Vesti
Politika

Petković i Tefilaktu o situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Republike Kipar u Republici Srbiji Dimitriosom Tefilaktuom, koga je upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i dosadašnjim tokom Briselskih dogovora, navodi se u saopštenju.
Petković i Tefilaktu o situaciji na Kosovu
Dimitros Tefilaktu i Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

U saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljeno medijima ističe se da je tokom sastanka Petković ukazao na to da "Priština skoro osam godina ne želi u delo da sprovede ključni sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština, što se nepovoljno odražava na proces normalizacije odnosa".

Takođe, sagovornika je upoznao i sa teškim položajem Srba, ukazavši na gotovo svakodnevne fizičke napade, njihovu imovinu, zdravstevene ustanove i svetinje, posebno ukazavši na manastir Visoki Dečani, koji se nalazi na listi najugroženijih kulturnih spomenika Evrope.

„Beograd će, pored svega, nastaviti da insistira na dijalogu, jer je to jedino sredstvo za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja, ali će isto tako nastaviti u svakoj prilici da zahteva implementaciju svih do sada postignutih dogovora“, istakao je Petković.

Na kraju sastanka Petković se zahvalio kiparskom ambasadoru Tefilaktuu na doslednoj podršci Vlade Kipra teritorijalnom integritetu Srbije i činjenici da ta država principijelno odbija da prizna proglašenu nezavisnost Kosova, i izrazio očekivanje da će tradicionalno prijateljski odnosi dve države i dva naroda, nastaviti da se unapređuju i u narednom periodu, zaključuje se u saopštenju Kancelarije.Ostale vesti

CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021