Vesti
Politika

Peci: Važno je priznanje od strane pet zemalja EU

Ako postoji politička volja, dogovor između Kosova i Srbije može biti postignut posle predsedničkih izbora u Srbiji, uveren je direktor KIPRED Instituta Ljuljzim Peci. Prema njegovim rečima, treba razumeti očekivanja pet zemalja Evropske unije kako bi se obezbedilo njihovo priznanje Kosova.
Peci: Važno je priznanje od strane pet zemalja EU
Ljuljzim Peci (Foto Kallxo com)

Peci kaže da su obe strane, i Kosovo i Srbija, upoznate sa pitanjima o kojima treba da se postigne dogovor, tako da konačni cilj dijaloga nije daleko ako postoji volja dveju strana.

"Dogovor se može postići posle predsedničkih izbora u Srbiji ako postoji volja obe strane. Mislim da za postizanje sporazuma Kosova i Srbije nije potrebno više od dva-tri meseca, pošto su pitanja o kojima će se razgovarati poznata, njihova rasprava ne treba da traje više od toga. Ali, potrebna je politička volja obe strane, kao i pritisak međunarodne zajednice u odnosu na Beograd i Prištinu", rekao je on.

Peci navodi da je nepriznavanje Kosova od strane pet zemalja Evropske unije dalo veliku prednost Srbiji u Briselu.

"Ovde imamo veoma veliki nedostatak za našu zemlju u strukturnom smislu, jer je nepriznavanje od strane pet zemalja EU dalo veoma veliku prednost Srbiji u Briselu. Mislim da bi ove razgovore između Kosova i Srbije radi regulisanja njihovih odnosa, trebalo bi da prate paralelni razgovori Vašingtona i Brisela sa pet zemalja koje ne priznaju Kosovo, jer ovo nije jednodimenzionalan proces. Treba pregovarati sa ovim zemljama, pod kojim uslovima će priznati nezavisnost Kosova i kakav rezultat treba da ima ovaj dijalog da one priznaju nezavisnost Kosova", kazao je bivši ambasador Kosova u Švedskoj.

On je istakao da je Kosovu neophodno priznanje od strane pet zemalja EU, tako da nepriznavanje od strane Srbije onda ostaje samo njen problem Srbije.

"Ne očekujem da Srbija sada eksplicitno prizna Kosovo. Međutim, nama je važno priznanje pet zemalja EU, odnosno četiri NATO zemlje, jer će njihovim priznanjem priznanje Kosova postati problem Srbije, a ne Kosova. Oni će imati problem kada budu želeli da uđu u Evropsku uniju", zaključio je Peci.Ostale vesti

Protest u Prištini zbog najavljenog povećanja cena struje
Protest protiv povećanja cena struje biće održan 29. januara u Prištini u organizaciji Socijaldemokratske partije (PSD). Njen lider Dardan Molićaj poziva "sve građane i druge opozicione stranke da se pridruže skupu".
  • 20.01.2022
Ambasador SAD pri OEBS-u: Nadali smo se da će Kosovo dozvoliti referendum
Ambasador SAD pri OEBS-u Majkl Karpenter izjavio je da SAD imaju jasan stav u pogledu prava Kosova kao nezavisne države da određuje uslove za organizovanje izbora drugih država na svojoj teritoriji, ali je istakao da su se nadali da će Vlada Kosova nastaviti sa dosadašnjom praksom da se OEBS-u dozvoli prikupljanje glasova za referendum Srbije 16. januara.
  • 20.01.2022
Skupština Kosova: Saga o energetici i poskupljenju
Na današnjoj sednici Skupštine Kosova se raspravljalo o više pitanja, ali je jedno bilo u centru pažnje: rasprava o rastu cena struje, odnosno o novim tarifama električne energije za pojedine potrošače koje vlada, prema predlogu RUE, hoće da uvede. Očekivano, opozicija je to odbijala, optužujući aktuelnu vladu da ne ume da se nosi sa situacijom i da ne ume da upravlja krizom. Iz vladajuće stranke su i danas ponovili da je uvođenje blok tarifa neizbežno.
  • 20.01.2022
NATO obnavlja bazu u Albaniji
U obnovu vazduhoplovne baze Kučov u Albaniji, koja je danas počela, NATO će uložiti 51 milion evra, kako bi mogla biti korišćena za operacije Alijanse.
  • 20.01.2022
Narodna stranka: Nebriga vlasti za otimačinu srpske imovine na Kosovu
Poverenik Izvršnog odbora Narodne stranke za Kosovo Žarko Ristić izjavio je danas da je nebriga ove vlasti o interesima tamošnjih Srba i o imovini Srbije svakodnevna, kao i da je postalo očigledno da se vlasti u Beogradu neće o tome čak ni oglašavati.
  • 20.01.2022
Grvala u Grčkoj: Priznavanje Kosova bi bilo istorijski korak
Na sastanku kosovske ministarke spoljnih poslova Donike Grvale sa šefom grčke diplomatije Nikosom Dendiasom u Atini se govorilo o ekonomskoj saradnji Kosova i Grčke, ali i o političkim temama.
  • 20.01.2022