Vesti
Politika

Petković: Blizu smo rešenja u oblasti energetike

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da su Beograd i Priština blizu moguće finalizacije rešenja u oblasti energetike i približavanja stavova po pitanju nestalih osoba i istakao da je to "humanitarno, a ne političko pitanje".
Petković: Blizu smo rešenja u oblasti energetike
Jezero Gazivode (Foto Igor Vuković)

"Beograd je u toku svih razgovora pokazao dovoljnu čvrstinu i odlučnost da zaštiti srpske nacionalne interese, posebno Srba u našoj južnoj pokrajini, ali je istovremeno pokazao i odgovornost za iznalaženje održivih i primenjivih rešenja na terenu, koja su preduslov očuvanja mira i stabilnosti, posebno u ova teška vremena u Evropi i svetu", rekao je Petković za Večernje novosti, uoči nove runde dijaloga u Briselu.

Naglasio je da sporazum o energetici ne predstavlja nikakav novi sporazum, već ispunjenje onoga što je dogovoreno 2013. i 2015. godine, ističući da "napredak u normalizaciji odnosa direktno zavisi od implementacije svih do sada postignutih sporazuma".

Petković je ocenio i da Priština "godinama nema iskrenu nameru" da popravlja stvari na terenu, već dijalog vidi isključivo kao put ka konsolidovanju jednostrano proglašene nezavisnosti.

"Snovi Prištine nisu, niti mogu biti deo dijaloga. Dokle god postoji i najmanja nada da se za ljude koji žive na Kosovu i Metohiji može uraditi nešto pozitivno i korisno, mi ćemo u tom procesu učestvovati", kazao je on.

Po njegovim rečima, "alternative dijalogu nema" i dodao da će Beograd biti "dosledno i principijelno opredeljen za dijalog kao jedino ispravno sredstvo za rešavanje nesuglasica i otvorenih pitanja".Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022