Vesti
Politika

Petković i Bisljimi uskoro sa Lajčakom u Briselu

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da će naredne nedelje u Briselu biti održan sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, na poziv specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka, kako bi se išlo napred i učinili prvi koraci ka implementaciji posle dogovora postignutog u Ohridu.

Petković i Bisljimi uskoro sa Lajčakom u Briselu
Detalj sa jednog od prethodnih sastanaka Miroslava Lajčaka, Besnika Bisljimija i Petra Petkovića (Foto Reporteri)

Stano je, na konferenciji za novinare u Briselu, poručio da je postignut veoma važan korak u Ohridu, sa dogovorom predsednika Aleksandra Vučića i premijera Aljbina Kurtija o Aneksu i evropskom predlogu.

Prema njegovim rečima, rad na implementaciji je počeo jer je visoki predstavnik EU Žozep Borel informisao ministre inostranih poslova EU, potom je Savet EU podržao dogovor i naglasio da obe strane treba da nastave sa brzom primenom u dobroj veri.

"Počeli smo i institucionalni rad, da operacionalizujemo prve korake kada je reč o zajedničkoj poziciji poglavlja 35, kao i sa određenim koracima na Kosovu", rekao je Stano.

Stano je istakao i da je zadovoljan što je dijalog popularan i što su zemlje regiona spremna da budu domaćini narednih sastanaka, aludirajući na ponudu crnogorskog premijera Dritana Abazovića da ta zemlja bude domaćin nekog od sastanaka.

Ipak je to briselski dijalog, rekao je Stano i istakao da će biti još susreta na visokom nivou, koji će biti najavljeni kada bude vreme.Ostale vesti

Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023
Policija: Situacija na severu mirna
Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je za Radio Slobodna Evropa da je situacija na severu Kosova mirna.
  • 03.06.2023
Apel za mir

Sto šezdeset kosovskih Srba, među kojima je predstavnika civilnog društva, medija, institucija kulture, profesora, lekara, advokata, sudija, studenata, političara, inženjera, te preduzetnika potpisalo je “Apel za mir” kojim najpre ukazuje na probleme pruža svoje viđenje za izlazak iz krize na severu Kosova. Naveli su da su duboko zabrinuti represivnim i agresivnim delovanjem Vlade Kosova i ponašanjem specijalnih policijskih snaga na severu Kosova koje, kako ističu, može eskalirati do nesagledivih posledica po mir i bezbednost građana, te i trajno narušiti mogućnosti pomirenja i zajedničkog suživota između Albanaca i Srba na Kosovu.

  • 03.06.2023
Vučić posetio ranjenog Galjaka u bolnici u Beogradu
Dragiša Galjak koji je u ponedeljak ranjen tokom sukoba između Kfora i lokalnih Srba u Zvečanu nalazi se na bolničkom lečenju u Beogradu. Tamo ga je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Galjak je nakon KBC Kosovska Mitrovica gde je bio na lečenju prebačen u Urgentni centar KC u Beogradu.
  • 03.06.2023
Bela kuća: Poziv Beogradu da povuče vojsku, a Prištini da povuče policiju
Džonatan Fajner, glavni zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, pozvao je Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti. Takođe, pozvao je Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada, prenosi RTS.
  • 03.06.2023