Vesti
Politika

Petković: Porodice zaslužuju istinu, a žrtve mir

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je dobro što će se otvoriti arhive OVK jer, kako je rekao, porodice zaslužuju istinu, a žrtve mir.
Petković: Porodice zaslužuju istinu, a žrtve mir
Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

Petković je na svom Tviter nalogu podsetio da su na današnji dan pre tačno dve godine sahranjeni posmrtni ostaci petočlane porodice Šutaković: oca Nedeljka (63), majke Darinke (58) i tri maloletna sina Aleksandra (17), Đorđa (15) i Radomana (10).

"Oteti su 12. juna 1999. u Đakovici, a njihovi posmrtni ostaci nađeni su u masovnoj grobnici na lokaciji `Bunker` čak 20 godina od otmice", napisao je Petković.

Dodao je, da je "Komisija utvrdila da su ubijeni egzekucijom, a da su njihova tela sakrivena na deponiji da se nikada ne bi otkrila brutalna istina".

"Zbog Nedeljka, Darinke, Aleksandra, Đorđa i Radomana moramo da saznamo istinu o svim nestalima. Zbog njih je dobro što će se otvoriti arhive UČK. ’Bunker’ je poslednja lokacija čiju je pretragu omogućila Priština i mi tražimo još 9 lokacija. Porodice zaslužuju istinu, a žrtve mir", zaključio je Petković.Ostale vesti

Lajčak: Omogućiti slobodu kretanja
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, povodom uvođenja reciprociteta  za privremene registarske tablice automobila iz centralne Srbije, poručio je "da je potrebno omogućiti slobodu kretanja i vratiti mirnu atmosferu".
  • 21.09.2021
Kurti neće da povuče odluku o reciprocitetu za tablice

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da neće da odustane od reciprociteta za privremene registarske tablice automobila iz centralne Srbije, i taj stav preneo je ambasadorima zemalja Kvinte na sastanku u Prištini.

  • 21.09.2021
Živković: Sve što se sada dešava posledica je Vučićeve politike
Bivši premijer Srbije Zoran Živković izjavio je da je zamena statusno neutralnih "KS" tablica na severu Kosova "deo sporazuma" koji je (Aleksandar) Vučić potpisao sa kosovskim Albancima pre pet godina, i da je sve što se sada dešava "posledica Vučićeve politike".
  • 21.09.2021
Vučić traži povlačenje svih trupa sa severa Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da Srbija traži povlačenje svih trupa koje su upale na sever Kosova, hitan odgovor EU da li postoji Briselski sporazum o pravnom prometu. Poručuje da je odbio "tobožnje kompromisno rešenje Kvinte koje bi unižavalo Srbiju".
  • 21.09.2021
Bisljimi: Nećemo formirati ZSO dok bude štetna po Kosovo
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi rekao je da Vlada Kosova neće formirati Zajednicu srpskih opština (ZSO) sve dok se bude smatralo da je štetna za teritorijalni integritet i institucije Kosova.
  • 21.09.2021
Petković: Borili smo se da se produži važenje KS tablica
Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je, prema prethodnom petogodišnjem sporazumu, rok za važenje "KS" tablica za Srbe na severu Kosova istekao 15. septembra, ali da su se predstavnici srpskih vlasti "borili na sve načine" da bude produžen za još pet godina.
  • 21.09.2021