Vesti
Politika

Petković: Dogovor od presudnog značaja za Srbe

Pohvaljujući postignuti dogovor o ličnim dokumentima, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ističe da je on od presudnog značaja za Srbe koji žive na Kosovu.

Petković: Dogovor od presudnog značaja za Srbe
Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

"Jer smo uprkos svim preprekama i ucenama, uspeli da sačuvamo srpska lična dokumenta za naš narod u pokrajini, pa samim tim sačuvali smo i prisustvo države Srbije na tom prostoru", kaže Petković.

Činjenica je međutim, da većina Srba na Kosovu pored srpskih poseduje i kosovska dokumenta.

Međutim, Petković dodaje "da će svaki građanin Srbije koji živi na Кosovu i Metohiji moći sa srpskom ličnom kartom slobodno da se kreće".

"Svaki Srbin južno i severno od Ibra, bez izuzetka, će moći sa svojom srpskom ličnom kartom normalno i bez problema da živi, radi, putuje i prelazi preko administrativnih prelaza".

Petković kaže da je do postizanja ovog dogovora vođena teška diplomatsku borbu na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Petković objašnjava da današnji dogovor kojim se prihvataju lična dokumenta iz, kako naovid, obostranog praktičnog razloga slobode kretanja prati tekst disklejmera, koji će biti svuda vidno istaknut, a koji glasi:

"Omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih od strane Prištine (Кosova) se vrši isključivo iz praktičnih razloga radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja slobode kretanja, u skladu sa Sporazumom o slobodi kretanja postignutim u Dijalogu 2011. godine, ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Кosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Кosova i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 (1999)", naglasio je Petković.Ostale vesti

Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022
Kurti u Madridu: Srbija ima teritorijalne aspiracije prema Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti tokom svog govora na 26. Kongresu Socijalističke internacionale koji se održava u Madridu u Španiji rekao da je Srbija i dalje autoritarna zemlja sa teritorijalnim aspiracijama prema Kosovu i sa širokim i bliskim vezama sa Kremljom.
  • 26.11.2022
Šest prijava za vanredne izbore za predsednike opština na severu KiM
Za vanredne izbore za predsednike opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić prijavilo se šest političkih subjekata i samostalnih kandidata, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini.
  • 25.11.2022
Zakonske osnove za povratak Srba u kosovske institucije
Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj izjavio je da postupak posle ostavki radnika iz pravosudnog sistema još nije završen i da oni mogu da se vrate na svoja radna mesta, ali da mogu da se suoče i sa disciplinskim merama, uključujući otpuštanje.
  • 25.11.2022