Vesti
Politika

Petković ponovo upozorio na pritiske na Srbe na Kosovu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković u razgovoru sa ambasadorom Kipra u Srbiji Dimitriosom Teofilaktuom istakao da je srpski narod na Kosovu izložen svakodnevnim napadima i pritiscima.
Petković ponovo upozorio na pritiske na Srbe na Kosovu
Petković i Teofilaktu (Foto Kancelarija za KiM)

Tome, kako kaže, najrečitije govori cifra od 169 napada na Srbe, njihovu imovinu, crkve i manastire, koji su se dogodili od početka prošle godine.

"Nedavnom odlukom Prištine da zabrani sprovođenje referenduma, a odmah zatim i izbora Republike Srbije na teritoriji pokrajine, otišlo se korak dalje i na najgrublji mogući način poništena su osnovna građanska, politička i demokratska prava Srba na Кosovu i Metohiji", reako je Petković.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju je naglasio da je Beograd do sada pokazivao stalnu konstruktivnost u razgovorima sa Prištinom, da je sproveo sve obaveze proistekle iz briselskog dijaloga, dok se sa druge strane, ne sprovede ključni sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.

"Beograd ostaje dosledno opredeljen da sva otvorena pitanja rešava razgovorom, ali uz insistiranje na implementaciji svih do sada postignutih sporazuma, koji se odnose na pravosuđe, energetiku, nestala lica, poštovanje slobode kretanja i posete zvaničnika pokrajini i pre svega na formiranje ZSO. Samo tako bi dijalog mogao biti nastavljen u dobrom smeru", zaključio je Petković.

Petković je zahvalio na doslednoj podršci koju Republika Кipar pruža politici Srbije po pitanju Кosova.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022