Vesti
Politika

Petković: Nije bilo direktnog susreta

Ni danas nije bilo direktnog susreta između gospodina Bisljimija i mene, rekao je nakon okončane runde pregovora u Briselu direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.
Petković: Nije bilo direktnog susreta
Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se u Briselu sa direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem (Foto FoNet/Twitter@MiroslavLajcak)

"U određenim temama postoji prostor da se dogovorimo, ali, kako da vam objasnim, da bi se dogovarali potrebna je i druga strana koja mora da se saglasi, a ona sve odbija", kazao je Petković.

On je dodao da ni danas nije bilo njegovog direktnog susreta sa Besnikom Bisljimijem.

"Između ostalog i zbog toga što je gospodin Bisljimi odbio da razgovara o Zajednici srpskih opština i odbio da razgovara o pitanju nestalih zato što smo mi testirali na tom važnom pitanju.To je prosto pitanje koje ne može da čeka, koje je važno i koje moramo da rešavamo u direktnom razgovoru i prosto, dogovoru", kazao je Petković novinarima.

Podsetimo, nešto pre 19.00 na Tviteru se oglasio Miroslav Lajčak porukom da nije postignut dogovor o registarskim tablicama, ali je dodao da je postignut napredak u drugim tačkama pregovora, uključujući energetiku.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine organizovana je samo dan nakon podnošenja kandidature Kosova za članstvo u Savetu Evrope.Ostale vesti

Beta: EU i SAD veoma nezadovoljni odbijanjem Kurtija da obnovi dijalog
Zvaničnici u institucijama EU i zemlje članice Unije snažno zahtevaju od vlasti Kosova da suštinski obnove dijalog s Beogradom i stavljaju vrlo jasno do znanja da ni Srbija, a svakako ni Kosovo ne mogu napredovati ka ugrađivanju u EU bez opipljivog napretka ka normalizaciji odnosa u vidu celovitog međunarodno priznatog sporazuma.
  • 22.05.2022
’’Bondstil da postane stalna vojna baza’’

Kosovski premijer Aljbin Kurti je tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama zatražio da vojni kamp američkih pripadnika KFOR-a Bondstil postane stalna vojna baza SAD na Kosovu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

  • 21.05.2022
Ambasador Kube: Kosovo je deo Srbije
Ambasador Kube u Beogradu Gustavo Trista del Todo, izjavio je da je za tu zemlju Kosovo deo Srbije i da Kuba podržava Srbiju po pitanju integriteta i suvereniteta na celoj teritoriji.
  • 21.05.2022
Istraživanje NSPM: Većina protiv priznanja Kosova
Većina ispitanika istraživanja Nove srpske političke misli ne bi priznalo Kosovo u zamenu za prijem Srbije u Evropsku uniju, protivi se ulasku u NATO i nije za uvođenje sankcija Rusiji - podaci su objavljenog istraživanja.
  • 21.05.2022
Vjosa Osmani na sastanku sa predstavnicima Venecijanske komisije
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa predstavnicima Venecijanske komisije koju su činili izvestilac Graini Mekmorov, zamenik sekretara Šnuc Dur, kao i šef Kancelarije Saveta Evrope na Kosovu Frenk Pauer.
  • 20.05.2022
’’Ne smemo dozvoliti da nam prošlost bude barijera za budućnost’’

Predstavnici civilnog sektora iz Novog Sada i Prištine i umetnici iz ovih gradova koji učestvuju u zajedničkom projektu „Mnoge perspektive, mnoga iskustva: usmena istorija“ govorili su o svojim iskustvima tokom dosadašnjeg rada ali o ličnim viđenjima rata, te doživljaju nacionalnih simbola, ali i jugonostalgiji. Da ratne rane još nisu potpuno zaceljene videlo se na današnjoj konfrenciji u Medija centru.

  • 20.05.2022