Vesti
Politika

Petar Miletić spoljni konsultant Kurtija, plaća ga Nemačka

Premijer Kosova Aljbin Kurti imenovao je Petra Miletića za spoljnopolitičkog savetnika, objavila je Demokracija. Miletić u izjavi za list Danas navodi da je zadužen za pitanja zajednica.
 • 23.09.2022
 • 10:22 h
 • Politika
 • izvor: Demokracija, Danas, Medija centar
 • komentara:
 • pregleda: 282
Petar Miletić spoljni konsultant Kurtija, plaća ga Nemačka
Petar Miletić (Foto arhiva Kim)

U odluci koju je premijer Kosova potpisao, a koju je objavio portal Demokracia.com se navodi da su dužnosti i odgovornosti Miletića “predviđene Uredbom Vlade Republike Kosova za oblasti administrativne odgovornosti kabineta premijera i ministarstava”.

"Informacija koja je objavljena je samo do pola tačna. Ja sam imenovan za spoljnog konsultanta Aljbina Kurtija, a ne spoljnopolitičkog, finansiran od strane Vlade Nemačke, preciznije ministarstva spoljnih poslova Nemačke, za pitanja zajednica", navodi u pisanoj izjavi za Danas bivši potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić.

On je tako odgovorio na pitanje Danasa o njegovoj novoj funkciji koja je imala odjek u ovdašnjoj javnosti, te naznačio da ne bi dalje ulazio u pojašnjavanja jer će, kako kaže, imati samo savetodavnu, ali ne i odlučujuću ulogu u donošenju odluka.

Faksimil odluke Kurtija o imenovanju Miletića, u kojoj se navodi da su dužnosti i odgovornosti savetnika regulisane Uredbom kosovske vlade za oblasti administrativne odgovornosti kabineta premijera i ministarstava, objavio je portal na albanskom Demokracia.com.

Podsetimo, Petar Miletić je 2012. godine bio potpredsednik kosovske skupštine ispred Samostalne liberalne stranke.

Rašić o imenovanju Miletića: Kurti želi da nas potpuno omalovaži

Reagujući na imenovanje Petra Miletića za spoljnog političkog savetnika premijera Kosova Aljbina Kurtija, predsednik Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić je rekao za Medija centar "da bi ga u normalnijim okolnostima ova vest o imenovanju dugogodišnjeg prijatelja Petra Miletića obradovala, ali da se u ovom slučaju postavlja pitanje".

"Zašto bi neko ko živi sa porodicom u Beogradu već najmanje 7-8 godina, došao da radi za najomraženijeg, po mišljenju kosovskih Srba, premijera u ovako napetim okolnostima? Takođe, samim tim što je angažman "pro bono" jer spoljni savetnici premijera nemaju pravo ni na koju benificiju iz budžeta kao što su plata, dnevnice i slično, ja se najljudskije brinem za njega i pitam se od čega će on da živi toliko daleko od kuće i porodice", rekao je Rašić, koji je imao pitanja i za premijera Aljbina Kurtija.

"Koju će ulogu imati Miletić i kojim temama će se baviti? Da li je Miletić tu da pokrene dijalog premijera sa beogradskim Srbima i političkim partijama, ili će Miletić da lobira u Beogradu za "reciprocitet" za Albance u Preševskoj dolini? Pretpostavljam da je ovo drugo, jer premijer do sada nije pokazao ni trunku empatije prema kosovskim Srbima i konstantno dokazuje da želi da nas potpuno omalovaži, čak i time da imenuje savetnike koji uopšte i ne žive na Kosovu", naveo je Rašić.

"Meni je iskreno žao što je Miletić prihvatio da bude deo ovakve obmane, koja će samo simulirati interesovanje premijera za kosovske Srbe, a s druge strane, bez ikakvog uticaja na položaj Srba na Kosovu", zaključio je Nenad Rašić.Ostale vesti

Zijade sa Lajčakom i Kramon
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da se u Briselu sastao sa šeficom UNMIK-a Karolinom Zijade.
 • 30.09.2022
Opština Gračanica razmenjuje svoju zemlju za privatni put
Skupština opštine Gračanica usvojila je 28. septembra 2022. godine "Odluku o razmeni opštinske nepokretne imovine". Predlog gradonačelnice Gračanice Ljiljane Šubarić za usvajanje ove odluke je u tri rečenice obrazložila direktorka Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Aleksandra Đekić.
 • 30.09.2022
Albanski lideri pozvali sunarodnike na popis
Na iznenađenje mnogih, albanski lideri sa juga Srbije pozvali su stanovnike svoje zajednice da se masovno odazovu predstojećem popisu. Kažu složno - da pokažemo koliko nas ima. Za to su, kako se čulo prethodnih nedelja, dobili podršku sa Kosova, ali svoju brojnost, kako tvrde, žele da predstave, pre svega, državi Srbiji.
 • 30.09.2022
Kosovo uvodi vize za ruske državljane

Vlada Kosova na današnjoj sednici odlučila je da uspostavi vizni režim za građane Rusije.

 • 30.09.2022
Potpisano ujedinjenje
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u Moskvi s liderima Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sporazume o ujedinjenju tih područja sa istoka Ukrajine s Rusijom.
 • 30.09.2022
Stano: EU nije nikome delegirala izradu nacrta statuta ZSO
Portparol EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano demantovao je danas tvrdnje srpskih medija da je EU poverila zadatak izrade nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) drugim subjektima. "Apsolutno su netačne i nedobronamerne tvrdnje medija da je EU bilo koje pitanje iz domena dijaloga (Beograda i Prištine) delegirala drugim subjektima. To se posebno odnosi na temu Zajednice srpskih opština", rekao je Stano Tanjugu.
 • 30.09.2022