Vesti
Politika

Petković: Bitno je da imamo dobar sporazum

Najvažnije u juče postignutom dogovoru je odlazak Rosu, dolazak Kfora i da neće biti više skidane tablica našim ljudima koji žive na severu Kosova, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, naglašavajući da "nema besplatnog ručka u Briselu" i da je za to "moralo da se izbori".
Petković: Bitno je da imamo dobar sporazum
Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

KM tablice će važiti i dalje

Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju i pregovač u dijalogu sa Prištinom, Petar Petković objasnio je jutros da će tablice sa oznakom KM i dalje važiti.

"Nema skidanja tablica, to je, pre svega, važno. Nema skidanja tablica, i što je posebno bitno za naše ljude na Kosovu i Metohiji, za 9 hiljada naših ljudi koji imaju KM tablice, ali i druge tablice koje izdaju naše policijske uprave za prostor Kosova i Metohije, ne skidaju se ni te tablice. One nastavljaju da traju i to je posebno važno kada je reč i o slobodi kretanja i o tome da možemo našu decu da vozimo u škole, da prevozimo naše bolesnike... Jer mi bukvalno nismo mogli da koristimo ambulantna vozila i druga vozila da bi doneli životne namirnice", kazao je Petković za RTS.

Direktor kancelarije za KiM kaže da je zadovoljan dogovorenim imajući u vidu koliko je situacija teška, a to mu potvrđuje i odjek sa terena.

"Naš srpski narod zajedno sa predsednikom Vučićem i timom u Briselu odbranio je mir i pravo na slobodu kretanja", rekao je Petković gostujući u "Dnevniku" RTS-a.

Naglašava da je sporazum koji je dogovoren bolji od onog iz 2011. godine na koji su se iz Prištine pozivali.

"Kurti se poziva na sporazum iz 2011, ali na osnovu ovog sporazuma tog sporazuma nema, već će se primenjivati ono što je dogovoreno 2016. godine. Dakle, nema više nikakvog reciprociteta, a to znači da će se govoriti o onome što je dogovoreno Briselskim sporazumom, pre svega o Zajednici srpskih opština. Jasno je rečeno i da je u slučaju Ivana Todosijevića prekršen Briselski sporazum u tački 10 o prisustvu srpskih sudija. Naš stav od koga nismo odustali je upravo ZSO, nema besplatnog ručka u Briselu, za ovo smo morali da se izborimo", naveo je Petković.

Petković je u Briselu razgovarao i sa novim specijalnim izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom.

"Reč je o vrlo iskusnom diplomati i zahvalan sam što je prvog dana demantovao Bisljimija da je u Briselu nešto dogovoreno, pokušavajući na taj način da izvrši dodatni pritisak na Beograd. Tokom dva dana nisam ni video Bisljimija i time smo pokazali da nema direktnih razgovora sa Prištinom dok je Rosu na terenu", rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Povlačenje Rosu kreće 24 sata pre primene sporazuma, jer Rosu nema šta da traži na severu Kosova, navodi Petković i dodaje da se pre toga očekuje dolazak Kfora.

"Ono što je najvažnije, što naš narod dobija ovim sporazumom, je da odlazi Rosu, a dolazi Kfor. Time se jača Rezolucija 1244, nema skidanja tablica. Ono što je posebno bitno za naše ljude koje imaju KM tablice je da se one neće skidati, što je bitno za slobodu kretanja", rekao je on.

Direktor Kancelarije za KiM je kazao da je važno da u dijalogu "postižemo rešenja i idemo korak po korak u iznalaženju rešenja", te da dijalog "tome služi".

"Merili smo svako slovo i bitno je da imamo dobar sporazum", rekao je za RTS Petar Petković.Ostale vesti

Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021
Gervala: Rat je ponovo pretnja Balkanu
"Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu, kao što su Srbija i Rusija, delimično Kina, da bi se ublažila ova velika opasnost", rekla je ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala na sastanku Partnerske komisije na ministarskom nivou Američko-jadranske povelje (A5) koji se održava u Zagrebu.
  • 25.11.2021