Vesti
Politika

Peci polaže zakletvu na Kuli Ise Boljetinca, Zećiri u Čabri, Hetemi u Bistrici

Novoizabrani predsednik opštine Zvečan Iljir Peci namerava da položi zakletvu za gradonačelnika na Kuli Ise Boljetinca u selu Boljetin u ovoj opštini. Očekuje se da će on to učiniti sutra, na ceremoniji koja će početi u 10.00 sati, piše Koha, a prenosi Radio Kontakt plus.
Peci polaže zakletvu na Kuli Ise Boljetinca, Zećiri u Čabri, Hetemi u Bistrici
Biračko mesto na poslednjim lokalnim izborima na severu Kosova (Foto Radio Kontakt Plus)

Istovremeno, Izmir Zećiri će položiti zakletvu u selu Čabra u Zubinom Potoku.

Tri sata kasnije, novoizabrani gradonačelnik Leposavića Ljuljzim Hetemi namerava da položi zakletvu u lokalnoj kancelariji u Bistrici.

Podsetimo, vanredni lokalni izbori su održani 23. aprila u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku. Prema CIК-u, Pokret Samoopredeljenje pobedio je u trci za gradonačelnika Severne Mitrovice i Leposavića, dok je Demokratska partija Кosova pobedila u Zvečanu i Zubinom Potoku.

Srpska lista, najveća stranka Srba na Кosovu, nije izašla na izbore i pozvala je građane da bojkotuju izborni proces.

Opštine na severu ostale su bez gradonačelnika novembra prošle godine, kada su srpski predstavnici u toj oblasti dali ostavke.Ostale vesti

Osmani predao Prištini i Beogradu plan za normalizaciju na severu

Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Bujar Osmani izjavio je da je njegov predlog za deeskalaciju i normalizaciju sutuacije na severu Kosova predat misijama u Beogradu i Prištini "koje treba da ga komuniciraju i operacionalizuju".

  • 07.06.2023
Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023