Vesti
Politika

Patrijarh s Palmerom i Lajčakom: Podrška dijalogu, ali bez uslovljavanja

Patrijarh SPC Porfirije i vladike danas su na sastanku sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom i izaslanikom SAD Metjuom Palmerom podržali dijalog Beograda i Prištine, ali pod uslovom da na bilo koji način ne ugrožava ili dovodi u pitanje interese Crkve, naroda i države Srbije.

Patrijarh s Palmerom i Lajčakom: Podrška dijalogu, ali bez uslovljavanja
Patrijarh Porfirije i vladike SPC sa Palmerom i Lajčakom (Foto FoNet)

Oni su istakli da je stav SPC dobro poznat, da je reč o nezakonitoj secesiji dela teritorije Srbije i da ne postoji način da neko nametne takvo rešenje koje će prihvatiti nezakonitu secesiju, objavljeno je na sajtu SPC.

Patrijarh Porfirije, koji je zajedno sa episkopima banjalučkim Jefremom, bačkim Irinejem i raško-prizrenskim Teodosijem, primio Lajčaka i Palmera, izneo je stav da kroz dijalog treba ići ka evropskom rešenju, koje je u duhu Evropske unije, gde granice omekšavaju i postaju manje važne.

Patrijarh Porfirije je poručio da Lajčakovu i Palmerovu misiju, s obzirom na to da je zasnovana na dijalogu, SPC doživljava kao „jevanđelsku“.

„Kao hrišćani, svakog čoveka vidimo kao brata, kao bližnjeg i stoga smo uvek spremni na dijalog. Za nas su Kosovo i Metohija, Republika Srpska i Crna Gora od životne važnosti“, dodao je on.

Patrijarh srpski Porfirije je istakao da nije nepoznanica da „vladu u Prištini dijalog suštinski ne interesuje“, što, kako kaže, ubedljivo potvrđuju problemi manastira Visoki Dečani, zahtev upućen Unesku i svakodnevne teškoće SPC i naroda širom Kosova.

Srpski arhijereji su naglasili zabrinutost zbog odnosa prištinskih vlasti prema SPC koja, kažu, dosledno poštuje tamošnje zakone.

„Očekujemo da institucije poštuju Crkvu, da ne nasrću na naše ime, naš identitet i poreklo naših svetinja“, istakao je patrijarh Porfirije.

On je naročito ukazao da Crkvu ne čine samo parohijski i manastirski hramovi, sveštenstvo i monaštvo, nego verni narod koji je prognan iz svojih kuća i koji ne vidi mogućnost da ostvari svoja imovinska prava ukoliko to ne može i širom kulturnog sveta poznati manastir Visoki Dečani, uprkos pravosnažnim presudama pravosudnih organa.

„Kosovo i Metohija su za Srbe ono što je Jerusalim za Jevreje, a Pećka Patrijaršija za SPC ono što je Vatikan za Katoličku crkvu“, poručio je patrijarh Porfirije.

Kako navode iz SPC, u dugom i otvorenom razgovoru predstavnici EU i SAD upoznali su patrijarha i arhijereje sa aktivnostima koje preduzimaju radi nastavka dijaloga između predstavnika Beograda i Prištine.

Lajčak i Palmer su istakli da se angažuju i na rešavanju problema na nižem, opštinskom nivou, kao što je pitanje vezano za status i imovinu Manastira Visoki Dečani, za zahtev Prištine da se sa liste ugroženih spomenika kulture pod zaštitom Uneska uklone manastiri Pećka Patrijaršija, Visoki Dečani i Gračanica, kao i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, za pravo slobode kretanja, kao i druga pitanja od najvećeg značaja za svakodnevni život SPC i naroda na Kosovu.

Posebno su istakli da su manastiri, kao što su Visoki Dečani, Gračanica i drugi, za njih živi organizmi, a ne samo spomenici kulture i da tako treba i da ostane. Oni su naglasili da ne nose nikakva gotova i unapred pripremljena rešenja ili pritiske, nego da razgovori koje vode sa patrijarhom i arhijerejima svedoče da žele pošteno i pravedno rešenje, navodi se u saopštenju.

