Vesti
Politika

Petković: Nećemo odustati od ZSO

„Zajednica srpskih opština nasušna je potreba Srba na Кosovu i Metohiji i to onako kako je i dogovoreno, sa punim izvršnim ovlašćenjima, jer je ona garant kolektivnih prava srpskog naroda i mehanizam za zaštitu i svaki drugi razvoj Srba u pokrajini i zato od njenog formiranja nikada nećemo odustati“, poručuje direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
Petković: Nećemo odustati od ZSO
Petar Petković (Foto Tanjug)

Reagujući na izjavu Aljbina Kurtija da na Kosovu neće dozvoliti „bosnizaciju“, odnosno formiranje Zajednice srpskih opština, Petković kaže da one predstavljaju otvorenu pretnju srpskom narodu i nipodaštavanje dijaloga Beograda i Prištine. U tom smislu, Petković ZSO poredi sa Dejtonskim sporazuom.

„Ovu najnoviju i veoma opasnu Кurtijevu pretnju pažljivo treba da pročita i Evropska unija koju molimo da reaguje, jer je upravo EU podsrednik u dijalogu i garant sprovođenja potpisanih sporazuma. Briselski sporazum nije švedski sto sa koga svako može da uzme šta mu odgovara, već dokument obavezujući za obe strane, ali i EU“, ponavlja Petković.

Upravo zbog toga, kako ističe, ZSO treba biti tema na prvoj sledećoj rundi dijaloga u Briselu.

„To što Кurti govori kako se Zajednicom srpskih opština stvara "država u državi", samo pokazuje koliki je Кurti protivnik dijaloga, ali i koliko je Briselski sporazum postignut 2013. u interesu srpskog naroda na КiM. Što je veći otpor Prištine prema formiranju ZSO, to je veća potreba da ona bude formirana, jer drugačije ne može biti“, navodi Petković u pisanoj izjavi medijima.

Petković veruje da bez ZSO na terenu beleži veći broj etnički motivisanih incidenata čije su mete Srbi, te da su njihova prava ugrožena.

 

 Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022