Vesti
Politika

Patrijarh s Palmerom i Lajčakom: Podrška dijalogu, ali bez uslovljavanja

Patrijarh SPC Porfirije i vladike danas su na sastanku sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom i izaslanikom SAD Metjuom Palmerom podržali dijalog Beograda i Prištine, ali pod uslovom da na bilo koji način ne ugrožava ili dovodi u pitanje interese Crkve, naroda i države Srbije.

Patrijarh s Palmerom i Lajčakom: Podrška dijalogu, ali bez uslovljavanja
Patrijarh Porfirije i vladike SPC sa Palmerom i Lajčakom (Foto FoNet)

Oni su istakli da je stav SPC dobro poznat, da je reč o nezakonitoj secesiji dela teritorije Srbije i da ne postoji način da neko nametne takvo rešenje koje će prihvatiti nezakonitu secesiju, objavljeno je na sajtu SPC.

Patrijarh Porfirije, koji je zajedno sa episkopima banjalučkim Jefremom, bačkim Irinejem i raško-prizrenskim Teodosijem, primio Lajčaka i Palmera, izneo je stav da kroz dijalog treba ići ka evropskom rešenju, koje je u duhu Evropske unije, gde granice omekšavaju i postaju manje važne.

Patrijarh Porfirije je poručio da Lajčakovu i Palmerovu misiju, s obzirom na to da je zasnovana na dijalogu, SPC doživljava kao „jevanđelsku“.

„Kao hrišćani, svakog čoveka vidimo kao brata, kao bližnjeg i stoga smo uvek spremni na dijalog. Za nas su Kosovo i Metohija, Republika Srpska i Crna Gora od životne važnosti“, dodao je on.

Patrijarh srpski Porfirije je istakao da nije nepoznanica da „vladu u Prištini dijalog suštinski ne interesuje“, što, kako kaže, ubedljivo potvrđuju problemi manastira Visoki Dečani, zahtev upućen Unesku i svakodnevne teškoće SPC i naroda širom Kosova.

Srpski arhijereji su naglasili zabrinutost zbog odnosa prištinskih vlasti prema SPC koja, kažu, dosledno poštuje tamošnje zakone.

„Očekujemo da institucije poštuju Crkvu, da ne nasrću na naše ime, naš identitet i poreklo naših svetinja“, istakao je patrijarh Porfirije.

On je naročito ukazao da Crkvu ne čine samo parohijski i manastirski hramovi, sveštenstvo i monaštvo, nego verni narod koji je prognan iz svojih kuća i koji ne vidi mogućnost da ostvari svoja imovinska prava ukoliko to ne može i širom kulturnog sveta poznati manastir Visoki Dečani, uprkos pravosnažnim presudama pravosudnih organa.

„Kosovo i Metohija su za Srbe ono što je Jerusalim za Jevreje, a Pećka Patrijaršija za SPC ono što je Vatikan za Katoličku crkvu“, poručio je patrijarh Porfirije.

Kako navode iz SPC, u dugom i otvorenom razgovoru predstavnici EU i SAD upoznali su patrijarha i arhijereje sa aktivnostima koje preduzimaju radi nastavka dijaloga između predstavnika Beograda i Prištine.

Lajčak i Palmer su istakli da se angažuju i na rešavanju problema na nižem, opštinskom nivou, kao što je pitanje vezano za status i imovinu Manastira Visoki Dečani, za zahtev Prištine da se sa liste ugroženih spomenika kulture pod zaštitom Uneska uklone manastiri Pećka Patrijaršija, Visoki Dečani i Gračanica, kao i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, za pravo slobode kretanja, kao i druga pitanja od najvećeg značaja za svakodnevni život SPC i naroda na Kosovu.

