Vesti
Politika

Petković: Kurti nastavlja da preti i sve odbija

"Ja sam zaista zabrinut za situaciju na terenu", rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na konferenciji za medije u Beogradu, ističući da je cilj Aljbina Kurtija da protera srpski narod sa Kosova.
Petković: Kurti nastavlja da preti i sve odbija
Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

Petković je kazao da premijer Kosova Aljbin Kurti nastavlja da preti, kako u Briselu, tako i danas u Prištini na konferenciji za novinare.

"On je rekao da zbog neke zlonamernosti Srpske liste neće Kosovo da pati i plati, nego potvrđuje onu tezu da će Srpska lista i Srbi da pate i plate", naveo je direktor Kancelarije zaa KiM.

On je dodao da međunarodna zajednica nije reagovala na Kurtijev "brutalni napad".

Kazao je da se u Briselu pregovara u gotovo nemogućim uslovima, te da "Aljbin Kurti sve odbija", a da se istovremeno Srbija suočava sa problemima na terenu.

"Zato za nas dijalog i kompromis nisu ružna reč, već način da sačuvamo živote Srba na Kosovu. To je način da dođemo do deeskalacije ne samo na severu, već na celom prostoru Zpadnom Balkana", smatra Petković.

On je kazao da će Kurti nastaviti da laže, da fingira da učestvuje u dijalogu, a zapravo neće da formira ZSO.

"Ona predstavlja kičmu dijaloga", kazao je Petković na konferenciji za medije.

Direktor Kancelarije za KiM je naveo da Kurti odbija obavezu Prištine.

"Ne trabe on nikome lično ništa da da. Kad je srpski narod u pitanju, Priština treba da da ono na šta se obavezaala, a to je ZSO iz 2013. i 2015 godine", rekao je Petković.

"Šta će nama ZSO kao ljuštura, to nam ne treba, već sa ustavnim ovlašćenjima koja su dogovorena unutar sporazuma u Briselu. Tražimo politička rešenja za Kosovo i Metohiju", kazao je on.

Petković je ponovio da vlasti u Prištini nastoje da oteraju zaposlene iz zgrade u Bošnjačkoj mahali, napominjući da u toj zgradi rade institucije koje pružaju pomoć destinama hiljada Srba, Albanaca, Roma.

Kazao je i da umesto da ide u pravcu deeskalacije, Kurti ide u pravcu eksalacije situacije.

Petković je na konferenciji za novinare govorio i o povlačenju policajaca iz opština na severu Kosova, ali i raspisivanju izbora.Ostale vesti

Vučić: Vojska neće ući na Кosovo, Srbija ne želi rat
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Кosovom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.
  • 30.09.2023
Vlada Kosova poziva Vučića i Srbiju da povuku vojsku

Iz Vlade Kosova poručuju da sa pažnom i budnošću prate najnovija kretanja Vojske Srbije duž linije sa Kosovom. "Pozivamo predsednika Vučića i institucije Srbije da odmah povuku sve vojne trupe sa granične linije sa Kosovom i da zatvore i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje predstavljaju trajnu pretnju po našu zemlju", navode iz Vlade Kosova.

  • 30.09.2023
Ferguson: Puno pitanja bez odgovora
Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson rekao je da je puno pitanja ostalo bez odgovora nakon događaja u Banjskoj na Kosovu. Poručio je da Srbija mora da da doprinos istrazi i dodao da nema nikakvog opravdanja zbog napada na policiju.
  • 30.09.2023
Američki ambasador: Srbi nisu mogli sami da obezbede oružje pronađeno u Banjskoj
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je u intervjuu za engleski BBC da iza terorističkog napada na Kosovu stoje određene strukture i da pronađeno oružje u Banjskoj ukazuje da Srbi nisu mogli sami da obezbede to oružje.
  • 30.09.2023
Borelj: Snage treba da se povuku
Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva Vojske Srbije pored granice sa Kosovom, izjavio je šef evropske diplomatije Žosep Borelj.
  • 30.09.2023
Završena obdukcija tela trojice Srba stradalih u Banjskoj, ali ne i izveštaji
Završena je obdukcija tela trojice Srba koji su 24. septembra stradali u Banjskoj nakon sukoba sa Kosovskom policijom.
  • 30.09.2023