Vesti
Politika

Petković: Bitno je da imamo dobar sporazum

Najvažnije u juče postignutom dogovoru je odlazak Rosu, dolazak Kfora i da neće biti više skidane tablica našim ljudima koji žive na severu Kosova, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, naglašavajući da "nema besplatnog ručka u Briselu" i da je za to "moralo da se izbori".
Petković: Bitno je da imamo dobar sporazum
Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

KM tablice će važiti i dalje

Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju i pregovač u dijalogu sa Prištinom, Petar Petković objasnio je jutros da će tablice sa oznakom KM i dalje važiti.

"Nema skidanja tablica, to je, pre svega, važno. Nema skidanja tablica, i što je posebno bitno za naše ljude na Kosovu i Metohiji, za 9 hiljada naših ljudi koji imaju KM tablice, ali i druge tablice koje izdaju naše policijske uprave za prostor Kosova i Metohije, ne skidaju se ni te tablice. One nastavljaju da traju i to je posebno važno kada je reč i o slobodi kretanja i o tome da možemo našu decu da vozimo u škole, da prevozimo naše bolesnike... Jer mi bukvalno nismo mogli da koristimo ambulantna vozila i druga vozila da bi doneli životne namirnice", kazao je Petković za RTS.

Direktor kancelarije za KiM kaže da je zadovoljan dogovorenim imajući u vidu koliko je situacija teška, a to mu potvrđuje i odjek sa terena.

"Naš srpski narod zajedno sa predsednikom Vučićem i timom u Briselu odbranio je mir i pravo na slobodu kretanja", rekao je Petković gostujući u "Dnevniku" RTS-a.

Naglašava da je sporazum koji je dogovoren bolji od onog iz 2011. godine na koji su se iz Prištine pozivali.

"Kurti se poziva na sporazum iz 2011, ali na osnovu ovog sporazuma tog sporazuma nema, već će se primenjivati ono što je dogovoreno 2016. godine. Dakle, nema više nikakvog reciprociteta, a to znači da će se govoriti o onome što je dogovoreno Briselskim sporazumom, pre svega o Zajednici srpskih opština. Jasno je rečeno i da je u slučaju Ivana Todosijevića prekršen Briselski sporazum u tački 10 o prisustvu srpskih sudija. Naš stav od koga nismo odustali je upravo ZSO, nema besplatnog ručka u Briselu, za ovo smo morali da se izborimo", naveo je Petković.

Petković je u Briselu razgovarao i sa novim specijalnim izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom.

"Reč je o vrlo iskusnom diplomati i zahvalan sam što je prvog dana demantovao Bisljimija da je u Briselu nešto dogovoreno, pokušavajući na taj način da izvrši dodatni pritisak na Beograd. Tokom dva dana nisam ni video Bisljimija i time smo pokazali da nema direktnih razgovora sa Prištinom dok je Rosu na terenu", rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Povlačenje Rosu kreće 24 sata pre primene sporazuma, jer Rosu nema šta da traži na severu Kosova, navodi Petković i dodaje da se pre toga očekuje dolazak Kfora.

"Ono što je najvažnije, što naš narod dobija ovim sporazumom, je da odlazi Rosu, a dolazi Kfor. Time se jača Rezolucija 1244, nema skidanja tablica. Ono što je posebno bitno za naše ljude koje imaju KM tablice je da se one neće skidati, što je bitno za slobodu kretanja", rekao je on.

Direktor Kancelarije za KiM je kazao da je važno da u dijalogu "postižemo rešenja i idemo korak po korak u iznalaženju rešenja", te da dijalog "tome služi".

"Merili smo svako slovo i bitno je da imamo dobar sporazum", rekao je za RTS Petar Petković.Ostale vesti

Kajari sa vladikom Teodosijem o situaciji na Kosovu
Iz Kfora je saopšteno da je da je glavni komandant Ferenc Kajari razgovarao u Gračanici sa episkopom raško prizrenskim Teodosijem o situaciji na Kosovu.
  • 02.07.2022
Hil: Teško je porediti Miloševićev i Vučićev režim
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ima redovne sastanke na kojima razgovaraju o temama koje, kako je rekao, obojicu brinu. "Sa predsednikom Vučićem sam diskutovao o situaciji u Ukrajini, odnosno ruskoj agresiji na Ukrajinu. Takođe smo razgovarali i o situaciji u regionu i podršci američke administracije regionalnoj saradnji, kao što je inicijativa Otvoreni Balkan. Ne slažemo se po svim pitanjima, ali svakako ćemo nastaviti da razgovaramo. Mislim da je veoma važno što imamo priliku da suočimo stavove o mnogim pitanjima", ukazuje Hil.
  • 02.07.2022
Danas stupa na snagu jedan od sporazuma između Kosova i Albanije
Albanija i Kosovo od danas imaju na snazi sporazum o socijalnom osiguranju koji je, prema rečima zvaničnika Astrida Hadoa, zagarantovan posle pregovora koji su počeli 2020. godine.
  • 02.07.2022
Ristić: Srpska lista kriminalna organizacija i ona mora da se što pre rasturi

Srpska vlast je od 2012. godine „sve poraze proglasila za pobede“, predajući Albancima gotovo sve što su tražili, a nije dobila ništa za srpski narod, ocenio je najnovije odluke o ukidanju srpskih tablica sa KiM-a i meri reciprociteta za srpske lične karte sa Kosovom, poverenik Narodne stranke za Kosovo Žarko Ristić. Kaže i da Srbi nemaju problem trenutno sa Albancima, već sa Srbima, zbog politike „kriminala, zastrašivanja i pranja novca“, života u strahu i bez slobode zbog toga. Da se srpska vlast bolje postavljala prema Srbima, njih bi na Kosovu bilo više, ukazao je Ristić, a prenosi KoSSev.

  • 02.07.2022
Hovenijer: Nepokolebljivi u odbrani suvereniteta Kosova

"Sjedinjene Države su bile najveći pristalica nezavisnosti Kosova i zato ostajemo nepokolebljivi u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", rekao je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

  • 01.07.2022
Trajković zadržana i na Merdaru
Srpska političarka sa Kosova i univerzitetska profesorica, Rada Trajković, zadržana je danas od strane srpske policije na prelazu Merdare, saopštila je ona sama u objavi na Tviteru. U kratkoj izjavi za KoSSev kazala je samo da je zadržana iz istog razloga kao i nedavno na aerodromu Nikola Tesla, a radi se o novoj tužbi Milana Radoičića protiv nje.
  • 01.07.2022