Vesti
Politika

Petković: Kurtijevi Srbi bi da ruše srpsko jedinstvo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da nikada do sada "nismo imali ovako sinhronizovane napade na srpsko jedinstvo na Kosovu i Metohiji i da se plaši da ćemo na predstojećim lokalnim izborima" imati i određene "Kurtijeve Srbe", čiji je glavni interes, kako je naveo, napad na srpsku slogu. Kandidat za gradonačelnika Gračanice na predstojećim lokalnim izborima Branimir Stojanović kazao je da nikada nijedan albanski političar nije uspeo da stvori svoje Srbe u Gračanici.

Petković: Kurtijevi Srbi bi da ruše srpsko jedinstvo
Petar Petković (Foto FoNet)

Petković je u intervjuu za Večernje novosti naveo da dok se u srpskim sredinama udružuju albanske partije koje prvi put izlaze sa zajedničkim kandidatima, istovremeno se, kako navodi, javlјa par pojedinaca srpskog imena i prezimena koji bi da otvoreno cepaju srpsko jedinstvo.

"Kada prevlada glad za fotelјama, naspram opšteg dobra i interesa, dobijete nekakve ’’nezavisne kandidate’’, koji su zapravo nezavisni od svog naroda i države Srbije, a zavisni od vlasti i političara u Prištini. To Srbima nikada nije dobro donelo", rekao je Petković.

On je naglasio da ta manjina ne može da "poništi rezultate i da narod dobro zna ko podiže kuće i stanove, gradi bolnice i vrtiće, otvara nova radna mesta i ko je narodu dao finansijsku pomoć od 100 i 200 evra".

Prema njegovim rečima, zato samo Srpska lista ima podršku zvaničnog Beograda i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Bez Srpske liste, Srbi na KiM bi bili lake mete za sve političke profitere kojima su srce i novčanik u Prištini i koji odatle dobijaju otvorenu podršku", rekao je Petković.

Komentarišući pozive Vilijama Vokera Albancima u dijaspori da se ujedine, Petković je istakao da je to dokaz da se Srbi na Kosovu danas nalaze u veoma teškoj situaciji i da posebno zabrinjava što svi ćute na pokušaj stvaranja "velike Albanije", jer je upravo Treća prizrenska liga nastala u dijaspori.

Povodom pisma koje je uputio međunarodnoj zajednici zbog napada na Srbe na Kosovu, njihovu imovinu i manastire, rekao je da će tražiti da se poveća bezbednost u srpskim sredinama a posebno južno od Ibra.

Kada je reč o tome što Priština još nije formirala Zajednicu srpskih opština (ZSO), istakao je da Srbija neće prestati da insistira na formiranju SZO kao mehanizmu za ostvarivanje kolektivnih prava Srba, potrazi za nestalima.

"Kurtijeva blokada pregovora je pokušaj da se obesmisli svaki sporazum. Na svakom slovu potpisanih dogovora Beograd sve vreme insistira i nikada nećemo odustati", zaklјučio je Petković.

Stojanović: Nijedan albanski političar nije uspeo da stvori svoje Srbe

Kandidat za gradonačelnika Gračanice na predstojećim lokalnim izborima Branimir Stojanović oglasio se povodom izjave direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića da će na predstojećim lokalnim izborima na Kosovu imati i određene "Kurtijeve Srbe", navodeći da nikada nijedan albanski političar nije uspeo, pa neće ni Aljbin Kurti, da stvori svoje Srbe u Gračanici.

"Srpska za koju se borimo je ona u kojoj Gračanica uređuje Gračanicu, a nacionalnu politiku vodi i vodiće onaj koji je jedini pozvan da to radi, naš predsednik Aleksandar Vučić. Nikada Gračanica neće biti na izdajničkoj strani, a izdaja nekad znači samo ćutanje i odustajanje!", napisao je Stojanović na Fejsbuku.Ostale vesti

Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021
Šib: Naš stav prema Kosovu ostaje nepromenjen
Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je potrebno da „sve što je za sada dogovoreno u okviru dijaloga u Briselu mora i da se ‘implementira’“, navodeći da „to važi kako za Zajednicu srpskih opština, tako i za pitanje energetike“.
  • 05.12.2021
Pokret vera, nada, ljubav blokirao prelaz Merdare

Oko 50 članova Pokreta vera, nada, ljubav blokiralo je danas u podne administrativni prelaz Merdare, javlja Beta.

  • 04.12.2021
Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021