Vesti
Politika

Petković: Borili smo se da se produži važenje KS tablica

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je, prema prethodnom petogodišnjem sporazumu, rok za važenje "KS" tablica za Srbe na severu Kosova istekao 15. septembra, ali da su se predstavnici srpskih vlasti "borili na sve načine" da bude produžen za još pet godina.
Petković: Borili smo se da se produži važenje KS tablica
Petar Petković (Foto FoNet)

Petković je izjavio da je, mimo tog sporazuma koji je potpisan 2016. godine, Priština jednostrano u septembru 2020. godine donela administrativno uputstvo o zabrani izdavanja statusno neutralnih tablica sa registraskom oznakom „KS“, koje su koristili Srbi na severu Kosova.

Albanci na Kosovu koriste registarske tablice sa oznakom „Republika Kosovo“.

Petković je rekao da je nečuveno „ono što rade prištinske vlasti u Briselu, i kako se ponašaju prema svim sporazumima“, kojih je po njegovim rečima do sada potpisano 48.

On je rekao da na sastancima u Briselu članovi prištinskog pregovaračkog tima odbijaju da razgovaraju o prethodno potpisanim sporazumima uz obrazloženje da su te sporazume, sa kosovske strane, potpisali „kriminalci iz bivše vlasti koji su sada u zatvoru“.

„Najvažnije je da sačuvamo mir. Mi ćemo mirno da protestujemo da pokažemo da se sa tim ne slažemo“, rekao je Petković.

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije juče su zauzeli prelaze prema Srbiji na severu Kosova, i počeli da oduzimaju „KS“ i srpske tablice sa oznakama gradova sa severa Kosova, nakon čega su Srbi počeli proteste.Ostale vesti

Sastanak Radne grupe o slobodi kretanja u Briselu
Prvi sastanak Radne grube delegacija Beograda i Prištine nakon postignutog dogovora o prekidu blokade na Jarinju i Brnjaku i registarskim tablicama biće održan danas u Briselu.
  • 21.10.2021
CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021