Vesti
Politika

Petković: Kfor da spreči sve učestalije napade na Srbe

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da su povodom sve učestalijih napada na Srbe upozorili međunarodnu javnost i one na Kosovu koji su odgovorni za mir i bezbednost srpskog naroda, u prvom redu Kfor, da učine sve da incidenti prestanu.

Petković: Kfor da spreči sve učestalije napade na Srbe
Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

"Sve to vodi u pravcu radikalizacije albanskog društva na Kosovu i Metohiji i podgrevanja situacije koja ima za cilj da u srpskim sredinama Srbi ne budu spokojni", rekao je Petković na vanrednog konferenciji za novinare u Vladi Srbije, i istakao da o tome svedoči i napad na Jelenu i Zorana Trajkovića, u selu Kišnica, koje se nalazi nadomak Gračanice, samo zbog toga što su Srbi.

On je rekao i da je u blizini njihove kuće pre nekoliko dana postavljen bilbord sa amblemom UČK, na kome je pisalo "Sloboda ima ime", i istakao da to nije umetnički performans, kako je pisalo u albanskim medijima, "već otvoreni poziv na nasilje, imajući u vidu ulogu takozvane OVK u poslednjih 20 godina, posebno 1998. i 1999, kada su stradali mnogi nevini civili, među kojima najviše Srbi".

On je istakao da je potrebno da se sačuva mir, da mora konačno da se stane na put javnoj popularizaciji zločina, svemu onome što na Kosovu, u albanskom društvu, ide u pravcu slavljenja zločina.

Petković je naveo da za zločine treba da odgovaraju oni koji su ih počinili. "Naša najveća briga je da sačuvamo srpski narod na Kosovu i Metohiji", istakao je Petković.

Petković je rekao i da su danas inspektori iz Prištine upali u srpske apoteke u Kosovskoj Mitrovici sa namerom da zaplene lekove, jer, kako kažu, nisu na listi lekova Kosova.

On je kazao da je snimljeno "kako inspektori upadaju u apoteku i oduzimaju lekove" i istakao da cela Evropa i svet treba da vide te slike i kako se Priština odnosi prema srpskom narodu na Kosovu u vreme pandemije ljudima otima lekove i pravo da se leče.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović rekao je da su znali "da će biti incidenata čim su čuli da je postavljen bilbord sa natpisom UČK".

On je naveo da su obavestili policiju i Kfor da može da dođe do incidenata i da je to provokacija, jer je takav bilbord postavljen samo u Gračanici.

"To smo poslali Ministarstvu za saobraćaj, jer se zemljište u opštini vodi na to Ministarstvo, ali reakcije nije bilo", rekao je Popović i dodao da je sutradan neko spalio bilbord, što je bio okidač za dalje incidente.

On je naveo da su o svemu što se dešavalo u Kišnici obavestili međunarodnu zajednicu i da očekuju njihovu reakciju, a ako je ne bude pokušaće da zakažu sastanak sa predstavnicima pojedinih ambasada i sa policijom.Ostale vesti

Ustavni sud počeo razmatranje ustavnosti izbora Hotijeve vlade
Ustavni sud u Prištini održao je javnu raspravu na zahtev pokreta Samoopredeljenje da se vlada premijera Avdulaha Hotija proglasi neustavnom zbog glasanja poslanika Etema Arifija, pravosnažno osuđenog za korupciju.
  • 02.12.2020
Odloženo iseljavanje stanara iz Paviljona „E“
Leposava Stojanović (87), koja uz još 14 porodica živi u Paviljonu ”E” preko puta univerzitetske biblioteke u Prištini, neće biti iseljena dok se ne nađe „adekvatno rešenje“, potvrdio je za RTV Kim kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.
  • 02.12.2020
Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, kazao je da sporazum između Beograda i Prištine treba tražiti u okvirima evropske perspektive.
  • 01.12.2020
EU: Sporazumi Beograda i Prištine moraju se poštovati i sprovoditi
"Kontinuirana strateška posvećenost Kosova evropskom putu i dijalogu sa Srbijom uz pomoć EU, glavne su pozitivne odluke procesa evrointegracija Kosova" navodi se u zajedničkoj izjavi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Kosova EU i predstavnika vlade Kosova. Takođe, učesnici sastanka saglasini su da se svi prethodni sporazumi Beograda i Prištine moraju poštovati i primeniti.
  • 30.11.2020
Komandant KFOR-a: Bez smanjenja broja vojnika u dogledno vreme
Trenutno nema plana za ograničavanje mandata i snage trupa KFOR-a. Sve trupe iz zemalja koje čine KFOR su posvećene da doprinesu osobljem i potpuno sposobnim jedinicama u skladu sa trenutnim brojevima, rekao je za RTV Kim novoimenovani komadant ove vojne misije na Kosovu general-major Franko Federići.
  • 30.11.2020
„Očekivana pobeda Milana Radojevića“
Za razliku od prethodnih izbornih kamapanja u Severnoj Mitrovici, na poslednjoj nije bilo vređanja, ni „teških reči“ upućenih protivkandidatima. Od jedne stvari se ipak nije odustalo, a to je kolektivno glasanje članova Srpske liste.
  • 30.11.2020