Vesti
Politika

Petković: Otet vozač saniteta

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je na vanrednoj konferenciji za novinare da je Aljbin Kurti danas naredio otmicu vozača sanitetskog vozila Dejana Spajića, koji je prevozio lekove i infuziona sredstva iz Leposavića za Kosovsku Mitrovicu.
Petković: Otet vozač saniteta
Vanredna konferencija za novinare direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića u Palati Srbija (Foto FoNet/Marko Dragoslavić)

On je opisao da su oko 14 časova četiri "do zuba naoružana i maskirana" policajca u mestu Grabovac oteli vozača i vozilo i otišli u nepoznatom pravcu.

"Aljbin Kurti posle udara na tablice i lične karte srpskog naroda, udara i na naše bolesnike koji čekaju na lekove", ocenio je Petković i najavio da će zbog ovog slučaja biti podneta krivična prijava, ali je ostalo nejasno protiv koga.

Prema njegovim rečima, narod na severu Kosova i Metohije je uplašen i besan, jer ne zna koji će biti sledeći Kurtijev potez.

"Ja sam o ovom terorističkom aktu obavestio Miroslava Lajčaka da Kurti krši dogovore i mir", kazao je Petković.

Podsetio je da srpske zdravstvene ustanove na severu Kosova i Metohije imaju male zalihe lekova, jer Priština godinama zabranjuje da Srbija dopremi lekove tamošnjim domovima zdravlja.

Petković navodi da je pet puta obavestio Lajčaka o problemu dopremanja lekova i medicinskog materijala.

"Ovo je pokazatelj da Kurti ne želi mir i nastavlja sa provokacijama", ukazao je Petković.

Kako je upozorio, ako Kvinta neće da zaštiti srpski narod i mir na Kosovu i Metohiji, ima ko će to učiniti.Ostale vesti

Kurti razgovarao sa ambasdorima Kvinte i EU, Pičom i Šoleom

Uoči sastanaka u Briselu, kosovski premijer Aljbin Kurti, zajedno sa svojim zamenikom Besnikom Bisljimijem, sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije na Kosovu i ambasadorima zemalja Kvinte. Telefonom je razgovarao i sa Stjuartom Pičom i Derekom Šoleom.

  • 16.08.2022
Kurti: 1. septembar biće normalan dan
„Prvi septembar biće normalan dan na graničnim prelazima - ili ćemo izdavati ulazno-izlazna dokumenta, ili će ih obe strane ukinuti. Ne isključujem to i nadam se da ćemo o tome razgovarati u okviru teme aktuelnih tema" - kazao je kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu za BBC na srpskom jeziku.
  • 16.08.2022
Selaković: Situacija uoči dijaloga tenzična, Kurti je nepredvidiva figura
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je uoči pregovora Beograda i Prištine u Briselu da je situacija tenzična i opterećena neozbiljnošću zvaničnika Prištine.
  • 16.08.2022
Hil: ZSO ne bi bio jedinstven slučaj, slični primeri postoje u Evropi
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da Zajednica srpskih opština na Kosovu nije nikakav jedinstveni model, i da primeri takvog udruživanja već postoje u multietničkim sredinama u Evropi.
  • 16.08.2022
EK: Vučić i Kurti u Briselu moraju da raspravljaju o svim otvorenim pitanjima
Evropska komisija (EK) je saopštila da u dijalogu Beograd - Priština u Briselu u četvrtak "mora i biće raspravljano o svim otvorenim pitanjima", ali je naglasila da "ne može da se spekuliše o rezultatima dijaloga". Portparolka u EK Nabila Masrali je rekla da će Komisija uskoro objaviti koje će sve teme biti na stolu pregovora srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.
  • 16.08.2022
Vučić sa Stjuartom Pičom o dijalogu: Srbija će biti konstruktivna
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom.
  • 16.08.2022