Vesti
Politika

Petković: Prihvatanje prištinskih ličnih dokumenata nije priznanje nezavisnosti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da prihvatanje prištinskih ličnih dokumenata ne znači priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije. To se, kako je naglasio, ne dovodi u pitanje.
Petković: Prihvatanje prištinskih ličnih dokumenata nije priznanje nezavisnosti
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković (Foto FoNet/Milica Vučković)

"Prava namera je bila da se uvede vizni režim od 90 dana za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji. Sačuvali smo to da Srbi ne budu stranci na svojoj zemlji", rekao je Petković za TV Pink.

On je ocenio da je priča o ulazno-izlaznom dokumentu povod premijera Kosova Aljbina Kurtija i Prištine da dođe do konačnog obračuna Prištine i Srba na severu Kosova.

"Uspeli smo da odložimo krizu na određeno vreme, da nemamo nemire početkom septembra, deca će moći mirno da krenu u školu. Problem su još tablice", kazao je Petković.

Kako je šef evropske diplomatije Žozep Borel saopštio u subotu, Srbija je pristala da ukine izdavanje izlazno-ulaznih dokumenata za osobe koje imaju kosovska lična dokumenta, a Kosovo je pristalo da ih ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte.Ostale vesti

Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022
Kurti u Madridu: Srbija ima teritorijalne aspiracije prema Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti tokom svog govora na 26. Kongresu Socijalističke internacionale koji se održava u Madridu u Španiji rekao da je Srbija i dalje autoritarna zemlja sa teritorijalnim aspiracijama prema Kosovu i sa širokim i bliskim vezama sa Kremljom.
  • 26.11.2022
Šest prijava za vanredne izbore za predsednike opština na severu KiM
Za vanredne izbore za predsednike opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić prijavilo se šest političkih subjekata i samostalnih kandidata, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini.
  • 25.11.2022
Zakonske osnove za povratak Srba u kosovske institucije
Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj izjavio je da postupak posle ostavki radnika iz pravosudnog sistema još nije završen i da oni mogu da se vrate na svoja radna mesta, ali da mogu da se suoče i sa disciplinskim merama, uključujući otpuštanje.
  • 25.11.2022