Vesti
Politika

Petković: Nema kaznene politike za KM tablice

Glavni pregovarač Beograda u dijalogu sa Prištinom Petar Petković rekao je da dogovor u Briselu znači da nema nikakve kaznene politike prema Srbima koji voze automobile sa KM tablicama i da od danas neće biti kazni od 150 evra.
Petković: Nema kaznene politike za KM tablice
Petar Petković (Printskrin Al Jazeera)

Šef evropske diplomatije Žozep Borel saopštio je da su se pregovarači Srbije i Kosova dogovorili o merama kako bi se izbegla dalja eskalacija.

„Srbija će prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova Kosova, a Kosovo će obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila“, dodao je Borel.

„U skladu sa onim na čemu je insistirao Beograd, nakon sedam sati teških razgovora, uspeli smo da postignemo dogovor. Ovaj dogovor znači da nema nikakve kaznene politike Aljbina Kurtija prema Srbima koji voze automobile sa KM tablicama, od osim što nema nikakvih kazni od 150 evra koje je planirao Kurti, ni kaznene politike u svim ostalim fazama koje su bile deo odluke Kurtija u vezi sa preregistracijom“, naveo je Petković.

Kako je rekao, sačuvan je mir i zaštićeni su Srbi na severu Kosova.

„Posebno je važno da ovim dogovorom ostaju KM tablice, reč je o tablicama koje su zakonske, koje će Srbi moći da koriste, i dalje će biti u upotrebi kao i do sada. To znači da će svi vlasnici automobila sa KM tablicama moći normalno da registruju svoja vozila i produže važenje. Jedino ćemo zastati sa izdavanjem fizički novih tablica, sve dok se ne dogovorimo. Kurti je prihvatio sve ono što je odbijao svih prethodnih dana, uspeli smo da sačuvamo mir i stabilnost, da obezbedimo sigurnost za Srbe na severu, dijalog i razgovori se nastavljaju i to je najvažnije. Poručujem srpskom narodu, svim vlasnicima automobila sa KM tablicama, da mogu mirno da spavaju. Sačuvali smo naše srpske KM tablice“, istakao je Petković.Ostale vesti

Dačić: Vučić će odluku o odlasku u Tiranu doneti posle sastanka sa Lajčakom

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić odluku o tome da li će učestvovati na samitu u Tirani doneti posle sutrašnjeg sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

  • 04.12.2022
Jevtić: Moguće da i Srbi južno od Ibra napuste institucije
Gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić, izjavio je da postoji mogućnost da i Srbi južno od Ibra napuste kosovske institucije, navodeći da kosovski premijer, Aljbin Kurti, tumači zakone na način koji mu odgovara i da se na Kosovu ne poštuju važeći zakoni koji se tiču prava srpske i ostalih nevećinskih zajednica.
  • 04.12.2022
Kurti: Dogovor sa Srbijom neće biti lak
Dogovor Kosova i Srbije neće biti lak, ali treba dati šansu dijalogu i raditi na tom procesu, izjavio je premijer Kosova Aljbin Kurti u intervjuu bosanskoj televiziji N1.
  • 04.12.2022
Lajčak sutra u Beogradu sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u ponedeljak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.
  • 04.12.2022
Vučić: Najviše strepeo zbog naroda na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je na Instagram profilu “buducnostsrbijeav” da je u protekloj nedelji najviše strepeo zbog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji  "i problema koje im gotovo svakodnevno, već decenijama, nameću oni koji pokušavaju da otmu ono što nije njihovo i pogase srpska ognjišta".
  • 04.12.2022
Direktor Carine: Zamenjeni službenici koji su podneli ostavke
Generalni direktor Carine Kosova Agron Lugaljiu izjavio je da su u toj službi popunjena radna mesta na kojima su Srbi podneli ostavke.
  • 03.12.2022