Vesti
Politika

Peci: „Vidimo se u izolovanom i bankrotiranom Kosovu“

„Čini mi se da nismo svesni ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazimo. Reči i argumenti više ne obavljaju posao. Poglavlje podrške i partnerstva ključnih zapadnih zemalja sa našom zemljom sada je takoreći zatvoreno! Vidimo se u izolovanom i bankrotiranom Kosovu! Na kraju krajeva, šta smo tražili – to smo i dobili!“, poručio je poznati kosovski intelektualac Ljuljzim Peci.

Peci: „Vidimo se u izolovanom i bankrotiranom Kosovu“
Ljuljzim Peci (Foto KoSSev)

On je svoj stav izneo na Fejsbuk stranici, a u vezi sa aktuelnom situacijom u kojoj najviši zapadni zvaničnici već drugu nedelju pozivaju kosovskog premijera da hitno deeskalira situaciju na severu, dok on i dalje ne preduzima korake koji se od njega zahtevaju.

Peci je sinoć poručio da dok kritikuje one glasove na Kosovu koji ga pozivaju da se ne oglušuje o strateške partnere Kosova, Kurti „problem“ vidi kod izaslanika SAD i EU, a ne u samim državama.

„Kao da su došli turistički, a ne da predstavljaju (SAD i EU, prim.red.)!“ – poručio je Peci govoreći o nedavnoj poseti Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara, dodajući: „Pokušaj da se ovo predstavi relativizacijom, nas u najboljem slučaju, predstavlja komičnim!“

Dok se preko 10 dana Aljbin Kurti uporno poziva da povuče specijalne policijske snage iz zauzetih opštinskih zgrada u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, izmesti gradonačelnike na alternativne lokacije, i raspišu se novi izbori za četiri opštine i to sa osiguranim učešćem Srba, Kurti obilazi ove jedinice u bazi Belvedere, koja se nalazi u Južnoj Mitrovici.

Sa kosovskim ministrom unutrašnjih poslova i jednim od njegovih najbližih saradnika ruča u kantini i poručuje specijalcima da su ostvarili neverovatan uspeh na severu.Ostale vesti

Vučić: Vojska neće ući na Кosovo, Srbija ne želi rat
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Кosovom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.
  • 30.09.2023
Vlada Kosova poziva Vučića i Srbiju da povuku vojsku

Iz Vlade Kosova poručuju da sa pažnom i budnošću prate najnovija kretanja Vojske Srbije duž linije sa Kosovom. "Pozivamo predsednika Vučića i institucije Srbije da odmah povuku sve vojne trupe sa granične linije sa Kosovom i da zatvore i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje predstavljaju trajnu pretnju po našu zemlju", navode iz Vlade Kosova.

  • 30.09.2023
Ferguson: Puno pitanja bez odgovora
Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson rekao je da je puno pitanja ostalo bez odgovora nakon događaja u Banjskoj na Kosovu. Poručio je da Srbija mora da da doprinos istrazi i dodao da nema nikakvog opravdanja zbog napada na policiju.
  • 30.09.2023
Američki ambasador: Srbi nisu mogli sami da obezbede oružje pronađeno u Banjskoj
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je u intervjuu za engleski BBC da iza terorističkog napada na Kosovu stoje određene strukture i da pronađeno oružje u Banjskoj ukazuje da Srbi nisu mogli sami da obezbede to oružje.
  • 30.09.2023
Borelj: Snage treba da se povuku
Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva Vojske Srbije pored granice sa Kosovom, izjavio je šef evropske diplomatije Žosep Borelj.
  • 30.09.2023
Završena obdukcija tela trojice Srba stradalih u Banjskoj, ali ne i izveštaji
Završena je obdukcija tela trojice Srba koji su 24. septembra stradali u Banjskoj nakon sukoba sa Kosovskom policijom.
  • 30.09.2023