Vesti
Politika

Petković: Jedanaesti napad na hramove i manastire SPC na Kosovu

U selu Dubrava u opštini Istok na Kosovu u ponedeljak je napadnuta imovina dve srpske povratničke porodice, Radoja i Milana Pumpalovića, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, prenosi Tanjug. 
Petković: Jedanaesti napad na hramove i manastire SPC na Kosovu
Petar Petković (Foto Tanjug)

Petković je naveo da taj napad i jučerašnje kamenovanje crkve Svete Petke u Kosovskoj Vitini nisu izolovani incidenti već da je reč "o seriji etnički motivisanih napada na Srbe, njihovu imovinu i hramove SPC na KiM".

On je naveo da je incident u selu Dubrava "kap koja je prelila čašu" i da je to peti napad na imovinu porodice Pumpalović, a da je u istom danu kamenovana i crkva Svete Petke u Kosovskoj Vitini.

"To je jedanaesti napad na hramove i manastire SPC na prostoru KiM. Posle samo nekoliko sati desio se najnoviji napad na porodične kuće Radoja i Milana Pumpalovića iz Dubrave", rekao je Petković.

On je dodao da se mnogi "prave naivni i pitaju zašto se Srbi ne vraćaju na KiM uz konstataciju da Priština nije obezbedila i ne obezbeđuje uslove za povratak Srba u južnu pokrajinu, kao i da je stopa povratka raseljenih na KiM najniža na svetu".

Petković je kazao da je drugi razlog u tome što se Srbi koji su se vratili "zastrašuju i proteruju tako što im se pale i obijaju kuće i krade imovina".

Upozorio je da nije reč o izolovanim incidentima kao što to, kako kaže, "obično predstavlja kosovska policija već da je reč o seriji etnički motivisanih napada na Srbe, njihovu imovinu i na hramove SPC".

Petković je naglasio da treba zaustaviti takve incidente navodeći da je u poslednjih mesec i obijeno i napadnuto 11 hramova i crkava na Kosovu i dodao da se incidenti dešavaju uglavnom u vreme velikih praznika da bi se, kako je ocenio, srpski narod na Kosovu dodatno onespokojio.

Ocenio je da politika nekažanjavanja od strane Prištine "podstiče albanske ekstremiste da nastave da napadaju Srbe, njihove kuće i hramove i da se albanski ekstremizam usmeren prema Srbima dodatno podgreva svakodnevnom ratnohuškačkom politikom iz Prištine i govorima protiv Beograda, srpskog naroda na KiM, dijaloga i formiranja Zajednice srpskih opština".

Petković je rekao da je šefa Misije OEBS na Kosovu Majkla Davenporta na današnjem sastanku upoznao sa najnovijim, ali i svim ranijim incidentima.

"Država najoštrije reaguje, uputili smo zvanične dopise ostalim međunarodnim misijama i institucijama, kao i Briselu jer konačno mora da se stane na kraj napadima na srpski narod na KiM", poručio je Petković.Ostale vesti

Petković: Kurti za šaku glasova izaziva krizu
Priština svojim ponašanjem jasno pokazuje da ih ne interesuje Briselski sporazum, kazao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 24.09.2021
Jovanović: Građani Parteša se osećaju zapostavljeno
Nezavisni kandidat za gradonačelnika Parteša Jugoslav Jovanović kaže da se za lokalne izbore kandidovao kako bi pomogao svojim sugrađanima.
  • 24.09.2021
Stojanović: Bez visoke politike
Kandidat za predsednika opštine Gračanica Branimir Stojanović kaže da je vreme je da lokalni političari prestanu da se bave visokom politikom i da se usresrede na lokalne probleme građana.
  • 24.09.2021
Vučić zabrinut zbog prebijanja kosovskih Srba
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zabrinutost zbog prebijanja kosovskih Srba i rekao da ukoliko postoji Briselski sporazum, očekuje da se što pre počne sa formiranjem Zajednice srpskih opština.
  • 23.09.2021
Rakić: Situacija na severu napetija nego prethodnih dana
Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić ocenio je danas da je situacija na severu Kosova, gde od ponedeljka traje blokada puteva i protesti Srba zbog odluke kosovske vlade o reciprocitetu sa registarskim tablicama, napetija nego prethodnih dana.
  • 23.09.2021
Stojanović: ZSO šansa za Srbe da prežive
Reagujući na privođenje srpskih mladića zbog postavljanja bilborda s porukom „Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština“, kandidat za predsednika Opštine Gračanica Branimir Stojanović kaže da takvim postupkom kosovske vlasti žele da potpuno ugase ideju o ZSO.
  • 23.09.2021