Vesti
Politika

Petković: Priština na sve načine pokušava da oteža Srbima život

Odlukom da građanima sa srpskim pasošem zabrani ulazak na KiM, Priština udara na decu, kaže Petar Petković.
Petković: Priština na sve načine pokušava da oteža Srbima život
Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

U jeku letnjih gužvi, Priština je odlučila da se na prelazima više ne prihvataju pasoši izdati osobama u gradovima centralne Srbije.

Punoletne osobe administrativne prelaze sada mogu preći samo sa srpskim ličnim kartama, dok je za maloletne osobe potrebno priložiti izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom.

Gužvi na Merdaru i Jarinju ima, a ima i porodica koje su zbog ovoga morale da se vrate da dopune dokumentaciju.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da albanska strana na sve načine pokušava da ugrozi život srpskog naroda na Kosovu, a svojim jednostranim akcijama isprovocira reakciju Beograda.

Prema njegovim rečima, reč je o jednoj anticivilizacijskoj odluci koja ima za cilj da ukine dokumenta države Srbije, a sve sa ciljem kako bi se navodno poštovao sporazum o slobodi kretanja.

Kako kaže, ovom odlukom se pre svega pogađaju maloletna lica.

Priština ovom odlukom udara na decu, jer jedina putna isprava koju dete ima od rođenja jeste pasoš, s obzirom da se lična karta dobija od 16. godine, ukazao je Petković.

"Na sve načine pokušavaju da ometu slobodu kretanja, pošto su sa taksama koje traju već 10 meseci zaustavili promet robe", naveo je pomoćnik direktora Kancelarije za KiM.

Sve to, kako kaže, govori o tome kakva je nervoza u Prištini i da oni ne žele da se situacija nomalizuje.

"Suština je da ćemo se mi boriti za svoj narod i da ćemo naći način da im se pomogne", istakao je Petković.Ostale vesti

Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020
Jokanović: Ustavni sud podbacio
Advokat Živojin Jokanović smatra da je Ustavni sud ovoga puta podbacio i da je „zanemario suštinu svog postojanja, svoje funkcije i ustavnu zaštitu poretka“.
  • 29.05.2020
Samoopredeljenje najavljuje nove proteste
Pokret Samoopredjeljenja najavio je nove proteste, odmah nakon objave presude Ustavnog suda, kojom je utaban put za izbor nove Vlade i isključenje pobedničke stranke.
  • 29.05.2020