Vesti
Politika

Peticija za smenu Tačija zbog hapšenja "gulenista"

U Prištini pokrenuta peticija za smenu predsednika Kosova Hašima Tačija zbog hapšenja i deportacije šest turskih državljana.
Peticija za smenu Tačija zbog hapšenja
Hašim Tači (Foto arhiva Kim)

Uhapšeni su, kako smatra zvanična Ankara, pripadnici FATO pokreta, čiji je lider Fatulah Gulen.

Poslanica Mimoza Kusari-Ljilja je Tačijevu smenu zatražila preko društvene mreže Fejsbuk nakon što je, kako je navela, utvrđeno da je on naložio tu akciju,prenela je Koha ditore.

"Trebalo je pokrenuti proceduru smene predsednika u trenutku kada je potvrđeno njegovo učešće u jučerašnjem događaju", napisala je Kusari, povodom deportacije "gulenista".

Koha podseća da kosovski predsednik uživa puni imunitet.

Prema zakonu, predsednika može da smeni skupština samo ako je osuđen za izvršenje teškog krivičnog dela, ako se utvrdi da je ozbiljno prekršio ustav ili da nije sposoban da obavlja dužnosti zbog teške bolesti.Ostale vesti

Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020
Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020