Vesti
Politika

Petković: KP ne dozvoljava vozilima sa KM tabilcama da pređu Jarinje i Brnjak

Kosovski policajci od jutros ne dozvoljavaju vozilima registrovanim na "KM" tablice da pređu preko prelaza Jarinje i Brnjak, tvrde u Kancelariji za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.
Petković: KP ne dozvoljava vozilima sa KM tabilcama da pređu Jarinje i Brnjak
Znak "stop" na Jarinju (Foto Kim arhiva)

Direktor ove kancelarije Petar Petković saopštio je da "Aljbin Кurti ponovo pokušava da izazove novu krizu i tenzije na severu Кosova i Metohije".

Navodi da policajci zadržavaju pojedina vozila na administrativnim prelazima, dok su, kako navodi, vozaču saniteta zapretili da sledeći put neće moći da uđe na Kosovo.

"Reč je o brutalnom kršenju i gaženju sporazuma o registarskim oznakama koji su Beograd i Priština postigli u Briselu 23. novembra prošle godine, nakon ozbiljne krize koja je pretila da potpuno ugrozi mir na Кosovu i Metohiji. Tim sporazumom, predviđeno je da do konačnog rešenja o tablicama, КM registarske oznake ostaju u punoj upotrebi. Takođe, tim sporazumom Priština se obavezala da odmah obustavi kaznenu politiku i sve aktivnosti po pitanju tzv. preregistracije vozila prema vozačima vozila sa КM tablicama. Tada je Beograd prihvatio da zastane sa izdavanjem novih registarskih oznaka", navodi Petković u saopštenju za medije, ističući da je Kosovska policija ponovo počela da sprovodi kaznenu politiku i maltretira Srbe na prelazima.

Petković poručuje predstavnicima Evropske unije, koja je garant sporazuma, da zaštiti i omogući njegovo sprovođenje.

 Ostale vesti

„Kurti nema pravo da iznosi u javnost imena osumnjičenih za nemire“
Poznavaoci političkih i bezbednosnih pitanja na Kosovu ocenili su da premijer Aljbin Kurti nema pravo da se meša u poslove pravosudnog sistema, a još manje da iznosi u javnost imena osoba osumnjičenih za nerede na severu Kosova poslednjih dana.
  • 10.06.2023
Kosovska vlada o Raminom nacrtu statuta za ZSO
Kosovska vlada se izjasnila povodom nacrta statuta koji je predložio premijer Albanije, Edi Rama. Prema navodima izvršne vlasti, Kosovu je potrebna podrška, ali ne i posrednici.
  • 10.06.2023
"Na terenu ne postoji volja za izlazak na izbore u četiri opštine na severu Kosova, kaže glavna i odgovorna urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević. "Ipak to ne znači da Vučić ne može da ih ubedi. Ali, mislim i da je Vučić svestan toga da će mnogo više izgubiti ako bi u ovom trenutku takve zahteve izneo pred Srbe", kazala je Lazarevićeva u novom izdanju emisije "Dogovor!?" Radija Kim. Politički analitičar Fadilj Ljepaja kaže da je pitanje da li će Srbi izaći na izbore, dok Miodrag Milićević iz Aktiva smatra da su izbori samo polurešenje.
  • 10.06.2023
Bisljimi: Ne možemo da žrtvujemo suverenitet da bi Srbija napustila rusku orbitu
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi je izjavio da Vlada Kosova ne može da "žrtvuje svoj suverenitet zarad međunarodnih interesa da Srbija napusti rusku orbitu".
  • 10.06.2023
Haradinaj: Poslednji trenutak da Kurti pređe na pravu stranu

Kosovo prolazi kroz teške trenutke, zbog tvrdoglavosti premijera i neodlučnosti predsednice, saopštio je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

  • 10.06.2023
Završen još jedan protest ’’Srbija protiv nasilja’’
Učesnici šestog protesta "Srbija protiv nasilja" večeras su nešto posle 21.30 počeli da se razilaze sa raskrsnice ispred zgrade Vlade Srbije.
  • 09.06.2023