Vesti
Politika

Petković: Kurti generiše krizu za šaku glasova

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže za RTS da je Aljbin Kurti pre dva dana upao na sever Kosova kako bi uoči lokalnih izbora ima što da ponudi svojim glasačima pošto nema šta drugo.
Petković: Kurti generiše krizu za šaku glasova
Petar Petković (Foto Tanjug)

Petar Petković je rekao da će danas na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija biti predstavljen redovni izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, a šef srpske diplomatije će predstaviti činjenice sa kojima se suočava srpski narod.

"Ne očekujem ništa posebno. S obzirom na to da zapad podržava Kurtija i Prištinu, kakve god da krize izazivaju, oni su čedo zapada, to moramo dobro da znamo u našoj borbi za Kosovo i Metohiju", napominje direktor Kancelarije za KiM.

Petković kaže da se saopštenju pojedinih ambasada u Prištini nakon akcije kosovske policije i upada na sever Kosova, može videti da oni podržavaju teror i nasilje.

"Oni kažu da se desila akcija borbe protiv krijumčarenja robe, nisu ni pomenuli da je upucan Srećko Sofronijević, da je preminula žena u čije je dvorište bačeno mnogo suzevca", navodi Petković.

Ukazuje da Priština nema pravo da sa dugim cevima uđu na sever Kosova jer je zato, prema aneksu sporazuma iz 2013. godine, potrebna saglasnost komandatna Kfora i gradonačelnika četiri opštine na severu.

"Jurišali su na koka-kolu i fantu, upali u apoteku. Da se nismo izborili da ostanu redovna izveštavanja o situaciji na terenu u Savetu bezbednosti, ko bi danas svedočio o svim ovim terorima na KiM o svemu što se dešavalo", navodi Petković.

Prema njegovim rečima, svima je jasno da Kurti nije na sever ušao da bi se obračunao sa krijumčarenjem robe, kako je saopšteno.

"Trgovina drogom i sve ostalo je na jugu, on je želeo da uđe na sever pred izbore da se opere pred svojom javnošću, da se opere što je morao da se povuče onda kada je uspostavljen režim stikera. Kurti generiše krizu za šaku glasova, on nema sa čim da izađe pred glasače, isproban recept je napadni Vučića, Srbe, uđi na sever", smatra Petković.

Ističe da je važno da Srbi u nedelju izađu na lokalne izbore i da, kaže, pobede kandidati Srpske liste.

"Oni imaju podršku Vučića i Beograda, time se održava naša pupčana vrpca, to je garant za dalje investicije. Drugi mimo Srpske liste su razbijači srpskog jedinstva, oni imaju podršku Prištine. Da sačuvamo svih 10 srpskih opština na Kosovu", kaže Petković.

Napominje da je tokom sastanka predsednika Srbije sa Srbima sa Kosova u Raškoj poslata jasna poruka - da će imati ko da zaštiti Srbe ako to ne učine KFOR i međunarodna zajednica.

"Ako oni neće to da urade, ima ko će. Beograd će zaštititi srpski narod jer nećemo da dozvolimo pogrom i neke nove Oluje", navodi direktor Kancelarije za KiM.Ostale vesti

Kurti: Stav po pitanju Visokih Dečana poznat
Premijer Kosova Aljbin Kurti nije odgovorio novinarima na pitanje da li je sa ambasadorima zemalja članica Kvinte na sastanku pre četiri dana razgovarao o njihovom o ponovljenom pozivu da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.
  • 06.12.2021
Eskobar u Severnoj Makedoniji
Zamenik pomoćnika američkog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar boravi u jednodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, gde je sa predsednikom Stevom Pendarovskim razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o situaciji u regionu.
  • 06.12.2021
’’Ne postoji spremnost Prištine i Beograda’’
Malo je verovatno da će se ubrzo organizovati nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou. Zvaničnici Evropske unije (EU) upuċeni u proces smatraju da u ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda da se konstruktivno angažuju u ovom procesu.
  • 06.12.2021
Milanović na Kosovu tokom Badnje večeri sa pripadnicima hrvatske vojske
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović boraviće u zvaničnoj poseti Kosovu uoči Božića i provesti Badnje veče sa pripadnicima hrvatske vojske angažovanim u okviru Kfora, potvrdio je Milanovićev kabinet, a vest o njegovoj poseti objavili su prištinski mediji najavljujući i susrete s kosovskim čelnicima.
  • 06.12.2021
Poslanici Srpske liste nisu ustali dok je trajao minut ćutanja za Boba Dola
Sednica Skupštine Kosova počela je minutom ćutanja povodom smrti bivšeg američkog senatora Boba Dola, javlja Kosova press.
  • 06.12.2021
Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021