Vesti
Politika

Petković na Preobraženje iz Prilužja: Srbi su svoji na svome

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da žiteljima Prilužja i drugih srpskih sredina u opštini Obilić da su svoji na svome i da zajedno sa Srbijom i Srpskom pravoslavnom crkvom na Kosovu i Metohiji žele jedinstvo, mir i prosperitet.
Petković na Preobraženje iz Prilužja: Srbi su svoji na svome
Sa proslave u Prilužju (Foto RTS)

Petar Petković je u Prilužju prisustvovao svetoj liturgiji u hramu posvećenom prazniku Preobraženja Gospodnjeg i najavio da će se Vlada Srbije i njen predsednik Aleksandar Vučić i u narednom periodu još više i još jače boriti i za Vučitrn i za sve srpske sredine na Kosovu i Metohiji.

"Danas to jedinstvo svedočimo ovde, ispred ovog hrama, jer je ovde prisutna i država Srbija i Srpska lista i naša crkva. Samo ujedinjeni i složni možemo da opstanemo i ostanemo ovde na KiM", rekao je Petković nakon liturgije.
Petković je preneo i pozdrave predsednika Vučića za koga je naveo da čini sve da odbrani srske nacionalne interese na KiM.

"Ovde smo da pomognemo i da se još više borimo i za opštinu Vučitrn, za naše institucije, za nova radna mesta i za mnoge druge investicije i projekte koje Kancelarija za KiM preko Vlade Srbije zaista ne samo pokreće, nego i finansira, ali i završava", naveo je Petković.
Poručio je da su samo zajedno i crkva i država Srbija i Srpska lista garant opstanka i ostanka Srba na KiM.

"Mi smo ovde na svome, mi ovde želimo mir, želimo nova radna mesta i to ćemo mi i da učinimo kao Vlada Srbije i presednik Vučić. Pre neki dan je predsednik Vučić jasno rekao da se nikada više neće ponoviti niti pogrom, niti ’Oluja’. Zato možete da budete sigurni, jer je uz vas vaša država Srbija, a mi ćemo učiniti sve što možemo da vam pomognemo da ovde imate život dostojan čoveka u 21. veku", poručio je Petković.

Prethodno je vladika raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom u Prilužju služio liturgiju pred nekoliko stotina vernika, presekao slavski kolač i osveštao i podelio preobraženjsko grožđe.

Vladika Teodosije je u besedi kazao da ako želimo da se preobrazimo u ovom životu moramo da se popnemo na goru Tavor i uzdignemo iznad prolaznih i privremenih vrednosti, a možemo se popeti samo kroz vrlinu, kroz post, molitvu, sva dobra dela koja treba da činimo.

Prilužje je najveće srpsko selo između Kosovske Mitrovice i Prištine sa više stotina domaćinstava i nekoliko hiljada žitelja.

 Ostale vesti

Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021
Šib: Naš stav prema Kosovu ostaje nepromenjen
Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je potrebno da „sve što je za sada dogovoreno u okviru dijaloga u Briselu mora i da se ‘implementira’“, navodeći da „to važi kako za Zajednicu srpskih opština, tako i za pitanje energetike“.
  • 05.12.2021
Pokret vera, nada, ljubav blokirao prelaz Merdare

Oko 50 članova Pokreta vera, nada, ljubav blokiralo je danas u podne administrativni prelaz Merdare, javlja Beta.

  • 04.12.2021
Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021