Vesti
Politika

Petar Petković preuzeo dužnost od Đurića

Novopostavljeni direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković, kojeg je vlada na tu funkciju imenovala 8. oktobra,  danas je zvanično preuzeo dužnost od svog prethodnika Marka Đurića.
Petar Petković preuzeo dužnost od Đurića
Đurić i Petković (Foto Kancelarija za KiM)

Petar Petković na funkciju direktora Кancelarije stupa sa mesta pomoćnika direktora ove vladine institucije.

Biografija

Petar Petković rođen je 1980. godine u Zaječaru. Oženjen je suprugom Nadicom, i otac je dvoje dece.

Petković je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, na Кatedri za međunarodne i evropske studije, završio trogodišnje doktorske studije i 9. oktobra 2018. godine odbranio doktorsku disertaciju na temu: "Transnacionalizam evropske hrišćanske demokratije u XX veku", stekavši zvanje doktora političkih nauka.

Diplomske akademske master studije završio je, takođe, na Fakultetu političkih nauka, gde je stekao zvanje diplomiranog politikologa mastera 2011. godine.

Diplomatsku akademiju Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije završio je 2007. godine, a diplomirao je 2006. godine na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Učestvovao je na brojnim međunarodnim i domaćim naučnim konferencijama, okruglim stolovima i tribinama posvećenim međunarodnim odnosima, a autorske radove iz oblasti evropskih studija i drugih aktuelnih međunarodnih tema objavljivao je u domaćim i međunarodnim naučnim časopisima i zbornicima radova.

Zaposlen je u Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu od 2007. godine, sa zvanjem naučnog saradnika, gde mu je status u mirovanju.

Član je glavnog odbora Srpske napredne stranke od 2017. godine. Narodni poslanik bio je u devetom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije, od 2012. do 2014. godine, a funkciju savetnika u Кabinetu predsednika Vlade Republike Srbije obavljao je od 2007. do 2008. godine.

Govori engleski jezik, a služi se ruskim.Ostale vesti

Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020
Vučić i Hoti saglasni da kompromis nema alternativu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma ocenili da postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja nema alternativu, ali su izneli poznate suprotne stavove o njegovoj eventualnoj sadržini.
  • 22.10.2020
“Sporazum”: Sve izvesnije formiranje Asocijacije-Zajednice
Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri izjavio je da je posle posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčkaka Prištini i Beogradu sve izvesnije formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu.
  • 22.10.2020