Vesti
Politika

Patrijarh s Palmerom i Lajčakom: Podrška dijalogu, ali bez uslovljavanja

Patrijarh SPC Porfirije i vladike danas su na sastanku sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom i izaslanikom SAD Metjuom Palmerom podržali dijalog Beograda i Prištine, ali pod uslovom da na bilo koji način ne ugrožava ili dovodi u pitanje interese Crkve, naroda i države Srbije.

Patrijarh s Palmerom i Lajčakom: Podrška dijalogu, ali bez uslovljavanja
Patrijarh Porfirije i vladike SPC sa Palmerom i Lajčakom (Foto FoNet)

Oni su istakli da je stav SPC dobro poznat, da je reč o nezakonitoj secesiji dela teritorije Srbije i da ne postoji način da neko nametne takvo rešenje koje će prihvatiti nezakonitu secesiju, objavljeno je na sajtu SPC.

Patrijarh Porfirije, koji je zajedno sa episkopima banjalučkim Jefremom, bačkim Irinejem i raško-prizrenskim Teodosijem, primio Lajčaka i Palmera, izneo je stav da kroz dijalog treba ići ka evropskom rešenju, koje je u duhu Evropske unije, gde granice omekšavaju i postaju manje važne.

Patrijarh Porfirije je poručio da Lajčakovu i Palmerovu misiju, s obzirom na to da je zasnovana na dijalogu, SPC doživljava kao „jevanđelsku“.

„Kao hrišćani, svakog čoveka vidimo kao brata, kao bližnjeg i stoga smo uvek spremni na dijalog. Za nas su Kosovo i Metohija, Republika Srpska i Crna Gora od životne važnosti“, dodao je on.

Patrijarh srpski Porfirije je istakao da nije nepoznanica da „vladu u Prištini dijalog suštinski ne interesuje“, što, kako kaže, ubedljivo potvrđuju problemi manastira Visoki Dečani, zahtev upućen Unesku i svakodnevne teškoće SPC i naroda širom Kosova.

Srpski arhijereji su naglasili zabrinutost zbog odnosa prištinskih vlasti prema SPC koja, kažu, dosledno poštuje tamošnje zakone.

„Očekujemo da institucije poštuju Crkvu, da ne nasrću na naše ime, naš identitet i poreklo naših svetinja“, istakao je patrijarh Porfirije.

On je naročito ukazao da Crkvu ne čine samo parohijski i manastirski hramovi, sveštenstvo i monaštvo, nego verni narod koji je prognan iz svojih kuća i koji ne vidi mogućnost da ostvari svoja imovinska prava ukoliko to ne može i širom kulturnog sveta poznati manastir Visoki Dečani, uprkos pravosnažnim presudama pravosudnih organa.

„Kosovo i Metohija su za Srbe ono što je Jerusalim za Jevreje, a Pećka Patrijaršija za SPC ono što je Vatikan za Katoličku crkvu“, poručio je patrijarh Porfirije.

Kako navode iz SPC, u dugom i otvorenom razgovoru predstavnici EU i SAD upoznali su patrijarha i arhijereje sa aktivnostima koje preduzimaju radi nastavka dijaloga između predstavnika Beograda i Prištine.

Lajčak i Palmer su istakli da se angažuju i na rešavanju problema na nižem, opštinskom nivou, kao što je pitanje vezano za status i imovinu Manastira Visoki Dečani, za zahtev Prištine da se sa liste ugroženih spomenika kulture pod zaštitom Uneska uklone manastiri Pećka Patrijaršija, Visoki Dečani i Gračanica, kao i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, za pravo slobode kretanja, kao i druga pitanja od najvećeg značaja za svakodnevni život SPC i naroda na Kosovu.

Posebno su istakli da su manastiri, kao što su Visoki Dečani, Gračanica i drugi, za njih živi organizmi, a ne samo spomenici kulture i da tako treba i da ostane. Oni su naglasili da ne nose nikakva gotova i unapred pripremljena rešenja ili pritiske, nego da razgovori koje vode sa patrijarhom i arhijerejima svedoče da žele pošteno i pravedno rešenje, navodi se u saopštenju.

Palmer: SAD traži od Prištine da poštuje vladavinu prava

Za SAD i EU veoma je važno da se interesi Srpske pravoslavne crkve na Kosovu zaštite, a pre svega imovina, kaže za Tanjug specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer.

