Vesti
Politika

PDK traži proglašenje vanrednog stanja u oblasti energetike

Demokratska partija Kosova (PDK) zatražila je od Vlade Kosova da proglasi vanredno stanje u oblasti energetike, jer smatraju da izvršna vlast "ne uspeva da upravlja energetskom krizom".
PDK traži proglašenje vanrednog stanja u oblasti energetike
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Poslanik opozicione stranke Ferat Šalja na današnjoj plenarnoj sednici je zatražio da premijer hitno raspusti deo svog kabineta koji je zadužen za energetiku.

"Poručujemo premijeru da mora hitno da raspusti deo svog kabineta koji pokriva energetski sektor, da proglasi vanredno stanje na osnovu zakona na snazi, da bude transparentan pred javnošću i građanima za vladine transakcije koje se prave“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, glavna odgovornost za energetsku krizu leži na vlasti, a da građani nikako nisu krivi.

"Glavna odgovornost je na Vladi Kosova sa svim sektorima i resorima koji pokrivaju energetiku. Da li je ispunio svoje dužnosti i obaveze u ovoj krizi - sa punom odgovornošću kažemo da nije. Potpuni nedostatak planiranja situacije, uprkos ranim upozorenjima, nedostatak međuinstitucionalne mobilizacije. Ekstremna nesposobnost odlučivanja ove vlasti, orijentacija svih kapaciteta vlasti na identifikaciju tzv. istorijskih krivaca, prošlih partija i vlada, određenih procesa i pojedinaca, da bi se došlo do konačnog zaključka da su krivci građani koji traže usluge i grejanje tokom zimske sezone. Ova konstatacija je vrhunac neznanja", naveo je Šalja.

Pored toga, on je dodao da je dodela 20 miliona evra KEK-u (za kupovinu električne energije) bez pravnog osnova.Ostale vesti

Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022
Kurti u Madridu: Srbija ima teritorijalne aspiracije prema Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti tokom svog govora na 26. Kongresu Socijalističke internacionale koji se održava u Madridu u Španiji rekao da je Srbija i dalje autoritarna zemlja sa teritorijalnim aspiracijama prema Kosovu i sa širokim i bliskim vezama sa Kremljom.
  • 26.11.2022
Šest prijava za vanredne izbore za predsednike opština na severu KiM
Za vanredne izbore za predsednike opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić prijavilo se šest političkih subjekata i samostalnih kandidata, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini.
  • 25.11.2022
Zakonske osnove za povratak Srba u kosovske institucije
Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj izjavio je da postupak posle ostavki radnika iz pravosudnog sistema još nije završen i da oni mogu da se vrate na svoja radna mesta, ali da mogu da se suoče i sa disciplinskim merama, uključujući otpuštanje.
  • 25.11.2022