Vesti
Politika

PDK, LDK i NISMA zatražili ponovno prebrojavanje glasova

Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) primio je zahteve PDK, LDK i NISMA-e za ponovno prebrojavanje glasova na čitavom Kosovu. Odluka o ovom pitanju biće doneta u naredna 72 časa, pišu kosovski mediji.
PDK, LDK i NISMA zatražili ponovno prebrojavanje glasova
Ilustracija (Foto Kim)

Iz partija bivšeg predsednika kosovske skupštine, Kadrija Veseljija (PDK) zahtevaju ponovno prebrojavanje tvrdeći su njihovi glasovi dati drugoj partiji.

„U stvari smo tražili da se prebroje glasovi PDK-a, zato što su naši glasovi na svim formularima glasačkih mesta prebačeni drugoj partiji“, rekao je Iljir Gaši član Centralne izborne komisije (CIK) ispred PDK za Radio Slobodna Evropa.

Zbog ove greške, on smatra, konačni rezultati izbora nisu ispravni.

Potpredsednik LDK Ljutfi Haziri potvrdio je za RSE da su i oni zatražili ponovno prebrojavanje glasova na čitavom Kosovu zbog sumnje u druge neispravosti.

„Tražili smo ponovno brojanje zbog tehničkog problema koji se pripisuje CIK-u u vezi sa zapisnicima brojanja glasova. Jedna partija na spisku, i učesnica u izbornoj trci nije uopšte figurirala na listi. Ovaj problem treba da se rasvetli do kraja,“ rekao je Haziri.

Prebrojavanje glasova, kako tvrdi, neophodno je zbog zakonitosti izbornog procesa iako ne veruje da će to uticati na ishod izbornih rezultata.

Pored PDK i LDK i koalicija NISMA Fatmira Ljimaja i AKR Bedžeta Pacolija podnela je isti zahtev IPŽP-u.

„Podneli smo žalbu IPŽP-u na republičkom nivou. Obrazac CIK-a je pogrešan i kao rezultat toga tačnost prebrojavanja svih glasova na nivou države je narušena „, rekao je Dževdet Smakići za Gazetu Express.

S druge strane iz Samoopredeljenja poručuju svojim pristalicama da ostanu mirni.

„Ostanite mirni, ne brinite. Imamo odgovorne osobe koji su čuvari volje građana. Bez sumnje partije koje nisu dobile podršku građana pokušavaju da nađu spas u prebrojavanju“, navela je Aljbuljena Haxhiu, prenosi Koha.

Ponovno prebrojavanje glasova, kako tvrdi Ramuš Haradinaj, njegova stranka AAK i Ahmetijeva PSD nisu zatražili jer smatra da nije potrebno kvariti „tako dobar izborni dan“.

Prema današnjim preliminarnim zaključcima Izborne posmatračka misije EU (EOM EU) minuli izbori su bili dobro organizovani i transparentni, izborni dan je protekao u dobrom redu, a pozitivno je ocenjen i proces glasanja i prebrojavanja glasova.Ostale vesti

Komična predstava oko
Transparenti koji su osvanuli nedavno na Gazivodama ne prestaju da privlače pažnju javnosti. Pojedini se sa njima sprdaju i smešni su im, za neke su oni deo američke predstave, dok Srbima na severu Kosova uopšte nije smešno. „Žao mi je što o sudbini celog jezera odlučuju ljudi koji nikakve veze sa tim nemaju“, kaže za RTV Kim Marko Rakić iz Lokalne inicijative „Link“.
  • 28.09.2020
Hoti: Sastanak u Briselu otkazan jer je Beograd hteo dijalog o ZSO
Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je nastavak dijaloga u Briselu planiran za danas otkazan, "jer Srbija insistira na dogovoru o Zajednici opština sa srpskom većinom", ponovivši da u Prištini to pitanje smatraju zatvorenim.
  • 28.09.2020
Tramp: Lideri Srbije i Kosova su se grlili u Beloj kući

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp se u okviru kampanje za predsedničke izbore u novembru, svojim pristalicama ponovo pohvalio sporazumom koji su Beograd i Priština početkom meseca postigli u Vašingtonu.

  • 28.09.2020
Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo.
  • 27.09.2020
Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020
Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020