Na pitanje da li je patrijarhu Porfiriju dao garancije da će srpsko kulturno nasleđe na Kosovu biti zaštićeno, Palmer kaže da je prvi put posetio manastir Visoki Dečani i da je na svim sastancima koje je imao u Prištini istakao očekivanja SAD da će se vlasti u Prištini rukovoditi vladavinom prava, registrovati imovinu crkve kroz proces u katastru i obezbediti da manastiri imaju uredno potraživanje na parcele koje su njihova imovina.

"To je važno za očuvanje kulturnog nasleđa, ali i za pitanje vladavine prava. Moji sastanci sa (Miroslavom) Lajčakom i patrijarhom Porfirijem dali su nam priliku da razgovaramo i da kroz dijalog sa liderima crkve istaknemo i obezbedimo da se briga o imovini crkve reflektuje i kroz proces dijaloga", naglasio je Palmer.

Lajčak: U Beogradu sam da pripremim dijalog

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je za Tanjug da u Beograd nije došao sa porukama, već kako bi se pripremio nastavak razgovora Beograda i Prištine.

"Nisam došao sa porukama, došao sam sa namerama da dobro pripremimo sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Bitno je da znamo šta tu možemo da očekujemo", rekao je Lajčak.

Na pitanje za kada je dogovoren nastavak dijaloga, Lajčak je ponovio da se datum zna, ali da će ga saopštiti šef evropske diplomatije Žozep Borelj.Ostale vesti

’’Pič je dobar čovek u loše vreme za Balkan’’
Trenutno se Srbija smatra glavnim problemom, zbog toga je dobro što je došao čovek koji poznaje Srbiju, ovdašnje vođstvo, koji će imati autoriteta da ih ubedi da malo promene politike i da se, Srbija opredeli hoće li da bude u NATO-u ili protiv, rekao je za RTV Kim direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić u komentaru imenovanja Stjuarta Piča od strane britanskog premijera Borisa Džonsona na mesto specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Miodrag Marinković iz Centra za afirmativnu društvenu akciju (CASA), Pičovu novu poziciju sagledava kao potrebu Velike Britanije da posle izlaska iz EU očuva svoju aktivnu ulogu u regionu, ne samo zbog bezbednosnih pretnji, već i zbog rastućeg uticaja Rusije u Srbiji i Bosni.
  • 02.12.2021
Petkoviću ponovo zabranili ulazak na Kosovo
Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petru Petkoviću ponovo nije dozvoljeno da poseti Kosovo gde je, kako se navodi u saopštenju, trebalo da obiđe srpski narod i uruči pomoć. Ovo je, prema podacima Kancelarije, peta zabrana Petkoviću od početka godine.
  • 02.12.2021
Obradović vodi patriotski blok
Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović promovisan je kao predsednički kandidat patriotskog bloka osam organizacija, koje su potpisale sporazum o saradnji "Novi ljudi za promenu sistema".
  • 02.12.2021
Prošao novembar, a obećanje Srpske liste o napuštanju institucija ostalo neispunjeno
“Ukoliko u toku novembra meseca ne započnu razgovori na nivou Beograda i Prištine o formiranju ZSO, Srpska lista će napustiti sve prištinske institucije na svim nivoima na severu”, obećao je predsednik ove stranke, Goran Rakić uoči lokalnih izbora na Kosovu. Novembar je prošao, razgovora delegacija o ZSO u Briselu nije bilo, ali su, prema svemu sudeći, čelnici Srpske liste na severu odlučili da zadrže svoje pozicije, piše KoSSev. A da li će tako i ostati – ovaj portal nije uspeo da sazna, jer se najviši čelnici ove stranke nisu javljali na pozive, ali se i nisu javno oglasili. Sa druge strane, sagovornici KoSSeva podsećaju da se i ranije „obećavalo pa zaboravljalo“, te ne misle da će se bilo šta promeniti.
  • 02.12.2021
CIK: U Klokotu pobedio kandidat SL, a u Prizrenu PDK
Centralna izborna komisija potvrdila je konačne rezultate drugog kruga izbora za gradonačelnike Prizrena i Klokota. Novi gradonačelnik Prizrena je Šaćir Totaj iz PDK, dok će Klokotom u naredne četiri godine upravljati kandidat Srpske liste, Vladan Bogdanović.
  • 01.12.2021
Petković: Komandant Kfora posvećen miru
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Mađarske u Beogradu Atilom Pinterom o dijalogu Beograda i Prištine i izrazio zadovoljstvo što je dužnost komandanta Kfora preuzeo general mađarske vojske Ferenc Kajari, koji će, kako je ocenio, biti posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu.
  • 01.12.2021