Vesti
Politika

Petković: Briselski sporazum je odbrana srpskih interesa

"Briselski sporazum je "kamen međaš" odbrane srpskih nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji", kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i ističe da Beograd neće odustati od insistiranja na ključnoj tački tog dokumenta - osnivanju Zajednice srpskih opština, uz naglasak da je primena sporazuma uslov za dalju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.
Petković: Briselski sporazum je odbrana srpskih interesa
Petar Petković (Foto Tanjug)

Petković podseća da je prošlo 3.287 dana od potpisivanja Briselskog sporazuma, a da Priština i dalje odbija da ga primeni i osnuje ZSO, koja je "srce dijaloga" i zbog koje je, kaže, Beograd ušao u proces normalizacije odnosa sa Albancima.

"U ovom teškom trenutku, kada se Evropa i ceo svet suočavaju sa ukrajinskom krizom, pokazuje se koliko je važno da se što pre formira ZSO koja je obezbeđuje kolektivna prava za srpski narod na KiM. Ako hoćemo mir i stabilnost, moramo da imamo ZSO", naglašava Petković za Tanjug na godišnjicu potpisivanja tog dokumenta.

Prema njegovim rečima, to što nakon devet godina Priština i dalje odbija da osnuje ZSO, pokazuje da ne želi da obezbedi kolektivna prava za srpski narod na KiM, ali i to da, kako kaže, nekome i dalje odgovara destabilizacija na terenu.

"To što Kurti svakog dana otvoreno govori kako taj sporazum nikada neće biti sproveden, pokazuje da smo se izborili da srpskom narodu ozbezbedimo sporazum odbrane srpskih nacionalnih interesa. Čim Kurti nešto kritikuje, to znači da je to dobro za srpski narod", navodi Petković.

Dodaje da je od dolaska Kurtija na vlast bilo 167 incidenata protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji što, kako kaže, pokazuje da je ZSO preko potrebna kao okvir u kojem će biti zaštićena prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Petković smatra da odgovornost za to što posle devet godina nije formirana ZSO snosi i EU koja je, podseća, stavila potpis na taj sporazum i koja, kako kaže, treba da izvrši pritisak na Prištinu da ispuni preuzete obaveze.

Ističe da je, s druge strane, Beograd ispunio sve obaveze i pokazao spremnost da se ide u pravcu normalizacije odnosa, kao i da insistira na implementaciji Briselskog sporazuma jer to, naglašava Petković, znači mir za srpski narod na KiM, ali i mir i stabilnost za ceo region.

"Ako hoćemo da i dalje razgovaramo, a treba da razgovaramo jer postoje i druge važne teme za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine - energetika, sloboda kretanja, pravosuđe, neophodno je da se prethodno postignuti sporazumi implementiraju i da se ispoštuju", podvlači Petković.

Primećuje da osim verbalnog pristupa nema konkretnijeg delovanja međunarodne zajednice u pravcu pritisaka na Prištinu da formira ZSO.

"Nisu u pitanju ni Kurti, ni pre njega Hoti ili Haradinaj, zna se ko je garant tog sporazuma i ko ima uticaj da izvrši pritisak na Prištinu da se ZSO sprovede", navodi Petković.

Dodaje da je Beograd odgovorna strana koja konstruktivno i iskreno pristupa dijalogu kao jedinom načinu da se dođe do kompromisnog rešenja znajući, kaže, da se samo pregovarima mogu sačuvati mir i stabilnost za srpski narod na KiM.

Naglašava da formiranje ZSO ostaje prioritet za Beograd jer je to, kako kaže, pre svega zahtev srpskog naroda sa Kosovu i Metohiji.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022