Vesti
Politika

Petković: Kurti generiše krizu za šaku glasova

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže za RTS da je Aljbin Kurti pre dva dana upao na sever Kosova kako bi uoči lokalnih izbora ima što da ponudi svojim glasačima pošto nema šta drugo.
Petković: Kurti generiše krizu za šaku glasova
Petar Petković (Foto Tanjug)

Petar Petković je rekao da će danas na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija biti predstavljen redovni izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, a šef srpske diplomatije će predstaviti činjenice sa kojima se suočava srpski narod.

"Ne očekujem ništa posebno. S obzirom na to da zapad podržava Kurtija i Prištinu, kakve god da krize izazivaju, oni su čedo zapada, to moramo dobro da znamo u našoj borbi za Kosovo i Metohiju", napominje direktor Kancelarije za KiM.

Petković kaže da se saopštenju pojedinih ambasada u Prištini nakon akcije kosovske policije i upada na sever Kosova, može videti da oni podržavaju teror i nasilje.

"Oni kažu da se desila akcija borbe protiv krijumčarenja robe, nisu ni pomenuli da je upucan Srećko Sofronijević, da je preminula žena u čije je dvorište bačeno mnogo suzevca", navodi Petković.

Ukazuje da Priština nema pravo da sa dugim cevima uđu na sever Kosova jer je zato, prema aneksu sporazuma iz 2013. godine, potrebna saglasnost komandatna Kfora i gradonačelnika četiri opštine na severu.

"Jurišali su na koka-kolu i fantu, upali u apoteku. Da se nismo izborili da ostanu redovna izveštavanja o situaciji na terenu u Savetu bezbednosti, ko bi danas svedočio o svim ovim terorima na KiM o svemu što se dešavalo", navodi Petković.

Prema njegovim rečima, svima je jasno da Kurti nije na sever ušao da bi se obračunao sa krijumčarenjem robe, kako je saopšteno.

"Trgovina drogom i sve ostalo je na jugu, on je želeo da uđe na sever pred izbore da se opere pred svojom javnošću, da se opere što je morao da se povuče onda kada je uspostavljen režim stikera. Kurti generiše krizu za šaku glasova, on nema sa čim da izađe pred glasače, isproban recept je napadni Vučića, Srbe, uđi na sever", smatra Petković.

Ističe da je važno da Srbi u nedelju izađu na lokalne izbore i da, kaže, pobede kandidati Srpske liste.

"Oni imaju podršku Vučića i Beograda, time se održava naša pupčana vrpca, to je garant za dalje investicije. Drugi mimo Srpske liste su razbijači srpskog jedinstva, oni imaju podršku Prištine. Da sačuvamo svih 10 srpskih opština na Kosovu", kaže Petković.

Napominje da je tokom sastanka predsednika Srbije sa Srbima sa Kosova u Raškoj poslata jasna poruka - da će imati ko da zaštiti Srbe ako to ne učine KFOR i međunarodna zajednica.

"Ako oni neće to da urade, ima ko će. Beograd će zaštititi srpski narod jer nećemo da dozvolimo pogrom i neke nove Oluje", navodi direktor Kancelarije za KiM.Ostale vesti

Debata o Kosovu u Skupštini, politička nužnost u ovom trenutku
Poslednje tenzije na Kosovu i Metohiji, nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu, skepsa da će taj susret doneti bilo kakav povoljan rezultat, nameće pitanje - gde je sada Beograd u tom pregovaračkom procesu, šta dalje, pa i potrebu da se o tome razgovara u Skupštini Srbije.
  • 14.08.2022
Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
  • 12.08.2022
Petković: Za opštinu Leposavić izdvojeno oko 180 miliona dinara
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je posetu severu započeo u selu Trkose u Opštini Leposavić.
  • 12.08.2022