Palmer: SAD traži od Prištine da poštuje vladavinu prava

Za SAD i EU veoma je važno da se interesi Srpske pravoslavne crkve na Kosovu zaštite, a pre svega imovina, kaže za Tanjug specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer.

Na pitanje da li je patrijarhu Porfiriju dao garancije da će srpsko kulturno nasleđe na Kosovu biti zaštićeno, Palmer kaže da je prvi put posetio manastir Visoki Dečani i da je na svim sastancima koje je imao u Prištini istakao očekivanja SAD da će se vlasti u Prištini rukovoditi vladavinom prava, registrovati imovinu crkve kroz proces u katastru i obezbediti da manastiri imaju uredno potraživanje na parcele koje su njihova imovina.

"To je važno za očuvanje kulturnog nasleđa, ali i za pitanje vladavine prava. Moji sastanci sa (Miroslavom) Lajčakom i patrijarhom Porfirijem dali su nam priliku da razgovaramo i da kroz dijalog sa liderima crkve istaknemo i obezbedimo da se briga o imovini crkve reflektuje i kroz proces dijaloga", naglasio je Palmer.

Lajčak: U Beogradu sam da pripremim dijalog

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je za Tanjug da u Beograd nije došao sa porukama, već kako bi se pripremio nastavak razgovora Beograda i Prištine.

"Nisam došao sa porukama, došao sam sa namerama da dobro pripremimo sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Bitno je da znamo šta tu možemo da očekujemo", rekao je Lajčak.

Na pitanje za kada je dogovoren nastavak dijaloga, Lajčak je ponovio da se datum zna, ali da će ga saopštiti šef evropske diplomatije Žozep Borelj.Ostale vesti

Retgen: Brz prijem Ukrajine i Zapadnog Balkana u EU
Nemačka vlada je odbacila zahtev Ukrajine za brzi prijem u Evropsku uniju, navodeći da u pristupnom procesu nema prečica. Stručnjak za spoljnu politiku i bivši visoki funckioner Norbert Retgen se ne slaže, zbog ruskog napada na Ukrajinu.
  • 23.05.2022
Bisljimi: Blizu postizanja sporazuma o energetici na severu Kosova
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi izjavio je da su Kosovo i Srbija blizu finalizacije sporazuma o energetici na severu, dok je za nepostizanje dogovora o registarskim tablicama okrivio zvanični Beograd.
  • 23.05.2022
Vučić se sastao sa Kristoferom Hilom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da danas imao dobar, korektan i otvoren razgovor sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom. Vučić je istakao napore Srbije usmerene na očuvanje mira i stabilnosti u regionu, a američki ambasador ponovio podršku Vašingtona evropskim integracijama Srbije i zemalja regiona.

  • 23.05.2022
Bilčik: Dijalog možda ne ide napred nego nazad
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik poručio je da ne postoji alternativa dijalogu Beograda i Prištine i rekao da ceni sve korake koje je Beograd uradio, a da je nakon kosovskih izbora "problem mnogo više" u rukama i na strani lidera u Prištini i vlade Aljbina Kurtija, te dodao da je zabrinut da dijalog "možda ne ide napred nego nazad, a to je nešto to svi želimo da sprečimo".
  • 23.05.2022
Više od sto miliona raseljenih
Broj ljudi raseljenih zbog sukoba, nasilja, progona i kršenja ljudskih prava je prvi put prešao sto miliona, zbog rata u Ukrajini i drugih sukoba, saopštio je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).
  • 23.05.2022
Šolc u Srbiji 10. juna
Nemački kancelar Olaf Šolc trebalo bi da poseti Srbiju i susedstvo 10. juna. Izvori DW kažu da je cilj dobra priprema samita Berlinskog procesa.
  • 23.05.2022