Vesti
Politika

Pendarovski: Sever Kosova i Republika Srpska osetljive tačke Zapadnog Balkana

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je u Davosu da je i Zapadni Balkan ranjiva tačka u evropskoj bezbednosnoj arhitekturi i da NATO i Evropska unija na to treba da obrate pažnju.
Pendarovski: Sever Kosova i Republika Srpska osetljive tačke Zapadnog Balkana
Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski (Foto Rojters/Arnd Wiegmann)

„U regionu postoje dve osetljive tačke – Republika Srpska i sever Kosova, gde ima pokušaja da se naruši integritet ovih zemalja. Ranjiva tačka u evropskoj bezbednosnoj arhitekturi, osim Ukrajine, je i Zapadni Balkan i NATO i EU na to treba da obrate pažnju“, rekao je Pendarovski na panel sednici „U odbrani Evrope“ na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Kako je saopštio Kabinet predsednika Severne Makedonije, Pendarovski je tako odgovorio na pitanje o bezbednosnim izazovima na Zapadnom Balkanu.

On je ocenio da i pored rata u Ukrajini, izazova i umnožavanja krize, ohrabruje pokazana solidarnost ne samo na evropskom nivou, već i transatlantska solidarnost koja je na nivou na kojem nije bila godinama i tu, kako je rekao, treba crpiti nadu za godinu koja je pred nama.

Prema rečima Pendarovskog, neophodno je i posle završetka rata u Ukrajini održati evropsko, kao i transatlantsko jedinstvo i solidarnost, dok će ako se svi okrenu svojim nacionalnim interesima, to biti teško održivo.

Istakao je da demokratije moraju da se drže zajedno i da se bore za očuvanje demokratskih vrednosti, jer će u suprotnom preovladati autokratski i diktatorski režimi.

„Najvažnije je održati potpuno jedinstvo i solidarnost i nakon završetka rata u Ukrajini“, istakao je predsednik Severne Makedonje Stevo Pendarovski u Davosu.Ostale vesti

Borel: U Ohridu sporazum nije potpisan iz pravnih razloga

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je nakon sastanka ministara spoljnih poslova država članica Unije u Briselu da u Ohridu sporazum nije potpisan iz pravnih razloga, ali da su se obe strane složile da njegova izjava data nakon sastanka predstavlja "njihovu posvećenost tome da u potpunosti ispune obaveze koje proizilaze iz tog sporazuma i aneksa za njegovu primenu".

  • 20.03.2023
EU odbila učešće prištinske delegacije bez fusnote na donatorskoj konferenciji
Evropska unija onemogućila je danas kosovskom ministru finansija Hekuranu Muratiju da učestvuje na donatorskoj konferenciji za Tursku i Siriju u Briselu, insistirajući da Kosovo bude predstavljeno uz fusnotu.
  • 20.03.2023
Direktor Kosovske policije posetio stanice na severu Kosova
Novoimenovani direktor Kosovske policije Gazmend Hodža obišao je danas, zajedno sa svojim zamenikom Dejanom Jankovićem, policijske stanice na severu Kosova, odnosno direkcije regiona Mitrovica Sever, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 20.03.2023

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocenio je da je delegacija Kosova na sastanku u subotu u Ohridu bila maksimalno posvećena i konstruktivna, ali i kreativna sa ponudama i predlozima koje je "druga strana" odbila.

  • 20.03.2023
„Albanci su ostavljeni na kiši“: Nemačka štampa o pregovorima u Ohridu
Da li je Srbija u Ohridu de fakto priznala Kosovo i ko je tu napravio veće ustupke? To razmatra štampa na nemačkom.
  • 20.03.2023
Makleod: Srbija i Kosovo dogovorom u Ohridu napravili hrabar korak napred

Ambasadorka Velike Britanije u Beogradu, Šan Makleod, izjavila je danas da su lideri Srbije i Kosova napravili hrabar i značajan korak napred postizanjem dogovora u subotu u Ohridu.

  • 20.03.2023