Vesti
Politika

Petković: Od današnjih razgovora zavisi novi susret Vučića i Kurtija

Direktor Kancelarije za KIM Petar Petković izjavio je danas da će od razgovora sa delegacijom Prištine koji će se voditi danas i sutra zavisiti i nova runda dijaloga predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.
Petković: Od današnjih razgovora zavisi novi susret Vučića i Kurtija
Petar Petković sa saradnicima (Foto Fejsbuk P.P.)

On je novinarima u Briselu rekao da će se novi sastanak zakazati ukoliko Priština pokaže spremnost da ide dalje, prenosi Tanjug.

"Srbija je ta koja insistira na dijalogu i ima konstruktivan pristup kao i da je uvek spreman za njega", rekao je Petković.

Govoreći o današnjem sastanku Petković je rekao da je "svaki put u Briselu atmosfera neprijatna, ali da je srpska delegacija tu da se bori za srpske interese na KIM, ali i za poštovanje i implementaciju svih dogovorenih sporazuma".

"Očekuju nas dva nimalo laka dana razgovora u Briselu, ali ništa nije teško kada se borite za interese svog naroda na Kosovu", napisao je Petković na Fejsbuk nalogu.

Beograd će insistirati na pet ključnih tema tokom pregovora sa Prištinom, od pitanja formiranja ZSO, teme nestalih, pravosuđa, energetike, kršenja sporazuma o slobodi kretanja, ali i brojnim napadima na povratnike i Srbe na КiM, istakao je Petković.

 Ostale vesti

Stoltenberg sa Kurtijem: NATO može i da poveća prisustvo svojih trupa
Nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljibinom Kurtijem, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da činjenica da je NATO na Kosovu sa skoro 4.000 vojnika pokazuje njegovu posvećenost i spremnost da interveniše u slučaju ugrožavanja stabilnosti.
  • 17.08.2022
Vučić sa Lajčakom: Srbija insistira na sprovođenju sporazuma
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 17.08.2022
DSK traži smenu ambasadora u Hrvatskoj jer je protiv njega podneta krivična prijava

Demokratski savez Kosova (DSK) zatražio je smenu ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja, navodeći da je Agencija za borbu protiv korupcije danas podnela krivičnu prijavu protiv njega.

  • 17.08.2022
Ziade: Dijalog i kompromis jedini put ka stabilnosti
Uoči sastanka na visokom nivou između predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, šefica UNMIK-a Karoline Ziade poziva sve strane da se konstruktivno angažuju i podrže integritet procesa dijaloga uz podršku EU.
  • 17.08.2022
EU: Fokus dijaloga na postizanju sveobuhvatnog sporazuma
Iz Evropske unije je još jednom potvrđeno da će sutra, u četvrtak 18. avgusta, u Briselu biti nastavljen dijalog na najvišem nivou između predstavnika vlasti u Srbiji i na Kosovu.
  • 17.08.2022
Stoltenberg: Kfor spreman da reaguje ako stabilnost bude ugrožena
Generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg rekao je posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da je potrebna odgovornost svih strana da bi se situacija na Kosovu poboljšala. On je pozvao Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i izubegnu nasilje. On je dodao da je Kfor spreman da inteveniše ukoliko bi stabilnost bila ugrožena.
  • 17.08.2022