Vesti
Politika

Petković: Od današnjih razgovora zavisi novi susret Vučića i Kurtija

Direktor Kancelarije za KIM Petar Petković izjavio je danas da će od razgovora sa delegacijom Prištine koji će se voditi danas i sutra zavisiti i nova runda dijaloga predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.
Petković: Od današnjih razgovora zavisi novi susret Vučića i Kurtija
Petar Petković sa saradnicima (Foto Fejsbuk P.P.)

On je novinarima u Briselu rekao da će se novi sastanak zakazati ukoliko Priština pokaže spremnost da ide dalje, prenosi Tanjug.

"Srbija je ta koja insistira na dijalogu i ima konstruktivan pristup kao i da je uvek spreman za njega", rekao je Petković.

Govoreći o današnjem sastanku Petković je rekao da je "svaki put u Briselu atmosfera neprijatna, ali da je srpska delegacija tu da se bori za srpske interese na KIM, ali i za poštovanje i implementaciju svih dogovorenih sporazuma".

"Očekuju nas dva nimalo laka dana razgovora u Briselu, ali ništa nije teško kada se borite za interese svog naroda na Kosovu", napisao je Petković na Fejsbuk nalogu.

Beograd će insistirati na pet ključnih tema tokom pregovora sa Prištinom, od pitanja formiranja ZSO, teme nestalih, pravosuđa, energetike, kršenja sporazuma o slobodi kretanja, ali i brojnim napadima na povratnike i Srbe na КiM, istakao je Petković.

 Ostale vesti

Lajčak: Omogućiti slobodu kretanja
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, povodom uvođenja reciprociteta  za privremene registarske tablice automobila iz centralne Srbije, poručio je "da je potrebno omogućiti slobodu kretanja i vratiti mirnu atmosferu".
  • 21.09.2021
Kurti neće da povuče odluku o reciprocitetu za tablice

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da neće da odustane od reciprociteta za privremene registarske tablice automobila iz centralne Srbije, i taj stav preneo je ambasadorima zemalja Kvinte na sastanku u Prištini.

  • 21.09.2021
Živković: Sve što se sada dešava posledica je Vučićeve politike
Bivši premijer Srbije Zoran Živković izjavio je da je zamena statusno neutralnih "KS" tablica na severu Kosova "deo sporazuma" koji je (Aleksandar) Vučić potpisao sa kosovskim Albancima pre pet godina, i da je sve što se sada dešava "posledica Vučićeve politike".
  • 21.09.2021
Vučić traži povlačenje svih trupa sa severa Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da Srbija traži povlačenje svih trupa koje su upale na sever Kosova, hitan odgovor EU da li postoji Briselski sporazum o pravnom prometu. Poručuje da je odbio "tobožnje kompromisno rešenje Kvinte koje bi unižavalo Srbiju".
  • 21.09.2021
Bisljimi: Nećemo formirati ZSO dok bude štetna po Kosovo
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi rekao je da Vlada Kosova neće formirati Zajednicu srpskih opština (ZSO) sve dok se bude smatralo da je štetna za teritorijalni integritet i institucije Kosova.
  • 21.09.2021
Petković: Borili smo se da se produži važenje KS tablica
Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je, prema prethodnom petogodišnjem sporazumu, rok za važenje "KS" tablica za Srbe na severu Kosova istekao 15. septembra, ali da su se predstavnici srpskih vlasti "borili na sve načine" da bude produžen za još pet godina.
  • 21.09.2021