Vesti
Politika

Petersen: Vreme za promene na Kosovu

Bivši šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen kazao je  da je vreme da Kosovo promeni političko rukovodstvo ili da ponovo proceni svoje prioritete.
Petersen: Vreme za promene na Kosovu
Soren Jesen Petersen (Foto nspm.rs)

Kako prenosi Zeri, Jesen Petersen smatra da su ljudi na Kosovu glasajući na izborima 11. juna pokazali da žele promene.

"Važno je da Kosovo formira novu vladu koja će služiti interesima naroda, a ne partijskim", rekao je Jesen Petersen koji je na čelu misije bio od 2004. do 2006. godine.

Bivši šef UNMIK-a nije želeo da govori o tadašnjem premijeru, sadašnjem mandataru Ramušu Haradinaju, ali je naveo da postoji potreba da Kosovo ima vladu "sa održivom većinom koja bi vladala ne više sedmica ili meseci, već dugo tako da uživa poverenje građana".

On je kazao da je srećan što je "Kosovo nezavisno", ali i da je razočaran izostankom rezultata borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Jesen Petersen je rekao da optužnice specijalnog suda za ratne zločine "mogu izazvati probleme i tenzije", te da nije u redu da se spekuliše o tome ko će biti optužen.

Zaključio je da je važno da se odluke tog suda poštuju.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022