Vesti
Politika

Petković: Jedanaesti napad na hramove i manastire SPC na Kosovu

U selu Dubrava u opštini Istok na Kosovu u ponedeljak je napadnuta imovina dve srpske povratničke porodice, Radoja i Milana Pumpalovića, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, prenosi Tanjug. 
Petković: Jedanaesti napad na hramove i manastire SPC na Kosovu
Petar Petković (Foto Tanjug)

Petković je naveo da taj napad i jučerašnje kamenovanje crkve Svete Petke u Kosovskoj Vitini nisu izolovani incidenti već da je reč "o seriji etnički motivisanih napada na Srbe, njihovu imovinu i hramove SPC na KiM".

On je naveo da je incident u selu Dubrava "kap koja je prelila čašu" i da je to peti napad na imovinu porodice Pumpalović, a da je u istom danu kamenovana i crkva Svete Petke u Kosovskoj Vitini.

"To je jedanaesti napad na hramove i manastire SPC na prostoru KiM. Posle samo nekoliko sati desio se najnoviji napad na porodične kuće Radoja i Milana Pumpalovića iz Dubrave", rekao je Petković.

On je dodao da se mnogi "prave naivni i pitaju zašto se Srbi ne vraćaju na KiM uz konstataciju da Priština nije obezbedila i ne obezbeđuje uslove za povratak Srba u južnu pokrajinu, kao i da je stopa povratka raseljenih na KiM najniža na svetu".

Petković je kazao da je drugi razlog u tome što se Srbi koji su se vratili "zastrašuju i proteruju tako što im se pale i obijaju kuće i krade imovina".

Upozorio je da nije reč o izolovanim incidentima kao što to, kako kaže, "obično predstavlja kosovska policija već da je reč o seriji etnički motivisanih napada na Srbe, njihovu imovinu i na hramove SPC".

Petković je naglasio da treba zaustaviti takve incidente navodeći da je u poslednjih mesec i obijeno i napadnuto 11 hramova i crkava na Kosovu i dodao da se incidenti dešavaju uglavnom u vreme velikih praznika da bi se, kako je ocenio, srpski narod na Kosovu dodatno onespokojio.

Ocenio je da politika nekažanjavanja od strane Prištine "podstiče albanske ekstremiste da nastave da napadaju Srbe, njihove kuće i hramove i da se albanski ekstremizam usmeren prema Srbima dodatno podgreva svakodnevnom ratnohuškačkom politikom iz Prištine i govorima protiv Beograda, srpskog naroda na KiM, dijaloga i formiranja Zajednice srpskih opština".

Petković je rekao da je šefa Misije OEBS na Kosovu Majkla Davenporta na današnjem sastanku upoznao sa najnovijim, ali i svim ranijim incidentima.

"Država najoštrije reaguje, uputili smo zvanične dopise ostalim međunarodnim misijama i institucijama, kao i Briselu jer konačno mora da se stane na kraj napadima na srpski narod na KiM", poručio je Petković.Ostale vesti

Makron: Pozivamo Kosovo i Srbiju da postignu sporazum

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras u Parizu da će njegova zemlja nastaviti podršku Kosovu i istovremeno je pozvao Kosovo i Srbiju da pronađu rešenje i postignu sporazum.

  • 23.06.2021
SAD podnele izveštaj Beogradu i Prištini o Gazivodama

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini i u Beogradu podnele su danas izveštaj Odeljenja za energetiku SAD o upravljanju vodama jezera Gazivode vladi Srbije i Kosova čime je ispunjena jedna od obaveza iz Vašingtonskog sporazuma, saopštila je američka ambasada u Prištini na svom Tviter nalogu.

  • 23.06.2021
Obradović: Kao Srbin imam obavezu da razgovaram o Kosovu

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da "ništa ne podržava u radu predsednika države Aleksandra Vučića" i naglasio da rešenje za Kosovo mora biti u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

  • 23.06.2021
Navršava se 100 dana od kada je premijer Kosova Aljbin Kurti stupio na dužnost. Da li se pridržava onoga što je obećao u predizbornoj kampanji ili vlast menja stavove? 
  • 23.06.2021
Srbi iz Kosova Polja pozvali predsednika Vučića da ih poseti
“Ja vam govorim precizne brojke. Mi više nemamo u Kosovu Polju nikoga. Ostalo nam je da pevamo “Srpska se truba čuje”, ali nema nijednog Srbina u Kosovu Polju”, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljajući izveštaj o Kosovu pred poslanicima u srpskom parlamentu. Srbi iz ovog grada mu poručuju – “Ima nas predsedniče, dođite da nas posetite”.
  • 23.06.2021
Kurti danas u Parizu sa Makronom
Aljbin Kurti će se danas sastati sa Emanuelom Makronom u Parizu, a tema o kojoj će razgovarati trebalo bi da bude dijalog Prištine i Beograda.
  • 23.06.2021