Vesti
Politika

PDK o Kurtijevih sto dana: Razočarao i najveće skeptike

Demokratska partija Kosova (PDK) uputila je niz kritika na račun sto dana rada Vlade Kosova koju predvodi Aljbin Kurti. U najvećoj opozicionoj stranci kažu da je izvršna vlast na čelu sa premijerom Kurtijem slabija nego što su skeptici previđali, jer u ova tri meseca „nije bilo odluke ili politike koja je unapredila život građana“ i dodaju da su „sva pojavljivanja šefa vlade za sto dana - improvizacija“.
PDK o Kurtijevih sto dana: Razočarao i najveće skeptike
Betim Đoši (Foto Presheva Jone)

Član predsedništva PDK Betim Đoši naveo je da je jedini cilj Kurtijeve vlade u ovih 100 dana bio zauzimanje institucija.

„Ova vlada je slabija nego što je čak i većina skeptika mislila (da će biti). Uključujući i mene kao opozicionara, očekivao sam više od nje. U početku nije uspela da usvoji program rada više od dva meseca, a program koji je usvojila više je ličio na školsku vežbu nego na pravi upravljački program. Drugačiji od onoga što je obećano u predizbornoj kampanji. Ovih sto dana praćeno je brojnim greškama i skandalima, kako iznutra, tako i spolja. Danas smo zemlja koja ima najmanje vakcina po stanovniku. Iako se morala baviti vakcinama, ova vlada je vodila kampanju u drugoj zemlji. Posle smo videli skandalozan tretman na međunarodnom planu od strane ministra spoljnih poslova, ali i sa izjavama na unutrašnjem planu. Videli smo tendenciju zauzimanja svih institucija, za manje od sto dana sva javna preduzeća su zauzeta od ove vlade, čak je započelo zauzimanje i nezavisnih institucija“, kazao je on za Kosova Press.

Đoši je kritikovao premijera Kurtija i zbog njegovog pristupa dijalogu Kosova i Srbije.

„Građane Kosova ne brine šta je premijer predložio srpskoj delegaciji u Briselu. U početku je morao da preuzme mandat u Skupštini Kosova, morao je da postigne konsenzus sa političkim strankama i da predstavi program i viziju, šta očekuje od razgovora. Nijedna od ove tri stvari nije ispunjena. Predstavio je četiri tačke koje su više za dnevnu upotrebu“, dodao je Đoši.

U vezi sa lokalnim izborima, izborni sekretar PDK je rekao da u deset opština preduzimaju mere za obezbeđivanje najboljih kandidata za gradonačelnike.

„Neke kandidature smo javno objavili, neke smo odobrili, ali nismo uspeli da ih promovišemo zbog dnevnog reda. Upoznali smo sve ogranke na Kosovu, razgovarali smo o svim mogućim kandidatima. Jedan deo ogranaka, njih desetak, nastavlja ankete, javna merenja za određivanje najboljih kandidata“, kazao je Đoši.

On smatra da je smena Valjdete Dake sa mesta predsedavajuće CIK-a problematična.

„Predsednica je direktno intervenisala u nezavisnoj instituciji, dan pre raspisivanja izbora. Bilo je protivustavno i nije bilo neophodno“, zaključio je Đoši.

PDK će ovog vikenda održati izbornu konvenciju i odrediti novog predsednika i rukovodstvo stranke.Ostale vesti

Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021
Vučić: Niko nije terao ljude na Kosovu da glasaju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko nije terao ljude u srpskim sredinama na Kosovu da izađu na lokalne izbore koji su održani u nedelju i dodao da je zadovoljan izlaznošću.
  • 19.10.2021
Kosovski MUP: Izdato preko 58.000 nalepnica
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada je izdalo 58.027 kompleta nalepnica za vozila sa srpskim registarskim oznakama, koja se kreću po Kosovu, a prema sporazumu iz Brisela postignutom 30. septembra.
  • 19.10.2021
Posmatračka misija EU: Srpska lista vršila pritisak na birače
Lokalni izbori na Kosovu bili su dobro organizovani, veliki broj kandidata ponudio je biračima stvarni izbor, osim u opštinama u kojima žive kosovski Srbi gde su zabeleženi direktni pritisci aktivista Srpske liste na birače, navodi se preliminarnom izveštaju posmatračke misije Evropske unije.
  • 19.10.2021