Vesti
Politika

Petković: EU po prvi put rekla da je Kurti kriv što dijalog u Briselu nije uspeo

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da, iako su razgovori u Briselu propali, Beograd je mogao bar malo da bude zadovoljan, jer se u izveštajima posle sastanka pisalo da Beograd nije kriv, pokazao je konstruktivnost i da je Aljbin Kurti taj zbog koga je propao dijalog.
Petković: EU po prvi put rekla da je Kurti kriv što dijalog u Briselu nije uspeo
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković (Foto FoNet/Milica Vučković)

„Juče smo u Briselu pokušali da sačuvamo mir i živote ljudi, imali smo težak dan. U Briselu se ne odvijaju neki tehnički pregovori, već pregovori u nemogućim uslovima. Vučić razgovara sa Kurtijem, koji sve odbija“, kaže Petković za RTS o jučerašnjem dijalogu Beograda i Prištine u Briselu,.

On je naglasio da je i šef evropske diplomatije Žozep Borel jasno rekao da Kurti nije spreman da formira ZSO.

„Beograd je strana koja je okrenuta kompromisu, ali uvek je EU posle dijaloga rekla da i jedna i druga strana moraju da idu ka kompromisu, ali sada je EU prvi put rekli da je Kurti taj zbog koga je propao dijalog“, naveo je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je rekao da je juče Kurti brutalno pretio srpskom narodu rečima da će da pate i da plate.

„Ova izjava je vrlo opasna, pokazuje pravu prirodu nasilog režima Aljbina Kurtija“, kaže Petković.

Ipak, kako dodaje, posle jučerašnjih razgovora Beograd je mogao bar malo da bude zadovoljan jer se u izveštajima posle sastanka pisalo da Beograd nije kriv, pokazao je konstruktivnost, a sa druge strane imamo Kurtija.

Napomenuo je da se Srbi i dalje hapse da od 3. juna „imate 22 eskalatorna poteza Prištine samo na severu“.

„Nije kraj ovim pregovorima, mi se borimo da sačuvamo mir i stabilnost. EU je rekla na kojoj strani je problem, koliko puta smo se vratili iz Brisela i čujemo onu izjavu o dve strane“, podsetio je Petković dodajući da kompromis znači život i da svi sporazumi iz 2013. i 2015 moraju da se poštuju.

Kada je reč o izborima na severu Kosova, Petković kaže da je, iako je Kurti odbio formiranje ZSO, normalizaciju i deeskalaciju, Vučić ipak rekao da će razgovarati sa Srbima o izborima.

„Zapad je stvorio nezavisnost Kosova i koliko god je Kurti nestašni dečak, oni će se truditi da tu nezavisnost zadrže, a mi ćemo se boriti protiv toge jer nam nema druge“, naglasio je Petković.Ostale vesti

Vučić o svom govoru u UN: Male zemlje srećne što je neko smeo da kaže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mu se posle govora na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija javili iz malih zemalja, srećni što je neko smeo da kaže isto što i oni misle.

  • 21.09.2023
Osmani od Bajdena dobila snažne garancije za nastavak podrške Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u Njujorku gde se održava 78. zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovala je na zvaničnom prijemu u organizaciji predsednika SAD Džoa Bajdena gde je dobila "snažne garancije za kontinuiranu američku podršku Kosovu", saopštilo je Predsedništvo.

  • 21.09.2023
Vučić na Generalnoj skupštini UN: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Poručuje da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. 
  • 21.09.2023
Trajković osudila hapšenja Srba
KFOR nije odgovorio na ondašnji napad na severu, jer je svestan da eskalacija vodi u destabilizaciju. Hapšenja Srba na Kosovu jasna su i svesna eskalacija, poručila je danas savetnica ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Rada Trajković. 
  • 21.09.2023
Nastavak diplomatske misije Ivice Dačića na marginama GS UN
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se na marginama trećeg dana zasedanja Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija sa ministrima spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje, Mongolije, Paname, Azerbejdžana, Somalije, Istočnog Timora i Grčke, kao i sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge (UNOPS).
  • 21.09.2023
Stano o hapšenjima: Pratimo situaciju, u kontaktu smo sa vlastima na Kosovu
Evropska Unija je u kontaktu sa vlastima u Prištini kako bi dobila sve informacije o poslednjim hapšenjima Srba na severu Kosova, pod optužbom da su počinili ratne zločine.
  • 21.09.2023