Vesti
Politika

Pet godina najavljivanja izgradnje auto puta

Izgradnjom auto puta Niš-Priština omogućilo bi se brže i kvalitetnije putovanje, smatraju meštani i prevoznici u Gračanici i nadaju se da će ova ideja uskoro biti realizovana.
Pet godina najavljivanja izgradnje auto puta
Ilustracija (Foto: Insajderi)

O dugo najavljivanoj izgradnji auto puta Niš-Priština juče je govorila i premijerka Srbije Ana Brnabić. U poslednjih pet godina sa datumima početka gradnje ove deonice licitirano je više puta.

Povezivanje Niša i Prištne auto putem koji bi vodio do Drača najavljeno je još u martu 2015. godine na konferenciji „Western Balkan“ u Prištini kojoj su prisustvovali ministarka Zorana Mihajlović i šef diplomatije Srbije Ivica Dačić. U međuvremenu je Mihajlovićeva početak radova najavljivala i 2017., 2018., 2019., kao i početkom ove godine.

Bogoljub Marinković, vlasnik agencije za prevoz putnika „KIMCO“ iz Gračanice koja posluje od 2001. godine, kaže za RTV Kim kako se nada da će se ova dugo najavljivana ideja uskoro i realizovati.

„Put od Merdara do Niša je u katastrofalnom stanju, jesu neke male deonice presvučene asfaltom, ali je veći deo mnogo loš. Sada se samo povremeno sređuju neke udarne rupe, teško se vozi, stradaju vozila. Izgradnja auto puta značila bi ne samo nama prevoznicima, nego svim ljudima koji žive ovde, da brže i udobnije putuju“, kaže Marinković.

Po mišljenju Živojina Ćirkovića iz NVO Gračanička inicijativa za održivi razvoj (GIOR) ovaj put bi predstavljao žilu kucavicu između Prištine i Niša.

„Omogućilo bi se da Srbi za sat vremena prođu deonicu od 120 do 130 kilometara. Značilo bi da, posle ukidanja taksi, imamo nesmetan prolaz robe u oba pravca, najbliži prilaz svim institucijama ljudi sa centralnog Kosova prema Srbiji. Mislim da je to nešto najbitnije i da to državi Srbiji treba da bude projekat broj jedan“, kaže Ćirković.

Izgradnji auto puta se raduju i sami meštani Gračanice i okoline koji ovu deonicu najčešće koriste za odlazak do centralne Srbije. Kvalitetan auto put bi, po njihovim rečima, doprineo bržem i udobnijem putovanju.

„Mnogo bi značilo. Kvalitetniji bi put bio i brže bismo putovali. Sada je put loš“, kaže Ljubomir Nedeljković iz Badovca.

„Stalno putujem. Ova izgradnja auto puta bi mnogo značila. Pojedini delovi puta su baš loši“, naglašava Zorica Jovković.

„Izgradnja auto puta bi mnogo značila, skratilo bi se vreme putovanja. U poslednje vreme je kvalitet puta i poboljšan kakav je bio ranije, mada treba još da se radi. Pre svega, deonica od Merdara do Blaca“, kaže Violeta Đukić.

„Ne putujem često, ali svaka izgradnja mnogo vredi za stanovništvo. Putovanjem auto putem se uštedi na vremenu i gorivu“, ističe Ljubica Bojković.

Izgradnja auto puta Niš - Priština jedna je od stavki pisma o namerama čijem je potpisivanju između predstavnika Beograda i Prištine posredovao američki izaslanik Ričard Grenel.Ostale vesti

U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid 19 na Kosovu.

  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020