Vesti
Politika

Peterle: Kampanju pratilo zastrašivanje u srpskim sredinama

"Kolektivno glasanje u srpskim sredinama na Kosovu ne znači samo po sebi pritisak na birače, ali je bilo pretnji i zastrašivanja”, ocenjuje šef posmatračke misije EU Alojz Peterle.
Peterle: Kampanju pratilo zastrašivanje u srpskim sredinama
Alojz Peterle, šef EU posmatračke misije (Foto Kim)

Šef posmatračke misije Evropske unije na Kosovu Alojz Peterle rekao je tokom predstavljanja izveštaja o lokalnim izborima koji su održani u nedelju da su i dalje primetne slabosti izbornog procesa, a posebno one koje se tiču registrovanja glasača, uslovnog i glasanja van Kosova, finansiranja kampanje i njenog sprovođenja.

Kaže i da se izborni proces razlikovao u zavisnosti od opština, posebno se osvrćući na one sa većinski srpskim stanovništvom.

“Naša misija je procenila da je kampanju pratilo zastrašivanje u većini srpskim opštinama, naročito na pripadnike onih koji nisu iz ‘Srpske liste’. To su bili pritisci na pojedine kandidate da odustanu i da im se ograniči kompetitivnost”, kazao je Peterle.

Odgovarajući na pitanje da li kolektivno glasanje predvođeno od strane pojedinih kandidata ima veze sa demokratijom i slobodnim izborima Peterle kaže da to može da znači izražavanje nekakve kulture glasanja, a ne, samo po sebi, pritisak na birače.

„Ne mogu da sudim i ne vidim da je automatski izveden zaključak da ako su oni došli u grupama da je na njih izvršen pritisak ili ih je neko silom tu dovukao. Možda može da se kaže da su imali kolektivnu volju. Naši posmatrači su naravno obraćali pažnju na to, ali ne vidim problem u tome smo po sebi“, kazao je Peterle.

Šef posmatračke misije EU na Kosovu kaže da su ovi lokalni izbori bili bolje organizovani i transparentniji nego oni 2013. godine. Dodaje da su taj utisak sa posmatračima podelili mnogi glasači.

Iz Evropske posmatračke misije poručuju i da je dan izbora protekao mirno i bez incidenata, a sami izbori ocenjeni su pozitivno.

Posmatračka misija Evropske unije na Kosovo je stigla sredinom septembra, kada je najavljeno da će izborni proces pratiti oko stotinu posmatrača. Na dan izbora oni su obišli 166 biračkih mesta širom Kosova.Ostale vesti

Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020
Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020