Posebno su istakli da su manastiri, kao što su Visoki Dečani, Gračanica i drugi, za njih živi organizmi, a ne samo spomenici kulture i da tako treba i da ostane. Oni su naglasili da ne nose nikakva gotova i unapred pripremljena rešenja ili pritiske, nego da razgovori koje vode sa patrijarhom i arhijerejima svedoče da žele pošteno i pravedno rešenje, navodi se u saopštenju.

Palmer: SAD traži od Prištine da poštuje vladavinu prava

Za SAD i EU veoma je važno da se interesi Srpske pravoslavne crkve na Kosovu zaštite, a pre svega imovina, kaže za Tanjug specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer.

Na pitanje da li je patrijarhu Porfiriju dao garancije da će srpsko kulturno nasleđe na Kosovu biti zaštićeno, Palmer kaže da je prvi put posetio manastir Visoki Dečani i da je na svim sastancima koje je imao u Prištini istakao očekivanja SAD da će se vlasti u Prištini rukovoditi vladavinom prava, registrovati imovinu crkve kroz proces u katastru i obezbediti da manastiri imaju uredno potraživanje na parcele koje su njihova imovina.

"To je važno za očuvanje kulturnog nasleđa, ali i za pitanje vladavine prava. Moji sastanci sa (Miroslavom) Lajčakom i patrijarhom Porfirijem dali su nam priliku da razgovaramo i da kroz dijalog sa liderima crkve istaknemo i obezbedimo da se briga o imovini crkve reflektuje i kroz proces dijaloga", naglasio je Palmer.

Lajčak: U Beogradu sam da pripremim dijalog

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je za Tanjug da u Beograd nije došao sa porukama, već kako bi se pripremio nastavak razgovora Beograda i Prištine.

"Nisam došao sa porukama, došao sam sa namerama da dobro pripremimo sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Bitno je da znamo šta tu možemo da očekujemo", rekao je Lajčak.

Na pitanje za kada je dogovoren nastavak dijaloga, Lajčak je ponovio da se datum zna, ali da će ga saopštiti šef evropske diplomatije Žozep Borelj.Ostale vesti

Makron: Pozivamo Kosovo i Srbiju da postignu sporazum

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras u Parizu da će njegova zemlja nastaviti podršku Kosovu i istovremeno je pozvao Kosovo i Srbiju da pronađu rešenje i postignu sporazum.

  • 23.06.2021
SAD podnele izveštaj Beogradu i Prištini o Gazivodama

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini i u Beogradu podnele su danas izveštaj Odeljenja za energetiku SAD o upravljanju vodama jezera Gazivode vladi Srbije i Kosova čime je ispunjena jedna od obaveza iz Vašingtonskog sporazuma, saopštila je američka ambasada u Prištini na svom Tviter nalogu.

  • 23.06.2021
Obradović: Kao Srbin imam obavezu da razgovaram o Kosovu

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da "ništa ne podržava u radu predsednika države Aleksandra Vučića" i naglasio da rešenje za Kosovo mora biti u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

  • 23.06.2021
Navršava se 100 dana od kada je premijer Kosova Aljbin Kurti stupio na dužnost. Da li se pridržava onoga što je obećao u predizbornoj kampanji ili vlast menja stavove? 
  • 23.06.2021
Srbi iz Kosova Polja pozvali predsednika Vučića da ih poseti
“Ja vam govorim precizne brojke. Mi više nemamo u Kosovu Polju nikoga. Ostalo nam je da pevamo “Srpska se truba čuje”, ali nema nijednog Srbina u Kosovu Polju”, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljajući izveštaj o Kosovu pred poslanicima u srpskom parlamentu. Srbi iz ovog grada mu poručuju – “Ima nas predsedniče, dođite da nas posetite”.
  • 23.06.2021
Kurti danas u Parizu sa Makronom
Aljbin Kurti će se danas sastati sa Emanuelom Makronom u Parizu, a tema o kojoj će razgovarati trebalo bi da bude dijalog Prištine i Beograda.
  • 23.06.2021