosova i Metohije u albanskim sredinama jer je Priština pokušala ne samo Ivanu Todosijeviću nego i celom srpskom narodu da stavi flaster na usta. I to bi bilo dobro da primeti i Tviter i mnoge zapadne zemlje koje govore o demokratiji i slobodi govora", navodi za RTS direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.
Petković: Priština pokušala da stavi flaster na usta srpskom narodu
Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je prvostepenu presudu Osnovnog suda u Prištini kojom je predsednik opštine Zvečan i poslanik Srpske liste Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora zbog izjava o Račku.

Petar Petković je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da je reč o sramnoj, neprihvatljivoj i političkoj presudi Prištine kojom se nastoji da se Srbima zabrani pravo na mišljenje, slobodu govora i iznošenje istine.

Ističe da je Ivan Todosijević rekao samo ono što danas oseća i zna svaki Srbin, ali i svako onaj kome su istina i pravda na prvom mestu, a kako kaže, svoj stav o Račku jasno i glasno je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Ono što se desilo u ovoj presudi je apsolutno neprihvatljivo, presuđuje se čoveku da ide u zatvor na dve godine samo zato što je govorio istinu", ističe Petković. 

Direktno kršenje Briselskog sporazuma

Dodaje i da je presudom najdirektnije kršenje Briselskog sporazuma u tački 10. koja se odnosi na pravosuđe, a kojom je dogovoreno da u predmetima koji dolaze iz srpskih sredina većinski odlučuju sudije srpske nacionalnosti.

"Gde se između ostalog kaže da u onim predmetima koji dolaze iz većinskih srpskih sredina treba da odlučuju ona postupajuća veća gde su dva Srbina i jedan Albanac. Međutim u praksi se dešava da uvek odlučuju tri Albanca i u slučaju Ivana Todosijevića odlučivala su opet tri Albanca. Albanci su tužili, Albanci su sudili, a oni su apsolutno pristrasni kada je reč o Srbima", naveo je Petković. 

Poručuje da će povodom ove presude biti održane hitne konsultacije Srpske liste sa rukovodstvom Republike Srbije.

"Ono što je važno da svi dobro razumemo je da će pre svega Srpska lista zajedno sa Beogradom detaljno razmotriti celu situaciju. U tom smislu zakazali smo i hitne konsultacije sa Srpskom listom. Videli smo da će Srpska lista razmotriti učešće na lokalnim izborima", poručio je Petković.Ostale vesti

Osmani u Tirani: Prekinuti lanac trgovine ljudima

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na konferenciji u Tirani na temu "Aktuelni trend trgovine ljudima na Balkanu" kazala da se mora prekinuti ovaj lanac pre nego što se unište sudbine još ljudi.

  • 25.05.2022
Davos: Region i geopolitički rizici
Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u toku je sastanak evropskih lidera iz sveta politike i biznisa, kao i predstavnika brojnih međunarodnih organizacina. Sastanku, iza zatvorenih vrata, prisustvovali su i lideri zemalja Zapadnog Balkana.
  • 25.05.2022
Podrška Švajcarske za SE
Kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarao je danas, na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, s potpredsednikom Švajcarske Alanom Bersetom koji je potvrdio snažnu podršku svoje zemlje zahetvu Kosova za članstvo u Savetu Evrope.
  • 24.05.2022
Ambasadori zemalja Kvinte posetili Visoke Dečane

Ambasadori zemalja Kvinte, SAD, Italije, Nemačke, Francuske i Velike Britanije posetili su danas manastir Visoki Dečani, saopštio je amasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer na svom Tviter nalogu.

  • 24.05.2022
Šubarić se sastala sa šeficom UNMIK-a
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić razgovarala je danas sa šeficom UNMIК-a na Кosovu Кarolinom Zijade.
  • 24.05.2022
Osmani odala počast Ibrahimu Rugovi i delila nagrade zaslužnima
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je povodom “Dana predsednika” odala je počast prvom predsedniku Kosova Ibrahimu Rugovi ispred njegove statue koja se nalazi na šetalištu u centru grada.
  • 24.05.2022